FOR SMART:  Petter Northug tar stadig nye steg som langrennsløper. Det gjør at konkurrentene ikke knekker vinnerkoden hans.FOTO: AFP//Jonathan Nackstad.
FOR SMART: Petter Northug tar stadig nye steg som langrennsløper. Det gjør at konkurrentene ikke knekker vinnerkoden hans.FOTO: AFP//Jonathan Nackstad.Vis mer

Ingen løser koden hans

Stadig nye kombinasjoner bak Petters skigåing.

I VINTER har det stadig oftere blitt snakket om at konkurrentene har løst Petter Northugs vinnerkode. De har visst funnet ut hvordan det er mulig å knekke ham, for så å gjøre det.

Det siste stemmer selvsagt. Som andre store idrettshelter er Petter også til å beseire. Det er alle med normale fysiologiske grenser.

Men det med koden, er fortsatt en bløff. Det er ingen kjent kombinasjon av mottrekk som stopper Petter Northug fra å vinne i langrennssporet. Til det er han alt for smart.

Og alt for ydmyk

DET siste gjelder helst overfor konkurrenter som han har noe å lære av. Som Nikita Kriukov; russeren som staket fra Petter i VM forleden.

Kriukov er fortsatt sportens raskeste staker i en flat innspurt. Svært lite forandrer seg på noen uker i en idrett som krever ekstreme treningsmengder, men Petter er den som mer enn noen andre makter å forandre.

Det var derfor han staket voldsomt fra den samme Kriukov da innspurten nå kom i en bakke, og avgjorde verdenscupen ved å vinne sprinten i den svenske hovedstaden for første gang.

OPP fra byggekanten midt i Stockholm er ikke det vanligste stedet for et nytt lite hopp i skihistorien, men det var der det skjedde:

•• Petter Northug i hoppende staking opp Slottsbacken i ensom norsk majestet ble til enda et par linjer i det som er i ferd med å bli fortellingen om sportens største karriere.

Slett ikke noe kvantesprang; langrennsløpere har fått løft i stakingen opp slike bakker før, men uansett enda et hakk nærmere den komplette utøver av denne sporten. For aldri har noen staket så overlegent opp der.

NÅR det gjelder Petters utvikling som skiløper er det akkurat slike hakk det er snakk om. Ett etter ett. Til sammen er det blitt så forbløffende mange i løpet av de sju sesongene der han har vært allemannseie, at vi tidvis har hatt problemer med å se dem.

Da hjelper det å vinne verdenscupen samenlagt igjen. Det gjør nok Petter, og det skulle også bare mangle. Det er kun pene ting å si om Dario Cologna og Alexander Legkov, men de holder ikke samme smått utrolige nivå.

Og da er vi tilbake til bryggekanten igjen.

FOR det var langs langs den Petter tok de taktiske valgene som la grunnlaget for at han starter i prologen i Falun i morgen i ledertrøya.

Fulgte du med?

I hvert heat var han langt etter i svingen ned til sjøen. Det var konkurrentene som fikk bakse først i motvinden derfra, mens Petter forberedte tempovekslingen i stakingen. Så kom han i all sin kraft mot bunnen av Slottsbacken med hugg nok til å proklamere for hele Stockholm hva som var i vente.

DET ble en liten, men vesentlig endring i dette taktiske spillet i selve finalen. Der gled Petter tidligere opp i en kontrollerende posisjon. Et par ganger i vinter har han ikke vært like påpasselig. Det kan skyldes dagsform eller ski, men ikke at han har mistet vinnerkoden sin:

•• Petter i normal stand gjør kanskje et par feilvalg, men han lærer av hvert eneste av dem.

I går var formen så god at den læringen bare måtte ende med en ny lett utfordrende gest etter målgang. For hvor ble det egentlig av konkurrentene?

De holdt ærbødig avstand. Det er fortsatt styrkeforholdet i i denne sporten:

•• I langrenn er Petter Northug først, og mange veldig gode løpere i flokken der bak.

Ingen ting er endret; ingen kode er løst.