Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgens ambisiøse OL-plan

Ingen nåde: Bjørgen vil presse Weng og Østberg ut av lagsprinten

Marit Bjørgen (37) gaper høyere enn noen gang når hun skal inn i sitt siste olympiske mesterskap i Pyeongchang. Langrennsdronninga vil ta tilbake gullsjansene hun tidligere har gitt fra seg.

VIL SKAPE HISTORIE: Marit Bjørgen er offensiv i hodet før OL i Pyeongchang og vil - tross for sine 37 år - gå flere øvelser enn hun bruker. Målet er å bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL SKAPE HISTORIE: Marit Bjørgen er offensiv i hodet før OL i Pyeongchang og vil - tross for sine 37 år - gå flere øvelser enn hun bruker. Målet er å bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÅSBU (Dagbladet): Marit Bjørgen forteller til Dagbladet at hun vurderer å gå seks av seks OL-renn. I så fall har hun seks sjanser til å vinne gull og gå forbi Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie på adelskalenderen over tidenes mestvinnende vinterolympiere.

Bjørgen har medaljerekka 6-3-1 i OL-sammenheng, mens Bjørndalen har 8-4-1 og Dæhlie 8-4-0. Vinter-OL i Pyeongchang er hennes siste mulighet for å gå forbi.

Det som kan avgjøre om Rognes-jenta passerer de to vinteridrettslegendene på adelskalenderen, er om hun får gå lagsprinten for Norge i Pyeongchang.

Og denne gang er lagsprinten et uttalt mål, meddeler Bjørgen til Dagbladet. 37-åringen vil gjøre comeback på lagsprinten, som langrennsdronninga har brukt å stå over i mesterskap.

I så fall må hun danke ut både Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg i kampen om å danne det norske teamsprintlaget sammen med ener Maiken Caspersen Falla. Hardere kamp om denne stafetten blir det ikke.

Gjør comeback

Så tidlig som i 2005 leverte Bjørgen en vanvittig prestasjon på lagsprinten sammen med Hilde Gjermundshaug Pedersen i Oberstdorf, men i nyere mesterskap har hun gitt fra seg denne plassen.

BESTEMMER: Roar Hjelmeset bestemmer om Marit Bjørgen får gå fire, fem eller seks renn i OL. Det kan få betydning for Rognes-jentas rekordjakt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESTEMMER: Roar Hjelmeset bestemmer om Marit Bjørgen får gå fire, fem eller seks renn i OL. Det kan få betydning for Rognes-jentas rekordjakt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Unntaket var i Sotsji-OL hvor Bjørgen vant gull sammen med Flugstad Østberg på øvelsen. I VM i 2015 vant Østberg og Falla gull på teamsprinten, mens det var Weng og Falla som jublet for VM-gull i Lahti på denne distansen.

Nå vil Bjørgen ha tilbake denne plassen som kan gi henne et ekstra gull på CV-en og få henne forbi Ole Einar Bjørndalen i kampen om å bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Det forteller Bjørgen selv til Dagbladet.

- Ja, jeg vil gå lagsprinten igjen i dette mesterskapet, bekrefter Bjørgen til Dagbladet.

- Da må du danke ut Weng og Østberg. Hvordan skal du klare det?

- Lagsprinten er den nest siste distansen i OL, så det blir nok en helhetsvurdering om hvem som har prestert best. Maiken ligger vel best an nå, men det er ganske åpent om den andre plassen, sier langrennsdronninga.

- Jeg står ikke på blokka engang

En som gjerne også skulle ha meldt seg på i denne knallharde kampen om de to plassene på Norges sprintlag i OL er Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men Heming-jenta har allerede gitt opp å danke ut Bjørgen, Weng og Østberg.

GULLJAKT: Marit Bjørgen ble OL-dronning i 2010 og 2014. Nå vil hun bli det igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GULLJAKT: Marit Bjørgen ble OL-dronning i 2010 og 2014. Nå vil hun bli det igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke jeg står på blokka engang, selv om det er en god øvelse for meg. Det er ikke noe poeng for meg å bruke krefter på å snakke meg inn. Lagsprinten er den vanskeligste øvelsen å komme inn på. Maiken er soleklar, men den andre plassen er åpen, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset legger ikke skjul på at dette er den vanskeligste øvelsen å komme inn på, og at han har et meget krevende luksusproblem i dette uttaket.

- På lagsprinten har vi mange gode kandidater. Det blir den hardeste øvelsen å plukke ut folk på, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Hvilke kriterier vil du vektlegge i dette uttaket? Og hordan ser du på forholdet mellom prestasjoner i sprint og distanse med tanke på at lagsprint er en slags hybridøvelse?

- En person som er veldig treig og ikke har hurtighet og bevegelsen i feltet, vil ligge dårlig an. Maiken er en person som takler det veldig bra og har gått omtrent alle sprintstafetter de siste ti årene. Så takler også Marit, Heidi og Ingvild det godt, sier kvinnelandslagstreneren.

- Selv om Bjørgen fortsetter å levere svakere sprintresultater enn Weng og Østberg, kan hun likevel bli tatt ut om distanseformen er ekstremt bra?

