- Ingen i verden ville arrangert et bedre OL enn oss!

OL-heltene om nederlaget og IOCs krav.

GULLGUTTER: Ådne Søndrål, Espen Bredesen, Halvard Hanevold og Kjetil Andre Aamodt har alle vunnet OL-gull, og synes det er trist at dages idrettsutøvere ikke får oppleve et OL på hjemmebane. Foto: NTB Scanpix
GULLGUTTER: Ådne Søndrål, Espen Bredesen, Halvard Hanevold og Kjetil Andre Aamodt har alle vunnet OL-gull, og synes det er trist at dages idrettsutøvere ikke får oppleve et OL på hjemmebane. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter et tre timer langt stortingsgruppemøte onsdag kveld, landet Høyre til slutt på sitt nei til Oslo-OL i 2022. Dermed valgte Oslo kommune å trekke søknaden.

Dette mener noen av våre OL-helter om avgjørelsen.

Mister en saftig gulrot Tidligere skihopper Espen Bredesen vant et gull og et sølv under Lillehammer-OL i 1994. Han synes det er trist at Norge sier nei til vinterlekene om åtte år.

- Med et OL-ja ville den infrastrukturen som Oslo ønsker å oppgradere blitt gjennomført. Det ville gitt idretten et inspirerende løft, og utøvere et målrettet arbeid. Det ville skapt positive ringvirkninger om det hadde blitt satset. Slik blir det ikke nå, sier Bredesen til Dagbladet.

OL-helten tror likevel ikke at avslaget får store konsekvenser for dagens utøvere.

- De mister guleroten ved å jobbe mot et OL på hjemmebane. Men det satses uansett mot andre OL og mesterskap.

- IOC stiller helt latterlige krav Listen over hvordan søkerbyer skal behandle IOC-medlemmene inneholder en rekke originale krav. Blant dem en cocktailmottakelse på Slottet og egne OL-filer på motorveiene.

Bredesen sier han synes flere av IOCs krav er latterlige, og at de bryter med norske grunnverdier.

- Når jeg sitter igjen med en likegyldighet om det blir OL eller ikke på grunn av måten IOC fremtrer på, så gjør nok andre også det. IOCs omdømme i Norge er på et bunnnivå. De har et handlingsproblem, når idrettens verdier er fair play og det å kjempe, så skal IOC bare ha, ha og ha. Det er ikke sånn det fungerer. Det tåles ikke. Jeg føler at holdningen og kommunikasjonen må endres for at Norge vil ha det. Da er det helt greit at det ikke blir noe av, sier Bredesen.

- Trist for den kommende generasjon Ådne Søndrål er tidligere skøyteløper, og olympisk mester fra Nagano i 1998. Han har også et sølv fra Albertville i 1992, og en bronse fra Salt Lake City i 2002.

Han mener at en generasjon fratas opplevelsen de fikk oppleve på Lillehammer.

- Det ville vært en fantastisk reklame for Norge, og en fantstisk idrettsopplevelse både for utøvere og tilskuere. Gamle anlegg ville fått en oppgradering, og folket ville fått noe fantastisk å samle seg rundt, sier Søndrål til Dagbladet.

- Jeg skulle ønske at mine barn hadde fått oppleve det på hjemmebane. Ingen i verden ville arrangert et bedre OL enn oss! Men det er for seint nå, dessverre. Men jeg er sikker på at vi kommer til å toppe lista i OL uansett, både seertallmessig og medaljemessig.

- Behov for noen regler Søndrål har selv sittet i IOC, og sier han ikke kjenner seg ikke igjen i bildet som males.

JUBEL: Espen Bredesen jubler for gull i hopp liten bakke under OL på Lillehammer. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Espen Bredesen jubler for gull i hopp liten bakke under OL på Lillehammer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Den er stivbent håndtert av IOC, men det er også behov for noen regler. At de ønsket gratis drinker burde aldri stått, det er tull fra deres side. Men om man ikke har egen vei, kunne det ikke blitt arrangert. Det er ikke kun IOC som skal bruke disse veiene, men også utøverne og laglederne. Det er for å sikre logistikken. IOC er klønete og ikke flinke til å kommunisere, men det har blitt tatt i verste mening.

