KONGE OG HJELPER: Sven Erik Bystrøm (til høyre) har hatt en flott sesong som Alexander Kristoffs hjelperytter, men må se seg slått av blant andre Edvald Boasson Hagen i konkkurransen om å være beste nordmann i de største norske sykkelrittene. Her etter målpassering i Narvik søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KONGE OG HJELPER: Sven Erik Bystrøm (til høyre) har hatt en flott sesong som Alexander Kristoffs hjelperytter, men må se seg slått av blant andre Edvald Boasson Hagen i konkkurransen om å være beste nordmann i de største norske sykkelrittene. Her etter målpassering i Narvik søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Ingen har prestert bedre i de norske storrittene

- Jeg skulle gjerne vært enda høyere plassert, sier han selv.

NARVIK/OSLO (procycling.no): Arctic Race of Norway markerte slutten på rekka med norske UCI-ritt denne sesongen.

Estiske Rein Taaramäe triumferte i det siste av Norges sykkelritt på kalenderen til det internasjonale sykkelforbundet.

procycling.no har de siste par årene hatt en uhøytidlig konkurranse, «King of Norway», der den beste norske syklisten totalt sett i Hadeland GP, Ringerike GP, Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race utpekes.

Alexander Kristoff viste seg å være soleklart sterkest i 2014. Foran årets konkurranse ble reglene noe endret og sammenlagtplasseringene i etapperrittene mer vektlagt.

Tross etappeseirer både i Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race, ble ikke Kristoff bedre enn fjerdemann i årets «King of Norway».

• Les mer om reglene for konkurransen her

Aller øverst i 2015 finner vi isteden Edvald Boasson Hagen.

Han kunne innkassere «King of Norway»-prisen etter å ha kommet i mål på siste Arctic Race-etappe i Narvik søndag. I den forbindelse ble 28-åringen bedt om å beskrive hvordan det føltes å være beste nordmann i de største rittene på hjemmebane.

Siktet enda høyere 
- Det er stort det. Selv om det ikke er dette jeg har tenkt mest på, egentlig. Men det er jo gøy, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Det er jo en bekreftelse på at du har gjort det bra i de hjemlige rittene, og spesielt vært med i sammendragene?

- Det er det. Jeg har vært med der i de rittene, og det er gøy. Men det er ikke denne konkurransen jeg har satsa høyest på, tilføyer den nykronende norske sykkelkongen, før han blir gjort oppmerksom på at han får premie for prestasjonen.

- Det er trofé også? Det er fint, humrer Boasson Hagen før han legger påpeker: - Jeg skulle gjerne vært enda høyere plassert i alle rittene.

MTN-Qhubeka-rytteren vant sisteetappen i Tour des Fjords den siste dagen i mai. Boasson Hagen endte på sjuendeplass sammenlagt i det vestlandske rittet, og leverte en enda sterkere andreplass totalt i Tour of Norway en uke tidligere.

- I overkant tøft
I Arctic Race ble det til slutt en fjerdeplass i sammendraget. Rudsbygdingen var på skuddhold med tanke på hevde seg helt øverst sammenlagt, men greide ikke å henge med trioen som syklet til mål i Narvik i det avgjørende bruddet.

- Det var i overkant tøft i den siste bakken for min del. Jeg så jo at den bakken kunne bli for tøff da vi kjørte en tur der i bilen før etappen. Det var som forventet, egentlig.

- Hvordan synes du opplevelsen under Arctic Race har vært?

- Det har vært veldig bra. Bra vær, bra stemning blant folk og mye liv ute i løypa. Det har vært veldig gøy og absolutt et bra arrangement, mener Boasson Hagen.

Flere av lagkompisene hans har vært i Nord-Norge for første gang og fortalt nordmannen at omgivelsene i landsdelen er imponerende vakre.

- Jeg er helt enig. Det er første gangen jeg har vært rundt Senja, og det var veldig fin natur, synes vinneren av «King of Norway»-konkurransen i 2015.

I den tilsvarende konkurransen for lag med norske ryttere, sørget Boasson Hagen egenhendig for en fjerdeplass til MTN-Qhubeka. Team Joker endte øverst på den lista foran Coop-ØsterHus og Katjusja.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.