VM-BRONSE:  Birgit Skarstein tok VM-bronse med to ribbeinsbrudd. Nå ser hun fram mot lekene i Rio neste sommer.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
VM-BRONSE: Birgit Skarstein tok VM-bronse med to ribbeinsbrudd. Nå ser hun fram mot lekene i Rio neste sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Ingen grenser»-Birgit etter VM-bronsen: - Jeg er overlykkelig

Tok medalje med to ribbeinsbrudd.

(Dagbladet): Birgit Skarstein kjempet seg inn til en sensasjonell bronsemedalje på 1000 meter i para-singlesculler under VM i Frankrike.

Det gjorde hun  med tretthetsbrudd i to ribbein.

- Herregud, det er så bra. Jeg vant denne medaljen, sier en overlykkelig Birgit Skarstein til Dagbladet.

To dager før avreise til Frankrike for ei uke siden, pådro hun seg skaden i ribbeina. Da hun satte seg i båten for sin første økt, fikk hun beskjed om at hun var så grå i ansiktet at det var bare å vende tilbake til hotellet for å hvile.

- Jeg har spist smertestillende og bare rodd tre ganger. Det er de gangene jeg har konkurrert. Det er utrolig kult å se hva man prestere tross dårlige forutsetninger, sier Skarstein, som gir mye av æren til teamet rundt henne.

Seks hundredeler Hun har både gull og sølv fra tidligere ro-VM, men legger ikke skjul på denne medaljen henger vel så høyt.

- Denne er noe av det jeg er mest stolt av. Det var en veldig krevende medalje både fysisk og psykisk, sier Skarstein som ble kjent i den første «Ingen grenser»-serien på NRK.

Og det var så vidt det ble medalje. Etter å ha ligget på 2. plass fra start av bak Moran Samuel (Israel), kom britiske Rachel Morris susende forbi. Samtidig kom brasilianske Claudia Santos stadig nærmere. I mål var 26-åringen seks små hundredeler foran Santos.

- Jeg var usikker da jeg kom i mål. Jeg hadde sett i sidesynet at det var en båt som nærmet seg. Utrolig deilig å se at jeg var foran, sier Skarstein på telefon.

Moran Samuel tok gullet, mens Morris fikk med seg sølv fra Frankrike.

Rio-trøbbel To år etter at hun startet å ro, har hun nå vunnet tre VM-medaljer. Finaleplassen i Frankrike sørget også for at hun allerede er kvalifisert til neste år paralympicsleker i Rio de Janeiro.

Der har arrangøren allerede fått massiv kritikk for kvaliteten på vannet i innsjøen hvor ro-øvelsene skal foregå. Tretten roere ble syke da de testet OL-banen, og bilder fra nyhetsbyrået AP viste i april flere tusen døde fisk på grunn av kloakk og søppel som har blitt dumpet i vannet.

- Det er ikke noe jeg bruker energi. Jeg skal ro så fort jeg kan, så får noen andre sørge for kvaliteten i vannet. Jeg har tillit til at arrangøren finner ut av det. Det er viktig for lokalbefolkningen at det så rent som mulig, sier Skarstein, som har målsettingen klar for de kommende lekene.

- Jeg kommer ikke til å slippe opp på treningen. Målet er medalje. Men jeg tror ikke Santos kommer til å trene noe mindre før mesterskapet på hjemmebane, så konkurransen kommer til å bli kjempetøff.