POPULÆR: Marit Bjørgen var kanskje det aller største trekkplasteret under ski-NM på Gåsbu - og slo til med tre nye NM-gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Marit Bjørgen var kanskje det aller største trekkplasteret under ski-NM på Gåsbu - og slo til med tre nye NM-gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, lagsprint er en annen øvelse enn sprint. Når det gjelder Marit har hun prestert best internasjonalt i klassisk, mens lagsprinten er i fristil. Heldigvis har vi bra med tid å ta ut dette laget, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Han kommer ikke til å gi Bjørgen en plass på laget bare for å hjelpe henne til å bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Hun må være en av de to beste kandidatene for å bli uttatt.

- Jeg tror det blir et for dårlig argument overfor de andre å ta ut Marit fordi hun skal bli historisk, sier Hjelmeset og smiler.

Gaper høyt

Bjørgen legger ikke skjul på at hun har en drøm om å gå forbi Bjørndalen og Dæhlie og bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Rognes-jenta vant i Lahti-VM i fjor gull på både 10 kilometer fristil, 15 kilometer fellesstart med skibytte, tremila og kvinnestafetten.

Lagsprinten gir Bjørgen en ekstra gullsjanse.

- Ja, det er jo gode sjanser for det, men det er ikke bare å hente gullet. Men jeg har lyst til gå lagsprinten om jeg er i form, gjentar Bjørgen.

Hun vurderer i tillegg å gå OL-sprinten etter at hun vant kongepokalen foran Kathrine Harsem torsdag. Harsem håper på sin side at Bjørgen nøyer seg med å gå for de fem øvrige gullsjansene.

KONGE OG DRONNING: Kong Harald og langrennsdronning Marit Bjørgen fikk et nytt gledelig mtøe under ski-NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGE OG DRONNING: Kong Harald og langrennsdronning Marit Bjørgen fikk et nytt gledelig mtøe under ski-NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet er: Kan 37 år gamle Bjørgen gå seks av seks langrennsøvelser i OL?

–Det er mulig å gå seks distanser. OL er over lang tid, men jeg vil bruke kreftene mine der jeg har best muligheter, sier langrennsdronninga til Dagbladet.

Den individuelle sprinten er en annen usikker øvelse for henne. Får Bjørgen gå - og vil hun gå?

​Kathrine Harsem er den andre kandidaten. Hun håper inderlig at Rognes-jenta nøyer seg med å gå de øvrige OL-øvelsene og ber Bjørgen om å gi fra seg plassen.

- Nå må vi se hvem Roar velger. Hvis jeg er en av de fire, må jeg ta en vurdering på om jeg skal gå. I så fall må jeg føle at jeg er god nok for en finale. Hvis jeg føler det, vil jeg ikke gi fra meg plassen. Det er mitt siste OL, så jeg vil benytte sjansen, sier Bjørgen til Dagbladet.

Harsem skal gjøre sitt for å få denne siste og fjerde sprintplassen foran Rognes-jenta.

- Jeg har prøvd å slå Marit litt på rumpa og godsnakke henne, men det er helt åpent, og det er heller ikke alene opp til henne. Det kan jo hende at jeg blir tatt ut, sier Harsem til Dagbladet.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

Gode treningssvar

Svaret på dette spørsmålet kommer senere. I mellomtiden drar Bjørgen til Seiser Alm for å prikke toppformen til OL. Etter en litt trøblete sesonginnledning, tror Rognes-jenta nå at hun kommer til å jevn formstigning fram mot mesterskapet, på samme måte som i fjor.

- Har du den samme gode følelsen nå som i januar i fjor?

- Jeg har trent omtrent som forrige jul, også målt i antall treningstimer. Jeg har vært med lenge og har aldri noen garanti, men jeg synes kroppen har respondert veldig bra, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Treningsmessig har det gått bra, selv om jeg var litt syk i jula. Men kroppen har fungert bra og jeg tror et par konkurranser vil gjøre meg bra.

Bjørgen kommer til å lade opp til OL i høyden i Seiser Alm, men vil avbryte det oppholdet med en rask tur til Seefeld for å gå 10 kilometer i prøve-VM der, før hun returnerer til Seiser Alm igjen.

Sønnen Marius blir med på OL-oppkjøringen, men ikke i selve mesterskapet i Pyeongchang.

- Det blir tøft med tre uker uten Marius. Jeg tror spesielt den siste uka blir vanskelig, tror hun.

Tviler på Northug

Bjørgen håper imidlertid at hun kan få selskap av Petter Northug, som har fungert som en lynavleder for de øvrige langrennsstjernene i tidligere mesterskap.

Til Dagbladet sier Rognes-jenta at hun ikke har hatt noe kontakt med Northug i seinere tid, men håper at Mosvik-ekspressen finner motivasjonen han trenger.

- Sjansene til Petter henger i en veldig tynn tråd, men du vet aldri med Petter. Det er mye jobb som må gjøres, og man må være motivert. Bare Petter selv kan svare på om han er det, sier 37-åringen.

- Har du et råd til Petter?

- Petter har vært og er en veldig viktig mann for idretten vår. Jeg tror de fleste vil at han skal gå fort på ski. Han vet hva som må til. Spørsmålet er om han er motivert nok, sier Bjørgen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!