TI PÅ NI:  Ti ganger denne sesongen har Vidar Örn Kjartansson fått vist fram denne feiringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TI PÅ NI: Ti ganger denne sesongen har Vidar Örn Kjartansson fått vist fram denne feiringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Ingen har åpnet med flere mål siden John Carew

Scorer ikke Kjartansson, scorer ikke Vålerenga.

KRISTIANSAND (Dagbladet): Islandske Vidar Örn Kjartansson feirer Norges nasjonaldag som toppscorer i Tippeligaen.

Toppscorer var han allerede før gårsdagens runde. Men det stoppet ikke Vålerenga-spissen fra å pynte på statistikken med to nye scoringer.

Islendingen har med sine ti mål så langt i serien, blitt Klanens nye yndling. Og med ti mål på ni kamper, ligger han an til å score over 30 mål denne sesongen (!).

- Jeg vet ikke hvor mange jeg kan score. Jeg tar kamp for kamp, men ti på ni er bedre enn jeg hadde håpet, sier Vidar Örn Kjartansson til Dagbladet og fortsetter:

SIST GANG: John Carew scoret ti på sine sju første RBK-kamper høsten 1999. Siden har ingen åpnet bedre enn VIF-spissen. Foto: Dagbladet
SIST GANG: John Carew scoret ti på sine sju første RBK-kamper høsten 1999. Siden har ingen åpnet bedre enn VIF-spissen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Jeg skal prøve å score i hver eneste kamp.

Carew-show Ti mål på ni kamper hører med til sjeldenhetene i Norge. Sigurd Rushfeldt sto med ti mål etter de første åtte rundene i 1998.

Året etter hadde Rosenborg en annen spiss som dunket inn baller bak motstanderens keeper.

John Carew scoret ti på sine sju første RBK-kamper høsten 1999.

Siden har ingen åpnet bedre enn VIF-spissen.

Scorer hver kamp - På enkelte områder har han vist seg å være bedre enn vi trodde. At han er god til å score mål, det visste vi, sier Kjetil Rekdal om sin juvel, som har scoret dobbelt så mange som neste mann på toppscorerlista i Tippeligaen (fem spillere med fem mål).

Lillstrøms Anthony Ujah hadde en vanvittig sesong for LSK i 2011, før han ble solgt til tyske Mainz. LSK-spilleren scoret 13 ganger på sine 12 starter. Hvorav fire mål i to kamper.

Men han klarte «bare» ni mål på de ti første kampene. Så scoret han fire ganger mot Strømsgodset i sin siste kamp for de gulkledde.

De siste ti årene er det Thorstein Helstad som har blitt toppscorer i ligaen, med det høyeste målsnittet. Hedmarkingen scoret 22 ganger på 24 kamper for Brann i 2007. Det gir et snitt på 0,92 mål per kamp.

Nervøs Etter de to målene i Kristiansand i går, var Kjartansson først og fremst lettet over at Oslo-laget fikk med seg ett poeng.

- Jeg måtte score for å redde poeng. Litt nervøs var jeg før straffesparket, men jeg så på keeperen og pekte meg ut det andre hjørnet, sier islendingen om straffen som sikret ett poeng.

I tillegg til de to målene, var det dårlige arbeidsforhold for 24-åringen, som derfor så seg fornøyd med to i nettet.

- To mål på en eller to greie sjanser er bra, sier Kjartansson som har scoret i hver eneste kamp VIF har scoret denne sesongen.