<strong>FRA SJENERT GUTT TIL HÆRFØRER:</strong> Philipp Lahm er kaptein både for Bayern Munchen og Tyskland. I kveld leder han «Die Mannschaft» ut på ærverdige Maracanã til VM-finale mot Argentina. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
FRA SJENERT GUTT TIL HÆRFØRER: Philipp Lahm er kaptein både for Bayern Munchen og Tyskland. I kveld leder han «Die Mannschaft» ut på ærverdige Maracanã til VM-finale mot Argentina. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ Vis mer

«Ingen» hadde tro på den sjenerte gutten. Så ble han leder for en stormakt

Nå hører alle på Philipp Lahm (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Få nyter større respekt i fotballverden enn Philipp Lahm (30). Han er spilleren som på grunn av sin enorme klokskap behersker alle spillets faser. Han kan spille på begge backene eller som defensiv midtbane - og er blant klodens beste i alle rollene.

Bayern Munchen-manager Pep Guardiola har kalt ham for den mest intelligente spilleren han noen gang har trent - stjerner som Lionel Messi, Xavi og Andrés Iniesta inkludert.

At den 170 centimeter høye tyskeren skulle bli en av verdens beste, var det likevel ikke alle som hadde tro på da Lahm spilte på Bayern Munchens B-lag som 17-åring.

- Den perfekte spiller Den daværende treneren, Hermann Gerland (60), husker spesielt en historie godt.

- For meg var Lahm den perfekte fotballspilleren allerede da - men ingen ønsket ham. Jeg tilbudte ham på lån til flere klubber. En manager ville til og med at jeg skulle refundere bensinpengene han hadde brukt for å komme og se Philipp. Så lite imponert var han.

- Noen år senere møtte jeg den samme manageren i Berlin. Da tok jeg ut lommeboka og sa: «Nå, unge mann, hvor mye var det du ønsket for den turen?»

Det er liten tvil om at mannen hadde grunn til å være flau, for ikke lenge etter debuterte Lahm i Champions League for Tysklands største klubb.

Eventyrhistorie Bundesliga-debuten i den tradisjonsrike, røde drakta lot likevel vente på seg. De franske landslagsspillerne Bixente Lizarazu og Willy Sagnol gjorde beslag på backplassene - noe som resulterte i en to år lang utleieavtale med Stuttgart.

<strong>PÅ VEI MOT GULL:</strong> Lahm og Tyskland er klare for VM-finalen, etter å ha knust Brasil 7-1 i semien. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
PÅ VEI MOT GULL: Lahm og Tyskland er klare for VM-finalen, etter å ha knust Brasil 7-1 i semien. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

Under jernmannen Felix Magaths ledelse, spilte Lahm 38 kamper i 2003/2004-sesongen. Sju av dem i Champions League. I tillegg ble han nummer to i kåringen av Tysklands beste spiller og tatt ut i landslagstroppen til Portugal-EM.

Det var begynnelsen på en eventyrhistorie.

Men den påfølgende sesongen gikk det tråere. Et tretthetsbrudd i januar 2005 ble etterfulgt av en stygg kneskade noen måneder seinere. Totalt ble det bare 16 kamper, før Lahm vendte tilbake til Bayern Munchen og startet på en lang rehabliteringsperiode.

Comebacket I november samme år var Lahm endelig klar for å legge skademarerittet bak seg. Bundesliga-debuten for klubben han kom til som elleveåring ble en realitet i et oppgjør mot Arminia Bielefeld.

Siden har han aldri sett seg tilbake.

Merittlisten forteller det meste om hans unike karriere. Den inneholder fem seriemesterskap, fire tyske cuptroféer, to tyske super cup-pokaler, en Champions League-triumf, en seier i verdensmesterskapet for klubblag og førsteplass i den europeiske supercup-finalen.

Av de 15 titlene, har Lahm vunnet åtte av dem som kaptein.

Nei til Barca Det har vært mange beilere som har forsøkt å lokke den svært så fotballsmarte spilleren bort fra barndomsklubben sin.

