Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen gullbonus til Geir...

BUDAPEST (Dagbladet): Geir Moen løper som ei sinke, men tror faktisk gullet på 100 meter kan bli hans i kveld. I fjor fikk VM-vinnerne 350 000 kroner i gullbonus. EM-gull gir ikke fem øre. - Hadde ikke vært meg imot med penger, sier Geir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Moen ønsker slett ikke å fronte en innføring av gullbonus i EM.

- Jeg løper ikke for penger, men for medaljer. Medaljer er noe du har for alltid, men penger kan du bruke opp jævla fort, presiserer han.

Men Moen er ikke typen som sier nei - om han først får tilbudet:

- Hadde ikke vært meg imot med penger, legger han til.

I går løp han så dårlig at tilskuerne fortjente betaling:

- Helt ræva, sier Geir om andreplassen i mellomheatet på 10.40. Han er klar for semifinalen, men likner minst av alt på en gullkandidat. Likevel nekter han å vike:

- Hadde jeg ikke trodd på gull, så hadde jeg ikke løpt heller, sier Geir til Dagbladet.

Ingen VM-vinner

Under VM i Athen i fjor fikk gullvinnerne for første gang pengebonus. Trine Hattestad og Hanne Haugland dro inn 50000 dollar hver - drøye 350000 kroner.

Men Geir Moen er en utøver som aldri kan vinne VM-gull. Tider ned på 9.80-tallet eller godt under 20 blank har han ikke genetisk materiale til å oppnå.

Men EM-gull er mulig for Geir - i alle fall på 200 meter. Foreløpig har det europeiske friidrettsforbundet (EAA) verken råd eller lyst til å kopiere det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) pengespiral.

Generalsekretær Trond Pedersen i Norges Friidrettsforbund mener for sin del at tida nå er inne for å vurdere bonuspenger i EM.

- En aktuell problemstilling som diskuteres. Det er for tidlig å si om vi må gå den veien, men vi kan heller ikke avfeie premiepenger, sier han.

- Trenger EM

Dilemmaet er følgende: EM er et mesterskap med lange tradisjoner der utøverne mer enn gjerne har stilt opp for å kjempe om medaljer, heder og ære. Men på 90-tallet har pengesirkuset blåst til himmels hos stevnearrangørene i Europa.

Trine Hattestad har på de fire seirene i Roma, Paris, Monaco og Zürich sopet inn over 500000 kroner. Nå har VM fulgt etter.

Skal EAA håpe på at utøverne fortsatt gidder å stille opp uten konto-gevinst eller skal de innføre premiepenger allerede i EM i München om fire år?

- Vi trenger EM som utstillingsvindu. Problemet er å fange opp signalene før utøverne uteblir, sier Pedersen.

Bommet i starten

Geir Moen tenker garantert ikke på penger i dag. Det så ut som han var i helt andre tanker i går morges - i forsøksheatet: Han fikk en fin start, fant flyten og klokket inn på 10.38. På oppvarmingen før mellomheatet var Moen «helt sinnsyk», ifølge idrettssjef Per Øyvind Mørk. Bare så synd Geir snublet ut av blokkene og aldri fant rytmen i løpet.

- Skuddet kommer veldig fort her. Jeg slapper mer av i blokkene på 200 meter. Der er det mulig å ta inn litt på toppfarta. På 100 meter blir det lett krampeaktig om jeg kommer en halvmeter bak i starten, sier Geir.

Men som han sjøl sier:

- Jeg ble nummer to i heatet mitt, og det kan ikke bli dårligere enn dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!