Stortinget vil ikke forby fluorsmøring:

– Ingen logikk å spore

Regjeringspartiene stemte ned lovforslaget mot fluor i skismøring.

SKUFFA: Lars Haltbrekken fikk ikke med seg noen av regjeringspartiene eller FrP på å forby fluor i all skismøring i Norge.
SKUFFA: Lars Haltbrekken fikk ikke med seg noen av regjeringspartiene eller FrP på å forby fluor i all skismøring i Norge. Vis mer
Publisert

Stortingsflertallet vil ikke innføre et lovforbud mot bruk av skismøring i Norge. Det ble avgjort i Stortinget i dag, etter at energi- og miljøkomiteen behandlet lovforslaget fra SV-representantene Lars Haltbrekken, Petter Eide, Mona Fagerås, Freddy André Øvstegård og Arne Nævra.

Forslaget om forbud kom i kjølvannet av Dagbladets artikkelserie om fluorbruk i skismøring, artikkelserien Glidens pris, og fikk støtte av AP, SP og MDG, mens regjeringspartiene og FrP stemte mot.

– Regjeringspartiene og FrP er enige om å avvente et forbud, sier lederen for energi- og miljøkomiteen, Ketil Kjenseth (V).

Avgjørelsen er en gedigen skuffelse for forslagsstiller Haltbrekken.

EU løser ikke problemet

Fluorforbindelsen PFOA, også kalt C8, blir forbudt i EU fra sommeren, men i skismøringene er det mange andre helse- og miljøfarlige fluorforbindelser.

Disse blir ikke forbudt i EU, og nå blir de heller ikke forbudt i Norge.

– Det er dessverre ikke noen logikk å spore hos regjeringspartiene. C8 blir forbudt i EU, men vi ser at det produseres glidere og smøring med andre fluorforbindelser enn det. EU-forbudet løser ikke det alvorlige helse- og miljøproblemet, og det er helt utrolig at regjeringen ikke setter folks helse først, men heller sitter og tvinner tommeltotter mens de venter på resten av verden, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Kjenseth deler naturlig nok ikke Haltbrekkens syn på at de tvinner tommeltotter.

– Det jobbes i EU og andre fora for å få på plass et fluorforbud for alt som ikke er av essensiell betydning. Vår felles utfordring nå, er at det ikke finnes noen mekanismer for å kontrollere dette, og det må vi være sikre på at finnes, sier Kjenseth, som forteller at flertallet i komiteen har fulgt rådet fra departementet med å avvente et særnorsk forbud.

Globalt FIS-forbud

Det internasjonale skiforbundet, FIS, innfører et totalforbud mot all bruk av skismøring i FIS-regi fra og med neste sesong. Haltbrekken og opposisjonen på Stortinget ville ha det samme lovfestet, og altså utvide EU-forbudet til også å gjelde alle andre fluorforbindelser i skismøring.

– Det er gledelig og utrolig bra at FIS innfører et forbud, og det viser at FIS tar dette problemet på mye større alvor enn regjeringspartiene gjør. Men er ikke problemet løst når FIS innfører et forbud, da? Nei, for skiskytterforbundet har ikke fattet et like ambisiøst vedtak og skal ikke forby det med det første. Derfor er det fortsatt fare for at disse stoffene kan tas i bruk også i Norge framover, sier Haltbrekken.

– At det kommer et forbud mot denne dritten er på overtid. Jeg er rett og slett rysta over at regjeringspartiene ikke klarer å ta alvoret inn over seg i denne saken og gjør noe med det, fortsetter han.

Kjenseth henviser til at et forbud er på gang i EU.

– Hvis det kommer EU-lovgivning som regulerer dette så er det jo ikke nødvendig å regulere det nasjonalt først. Det er begrenset hvor mange lover vi trenger å innføre, sier han.

– Når kommer EU-lovgivingen?

– Det departementet sier, er at det jobbes i alle kanaler for å få et felles regelverk på plass, men per i dag har jeg ikke fått noe konkret tidspunkt.

Omvendt bevisbyrde

I tillegg var det andre ting i forslaget som kunne og burde blitt vedtatt, mener Haltbrekken. Blant annet punktet om at det framover burde være produsentenes oppgave å bevise at erstatningsstoffene de tar i bruk ikke er helse- eller miljøfarlige.

– Det må være opp til produsentene å bevise det, og ikke opp til miljøorganisasjoner eller myndighetene. Det er veldig skuffende at dette ikke ble vedtatt. Regjeringspartiene ville heller ikke innføre en faremerking på disse produktene. Det har vi gjort på tobakk og snus uten at resten av verden er med på det, så jeg fatter ikke hvorfor vi ikke kan gjøre det samme med stoffer som er så farlige som disse fluorforbindelsene, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Lovforslaget blir formelt avvist ved behandling i Stortinget 3. mars, men allerede nå reagerer miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender:

– Vi er lei av å måtte halse etter produsenter som putter gift i produktene våre. Forslaget i Stortinget handlet blant annet om å snu bevisbyrden, slik at produsenter som Swix må bevise at smøringen deres er ufarlig før de kan putte det ut i markedet. Det er svært skuffende at dette ikke fikk flertall, sier lederen i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer