Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2016/17

Ingen grunn til å tvile

Sergej Ustiugov er enda litt bedre enn vi trodde.

TOPPLØP: Sergej Ustiugov gikk sitt beste løp noensinne da han ensom i front holdt unna for alle konkurrentene på 15km jaktstart i Oberstdorf. FOTO: EPA/Angelika Warmuth.
TOPPLØP: Sergej Ustiugov gikk sitt beste løp noensinne da han ensom i front holdt unna for alle konkurrentene på 15km jaktstart i Oberstdorf. FOTO: EPA/Angelika Warmuth. Vis mer

I SKYGGEN av den største skandalen i russisk og internasjonal idrett, blir Sergej Ustiugov stadig en bedre skiløper. Hver kveld holder han kontakten med de suspenderte kameratene sine. Om dagen siger han lenger og lenger fra konkurrentene i Tour de Ski.

Foreløpig har det gitt fire seire av fire mulige, og et forsprang på 42 sekunder. Men mest av alt har det gitt respekt.

Det er gode grunner for det.

DAGENS 15km jaktstart var sannsynligvis den beste prestasjonen 24-årige Ustiugov noen gang har gjort. I ren tid ble han ikke bedre enn nummer sju på etappen, men hadde ikke de samme forutsetningene som de som jaktet bak.

Der kunne Martin Johnsrud Sundby se ryggen hans nesten fra start, og benyttet den fordelen til å kutte forspranget til skarve 16 sekunder. Så stivnet nordmannen.

Hakket bak stoppet også paret Alex Harvey/Dario Cologna opp. De hadde fordelen av å veksle på å dra, tok godt innpå underveis, men mistet det meste igjen idet Ustiugov satte opp farten.

På de to siste rundene var det bare den store forfølgergruppa med Didrik Tønseth, Maurice Manificat, Simen Hegstad Krüger, Marcus Hellner og Matti Heikkinen som hadde samme farten som russeren. Selve etappen endte med bestetid til finnen, men det reflekterer bare den store fordelen med å skøyte i et felt.

Rent sportslig er det ingen tvil om at Sergej Ustiugov er dagens mann.

OG nå er det all grunn til å konsentrere seg om det rent sportslige.

Underveis i Tour de Ski er Ustiugov blitt møtte med skepsis fra flere utenlandske medier. Det er forstålig midt i avsløringen av russisk idretts vesen, men det er ikke rettferdig:

  • Også en russisk utøver uten en eneste dopflekk på CV'en må få sjansen til å bli bedømt ut fra det han selv har gjort.

Og Sergej Ustiugov har enn så lenge bare gått styggfort på ski.

anerkjenner sånt bedre enn løperne selv. Mer og mer blir denne sporten styrt av etisk bevisste utøvere. Det er de aktive selv som har dyttet på strengere dopkontroller og som via sin representant i styret til Verden Antidopingbyrå (WADA); den tidligere canadiske Beckie Scott, har krevd at også det internasjonale Skiforbundet (FIS) skulle gå inn i den idrettspolitisk vanskelige russiske materien.

Nå er det den amerikanske veteransprinteren Kikkan Randall som fronter løpernes utålmodighet i forhold til FIS. Men der det er all grunn til å presse på slik at de ulike internasjonale særforbundene endelig kommer på offensiven i forhold til svindelen innen sine egne idretter, er det avgjørende at sporten selv stokker kortene riktig underveis.

Det er derfor rene utøvere må bli behandlet akkurat som det.

HER har for eksempel Martin Johnsrud Sundby vært konsekvent. De siste dagene har det vært han som har løftet fram de prestasjonene som Ustiugov faktisk har levert. For de som både liker og forstår langrenn kan ikke være noe annet enn glade over hvor flott den unge russeren nå utvikler seg.

Forsatt er det ikke gitt at det er nok til å holde Sundby på avstand helt opp slalåmbakken søndag, men det holder til full respekt.

Og sport blir ikke noe moro uten akkurat det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling