Ingen nåde

NADDERUD (Dagbladet): - Det er andre som tar ut laget i dag enn det var under VM, sa Nils Johan Semb på gårsdagens pressekonferanse. Spørsmålet dreide seg om keepervalget, svaret om utviklingen i mål - men det handlet også om mer. Og når nasjonens nye ballsjef snakket med Dagbladet i går ettermiddag lå det forandringer i svarene. Har vi et helt nytt lag på gang?

Norges nye landslagstrener savner per dato enerne i norsk fotball. Han ønsker seg rett og slett en utkrystallisert gjeng som er klart bedre enn resten. En mindre gruppe å hente landslagspillerne fra.

- Slik situasjonen er i dag kan vi nesten ta ut to landslag som er like gode. Når det gjelder bredden er det sjølsagt positivt, men skal vi komme videre er det viktig at enerne skiller seg ut.

Enerne han snakker om lever stort sett i England. Men - der blir mange av dem oppfattet som toere. Og fortsetter det kan den snart mosegrodde frasen «over tid er det sjølsagt uheldig at landslagspillerne sitter på benken» få avgjørende betydning.

Og dagens toere, som spiller fast, få sjansen til å utvikle seg til enere.

Sembs nye lov

- I dette spørsmålet vil det ikke være noen likhet for loven, sier Nils Johan Semb. - Jeg blir nødt til å vurdere det i hvert enkelt tilfelle. Det vil si ta konsekvensen av det på enkelte plasser hvor vi er godt forspent med folk. Andre steder, hvor det ikke er så mange å velge mellom, kan det hende spillere blir tatt ut fra benken.

Dagbladet spurte i går Nils Johan Semb hvor godt laget mot Latvia er. - Godt, svarte treneren, men han brølte ikke. Og da oppfølgingen kom - hvor gode kan vi bli hvis alle spillerne får sjansen til å utøve yrket sitt på fast basis, svarte han tørt:

- Akkurat det der er et veldig godt spørsmål.

Og:

Det er et spørsmål han gjerne vil ha svar på gjennom å bruke den kynismen han snakker om.

Sembs forandringer

Bak kulissene - på landslagets innerste kammer - har Nils Johan Semb gjort følgende nyanserte forandringer:

a) Spilleranalysene er ikke like bombastiske som under Drillo. De brukes på samme måte, fellesanalysen henger på tavla, men i framtida er det opp til den enkelte om han ønsker sine egne prestasjoner servert med faglig teskje.

b) Oppfølgingen mot den enkelte spiller skal bli grundigere. Det skal holdes god kontakt, gis tilbakemeldinger utenfor samlinger, og mer enn noen gang skal trenertroikaen (Semb/Aabrekk/Thorstvedt) se fotballkamper hvor landslagspillerne er i aksjon.

c) Det skal eksperimenteres med spillestilen. Norge under Semb skal ikke være like forutsigbare som Drillos.

Tøffere enn VM-kvaliken

I dag får du se noen av variantene. Men - det er ikke sikkert du kommer til å like synet. For fra klokka 20.15 i kveld handler alt om tre poeng. Veien dit er underordnet.

- Jeg mener EM-grupppa vi er i nå er tøffere enn den vi gikk til VM fra, sier Nils Johan Semb. - Og det viktigste av alt er å få en bra start. Derfor bryr jeg meg ikke om prestasjonene i kveld. Bare poengene.

- Det lukter en møkkakamp?

- Nødvendigvis ikke. Men jeg håper at publikum vil være tålmodige med oss.

- Hva skjer med Nils Johan Semb hvis Norge mot formodning ikke kvalifiserer seg til EM. Får du sparken?- Det kan godt hende. Men la meg heller si det sånn:

- Dette er ikke en jobb du tviholder på hvis du føler at det ikke stemmer.