- Ville gitt et ekstra løft Halvard Hanevold er tidligere skiskytter, og kan vise til tre OL-gull, to sølv og en bronse.

Han håper myndighetene vil bruke litt ekstra penger oppgradering av arenaer, selv om det ikke blir noe OL i hovedstaden.

- Vi har mistet muligheten til et ekstra løft, med tanke på anlegg, økonomi og motivasjon blant unge utøvere. Norge er et lite land, og vi er nok mindre kjent enn det vi selv tror vi er. Et OL ville gitt et fokus på det vi er gode på. Det ville vært en god reklamekanal, og vist fine sider fra oss, sier han til Dagbladet.

- Påvirket av Sotsji-OL Han tror folket fikk litt avsmak etter Sotsji-OL.

- Jeg mener det er åpenbart at pengebruken under Sotsji-OL er noe av det som ble tungen på vektskåla blant folket. Et OL hadde ikke blitt billig uansett, og når det blir dyrere enn først antatt, setter nei-siden seg på bakbeina.

- Kravene fra IOC er ikke positivt med tanke på hvordan det blir framstilt. Det har blitt brukt for det det har vært verdt fra nei-siden. IOC er nok på vei til å modernisere seg, men de har et lite stykke igjen.

4. PLASS: Ådne Søndrål i aksjon under 1000 meter på skøyter på Lillehammer i 1994.  Han kom på 4. plass. Foto: Johnny Syversen / NTB Scanpix
4. PLASS: Ådne Søndrål i aksjon under 1000 meter på skøyter på Lillehammer i 1994. Han kom på 4. plass. Foto: Johnny Syversen / NTB Scanpix Vis mer

Hanevold tror ikke norsk idrett vil bli skadet av OL-avslaget.

- Våre unge utøvere er nok grisemotiverte uansett, og vil jobbe like hardt selv om OL blir et annet sted.

- Går glipp av et gigantisk løft Tidligere alpinist Kjetil Andre Aamodt vant fire OL-gull, åtte medaljer totalt. Av dem to sølv og et bronse under OL på hjemmebane.

- Oslo går glipp av et gigantisk løft. Vi mister en deadline for en kompetanseheving i hele norsk idrett og blant annet for midler og viktig oppgradering av idrettsanlegg.

Aamodt mener nei-siden hadde noen viktige argumenter som folk lyttet til.

- Jeg kan trekke fram debatten og rivaliseringen mellom Tromsø og Oslo. Og at det snudde så raskt mot Oslo. Et annet argument er selvølgelig at et OL er dyrt. Det er naturlig å veie kostander opp mot velferd. Det tredje argumentet jeg kan trekke fram, er det frynsete ryktet til IOC. Det var noen uheldige episoder i Sotsji-OL.  Putin og homsehetsen, påstander om brudd på menneskerettigheter og episoden med sørgebåndet til skijentene, sier Aamodt (Langrennsjentene bar sørgebånd under et løp og fikk reprimande av IOC. red.anm.)

I KAMP MOT SVERIGE: Halvard Hanevold i aksjon under OL på Lillehammer. Her i kamp mot Sveriges Leif Andersson. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
I KAMP MOT SVERIGE: Halvard Hanevold i aksjon under OL på Lillehammer. Her i kamp mot Sveriges Leif Andersson. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener at et OL inspirerer folk til å komme seg ut. Et slikt arrangement motiverer ungdom til å drive idrett. Det gjorde i hvert fall det for meg. Idretten er en livsnerve i samfunnet. I disse Ipad og elektronikk-tider er en inspirasjon til aktivitet viktig. Et OL ville sørget for økt utendørsaktivitet. Oslo gir ut fredsprisen. Å arrangere et OL i fredstid, ville vise at vi ønsker å gjøre verden til et bedre sted. Et OL er et referansepunkt, sier Kjetil Andre Aamodt til Dagbladet.

SØLVGUTT: Kjetil Andre Aamodt vant to sølv og en bronse under Lillehammer-OL. Foto: Calle Törnström / NTB scanpix
SØLVGUTT: Kjetil Andre Aamodt vant to sølv og en bronse under Lillehammer-OL. Foto: Calle Törnström / NTB scanpix Vis mer