Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen grenser for den beste idretten

Birgit forteller den viktigste historien.

SATSER: Birgit Skarstein, kjent fra tv-programmet Ingen grenser satser på idretten.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SATSER: Birgit Skarstein, kjent fra tv-programmet Ingen grenser satser på idretten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

BIRGIT SKARSTEIN hadde ikke tenkt å bli roer. Livets tilfeldigheter forandret både hverdagen og idrettskarrieren hennes, men det er ellers ingen tilfeldighet som gjør at hun snart kommer til å bli et norsk håp i neste Paralympics. Det er bare lokal idrett på sitt beste.

Historien om Birgit og Christiania Roklub er i all sin nærhet egentlig den viktigste fortellingen om all norsk idrett; hvordan idrettsbevegelsen åpnet seg og i løpet av de siste tiårene er blitt noe som angår de fleste av oss.

Det er denne sosiale sammenhengen mellom idrett og hverdag som gjør at vi i Dagbladet for tiende år på rad inviterer deg til å stemme fram klubben i ditt hjerte.

FOR Birgit er det altså Christiania Roklub; en klubb skrevet med en antikvarisk enkel "b" samt et navn på hovedstaden som forteller om godt voksen alder. Her begynte det lokale idrettsarbeidet allerede i 1878, men de avgjørende hindringene for Birgit ble historisk sett fjernet ganske nylig:

•• Så seint som i 1976 fikk jenter endelig lov å være med i klubben, og bare for et par år siden ble idrett for de med noen ekstra fysiske utfordringer en naturlig del av det vanlig klubbarbeidet.

Det første er til å gremmes over; ikke minst i denne roklubben som trengte to generalforsamlinger for å gi jentene adgang. Det andre er et internasjonalt pionerprosjekt som gjør at norsk idrett framover kommer til å bryte flere grenser.

BARE disse endringene har allerede forandret mye i en av de mest tradisjonsrike norske idrettsforeningene. Der kong Haakon i 1922 åpnet det vakre klubbhuset Kongen i Frognerkilen inn mot Bygdøy for det som var en ren gutteklubb, er det i dag jentene som dominerer i mange av ro-klassene.

På samme vis kommer Birgit Skarstein til å bli klubbens ansikt utad når hun ganske sikkert lykkes under OL i Rio i 2016. Paralympics er i ferd med å bli noe mye mer enn et pålagt påheng i etterkant av de vante lekene. Den flotteste idretten kan like gjerne komme der som i OL.  Det var sommerlekene i London 2012 som markerte det internasjonale gjennombruddet. Her hjemme hadde vel de fleste allerede forstått tegninga gjennom de fysiske prestasjonene som ble gjort i nettopp TV-programmet "Ingen grenser":

•• Den aller beste sporten lar seg ikke måle i hundredels sekunder eller centimetere.

Det er den sporten som forandrer liv.

DETTE SKJER hver dag i lokalklubber Norge rundt. Det er det vanlige sosiale klubbarbeidet vi ønsker å styrke gjennom kampanjen "Klubben i mitt hjerte".

Birgit Skarstein og Christiania Roklub skjønner i hvert fall hvorfor.

Her kan du stemme på Klubben i mitt hjerte.