Stortinget vil ikke forby fluorsmøring:

– Ingen logikk å spore

Regjeringspartiene stemte ned lovforslaget mot fluor i skismøring.

SKUFFA: Lars Haltbrekken fikk ikke med seg noen av regjeringspartiene eller FrP på å forby fluor i all skismøring i Norge.
SKUFFA: Lars Haltbrekken fikk ikke med seg noen av regjeringspartiene eller FrP på å forby fluor i all skismøring i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stortingsflertallet vil ikke innføre et lovforbud mot bruk av skismøring i Norge. Det ble avgjort i Stortinget i dag, etter at energi- og miljøkomiteen behandlet lovforslaget fra SV-representantene Lars Haltbrekken, Petter Eide, Mona Fagerås, Freddy André Øvstegård og Arne Nævra.

Forslaget om forbud kom i kjølvannet av Dagbladets artikkelserie om fluorbruk i skismøring, artikkelserien Glidens pris, og fikk støtte av AP, SP og MDG, mens regjeringspartiene og FrP stemte mot.

– Regjeringspartiene og FrP er enige om å avvente et forbud, sier lederen for energi- og miljøkomiteen, Ketil Kjenseth (V).

Avgjørelsen er en gedigen skuffelse for forslagsstiller Haltbrekken.

EU løser ikke problemet

Fluorforbindelsen PFOA, også kalt C8, blir forbudt i EU fra sommeren, men i skismøringene er det mange andre helse- og miljøfarlige fluorforbindelser.

Disse blir ikke forbudt i EU, og nå blir de heller ikke forbudt i Norge.

– Det er dessverre ikke noen logikk å spore hos regjeringspartiene. C8 blir forbudt i EU, men vi ser at det produseres glidere og smøring med andre fluorforbindelser enn det. EU-forbudet løser ikke det alvorlige helse- og miljøproblemet, og det er helt utrolig at regjeringen ikke setter folks helse først, men heller sitter og tvinner tommeltotter mens de venter på resten av verden, sier Haltbrekken til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer