SKUFFET: Landslagssjef Lars Lagerbäck etter tapet mot Bulgaria. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Landslagssjef Lars Lagerbäck etter tapet mot Bulgaria. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Bulgaria - Norge 1-0

Ingen krise for Norges EM-drøm, bare veldig, veldig skuffende

Det finnes ingen trøst i tapte fotballkamper. I hvert fall ikke når du er best og egentlig burde vunnet.

  • Bulgaria-Norge 1–0 (0–0)

SOFIA (Dagbladet): Bulgaria hadde en målsjanse, Norge hadde tre. Bulgaria scoret ett mål, Norge scoret ingen. Og slik blir det som i mange av spillets faser egentlig var en solid og godt gjennomført kveld i Sofia, ett hundre prosent skuffende og betydningsløst.

Vi tapte en kamp vi burde vunnet.

Sånt svir.

FORKLARINGEN, ALTSÅ HVORFOR det skjer i en kamp man egentlig kontrollerer fullstendig, er derimot veldig enkel. Vi er ikke gode nok. Ja, laget er blitt bedre under Lars Lagerbäck, det skal sies. Men ikke mye bedre, i hvert fall ikke nødvendig mye bedre. Derfor er Norge fortsatt der at laget har store mangler offensivt.

Det er når veien til sjanser, mål og poeng krever samhandling og presisjon på et visst nivå at det norske laget går seg fast.

DE NORSKE MÅLSJANSENE i Sofia, alle veldig store og alle produsert før pause – ingen da vi prøvde å gire om i desperasjon etter Bulgarias 1–0 – kom etter to brudd og en vinklet langball (frispark). Det kunne blitt mål på alle. Mot etablert forsvar produserte vi derimot ingenting. Og det skyldes ikke bare at vi nærmest fikk panikk og derfor tok mange dårlige valg den siste halvtimen, eller at Bulgaria forsvarte seg godt og var enda bedre til å drøye tida.

Det skyldes mest at vi ikke har den offensiven som skal til mot kompakte, lavtliggende og godt organiserte lag.

DET VANSKELIGSTE I fotball ble ekstra vanskelig denne kvelden. Samtidig som det avslørte Norges mangler. Godt struktur, riktige avstander og nødvendig aggressivitet tar deg bare så langt. Det siste steget er det drøyeste. Men midt oppe i den store nedturen er det likevel godt å se Birger Meling slå ut i full blomst, at Kristoffer Ajer kommer til å spille over hundre landskamper for Norge og at Joshua King viser at han virkelig har lyst til å spille på landslaget.

Du ser det ikke på Nations League-tabellen.

Men det hjelper.

DET HAR VÆRT perioder da en landskamp med Norge var som opplevelsen av å sparke opp døra til et mørkt og ukjent rom. Du visste aldri hva som var der. Du visste aldri hva du fikk. Men nå vet du i hvert fall det fordi gjenkjennelse er Lars Lagerbäcks varemerke.

Ikke prøving og feiling.

DERFOR ER DET, på tross av det frustrerende og sviende nederlaget, en ny trygghet som preger Norge. Det ser du på laget. Repetisjoner over tid – Lars Lagerbäck handler om å gjøre det du gjorde sist en gang til, alt mens vi venter på å gjøre nøyaktig det samme neste gang – har vært nøkkelen til den defensive framgangen. Og når det virker som det gjorde før pause denne kvelden, når spillerne evner å gjøre det Lars Lagerbäcks fotball er fundamentert på og handler om – beinhard jobbing på topp, høy aggressivitet og gode avstander mellom ledd og den enkelte spiller – ser Norge ut som et godt fotballag.

Det er når vi blir jagende mot et lag som bruker alle triksene i boka vi blir avslørt.

DRØMMER ER SKREVET med hjertet. Resultatene viser seg alltid i iskaldt dagslys. Eller flomlys, som det jeg sitter i nå. Du kommer ikke utenom det. Det var en grunn til at vi tapte denne søndagskvelden. Uansett hvor frustrerende det må ha vært for et norsk lag som følte de hadde bukta og begge endene, så hadde vi ikke det som skulle til.

DET BETYR AT det ikke var urettferdig at Bulgaria vant på den ene sjansen de skapte, for øvrig et meget godt angrep, og at Bulgaria nå har scoret tre mål og vunnet seks poeng på to målsjanser mot Slovenia og en mot Norge. Det vakre spillet er sånn også. Drepende effektivitet er en suksessfaktor og en ferdighet. Akkurat nå har det gjenreist bulgarsk landslagsfotball, men nederlaget i Sofia er ikke så stort at det har ødelagt den norske.

Det er fortsatt mye fotball igjen i Nations League.

Det er fortsatt mulig å se Norge på toppen av tabellen 19. november.