<strong>VUNNET DET MESTE:</strong> Lahm har vunnet 15 titler med Bayern Munchen. Åtte av dem som kaptein.   REUTERS/Ina Fassbender
VUNNET DET MESTE: Lahm har vunnet 15 titler med Bayern Munchen. Åtte av dem som kaptein. REUTERS/Ina Fassbender Vis mer

I 2008 trosset også Lahm anmodningene fra rådgiverne sine, da han takket nei til en svært lukrativ avtale med Barcelona.

Ikke lenge etter fortalte 30-åringen hva som lå bak valget om å fortsette livet i Munchen.

- Personligheten min kunne blitt undervurdert (i Barcelona). For meg var det viktig å vite hvordan Bayern så på meg. Det har vært tider der jeg har følt at meningene mine ikke har vært 100 prosent verdsatt. Nå, etter flere gode diskusjoner, føler jeg meg som en viktig del av klubben. Det var veldig viktig for meg.

Veien til kapteinsrollen At Lahms sterke posisjon i klubbhierarkiet ble avgjørende for klubbvalget i 2008, er ikke tilfeldig.

Ønsket om å være en leder har alltid vært stort. Etter at Tyskland tapte mot Kroatia i EM '08, ble han spurt av tyske medier om han selv ga noen beskjeder på spillermøtet etterpå.

- Selvfølgelig sa jeg noe. Og når du føler at laget hører på deg, merker du at du begynner å vokse inn i lederrollen.

- Vokser en spiller inn i lederrollen eller merker du plutselig at du har lyst til å være kaptein?

- Begge deler. Jeg kom på landslaget da jeg var 19 år. Da hadde jeg ikke nok erfaring til å være med i diskusjonene. Nå er jeg fremdeles ganske ung, men jeg er en erfaren spiller. Og når du alltid presterer, så må du på en måte se etter dine egne interesser. Jeg er ambisiøs og ønsker å vinne ting. Og jeg vil gjøre det med dette laget. Jeg ønsker å bidra mer, sa Lahm i 2008.

Slaktet av Ballack To år seinere fikk Lahm muligheten han hadde ventet på. Det skjedde likevel ikke uten kontroverser.

Michael Ballack hadde vært Tysklands ubestridte leder i en årrekke forut for VM i Sør-Afrika i 2010. Da midtbanespilleren ble skadet, ga trener Joachim Löw kapteinsbåndet til Lahm.

Ballack hadde derimot ingen planer om å gi fra seg ansvaret på permanent basis. Da laget røk ut mot Spania i semifinalen, kritiserte derfor superstjerna Lahm for å ha forsøkt å stjele båndet fra ham.

- Jeg er landslagskaptein. Han kom ikke med kravet på et riktig tidspunkt. Jeg var skadet og kunne ikke forsvare meg selv. En spiller kan ikke kreve hvor han skal spille - det er det samme med kapteinsrollen. Man bør respektere at det finnes hierarkier. Jeg skal snakke med Philipp om dette. Dette er dog ingen stor sak for meg. Jeg er fremdeles kaptein, gjentok Ballack, som aldri mer ledet Tyskland.

Beskjeden Det er nå tre år siden Lahm også ble gjort til Bayern Munchens hærfører.

At han skulle bli den lederen han er i dag, har nok overrasket mange. Han er kjent som en stille og rolig type. Moren, Daniela, har også uttalt at han var veldig beskjeden som barn.

- At han ikke fikk noen roller på skoleteateret hvor han måtte snakke, forklarer kanskje en del. Han var alltid et tre, en måne eller en sol, har hun sagt.

Med to av de mest prestisjefylte lederrollene i tysk fotball, har Lahm fått mange spørsmål om hvordan han styrer de rundt seg.

Selv avfeier han påstandene til de som mener at måten til sterke personligheter som Ballack, Stefan Effenberg og Roy Keane er den eneste å være kaptein på.

Phillipp Lahm leder med klokskap. Og med eksempel.

Noe han også vil gjøre under VM-finalen mot Argentina i kveld.

Kilder: The Guardian og Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer