Ingen nådig karakteristikk av den norske fotballen

- Norsk fotball er en hobby.

TYSKLANDSPROFF: Ada Stolsmo Hegeberg i smatale med Rene Staufenbiel, en supporter fra Tyskland, og mamma Gerd Stolsmo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TYSKLANDSPROFF: Ada Stolsmo Hegeberg i smatale med Rene Staufenbiel, en supporter fra Tyskland, og mamma Gerd Stolsmo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

I dag møter Norge Tyskland til finale i gruppe B i EM for kvinner som går av stabelen i Sverige.

Som Dagbladet skrev tidligere i sommer, er Maren Mjelde og Ada Hegerberg de eneste i den norske troppen som spiller fotball utenfor landets grenser.

Begge holder til i tyske Turbine Potsdam, og forteller til Dagbladet om en ganske annen hverdag enn den fotballspillere har her hjemme.

- Det er en helt annen verden. Det er mye mer trening generelt, og mye mer fokus på fysikk. Når fysikken sitter, kommer etterhvert også teknikken. Nivået er ganske enkelt mye høyere, sier Hegerberg.

3-4000 på kamp I Tyskland spiller de norske jentene for 3-4000 tilskuere hver eneste helg. Det er noe ganske annet enn på norske arenaer.

- Det er mange flere som kommer for å se på oss der nede. Interessen er mye større, og i tillegg er det ikke bare familier og småjenter som er på plass. Det er faktisk en skikkelig fanskare, sier Mjelde.

Sammen med de to norske jentene på treningsfeltet står tyske Rene Staufenbiel. Han er en av de virkelige tilhengerne til tyske Turbine Potsdam, og er meget fornøyd med de to spillerne fra Norge.

- De er blant de beste på laget vårt. Ada er den beste offensive spilleren i Europa, og Maren er sammen med Jennifer Kramer en av Europas beste forsvarsspillere. De har forsterket laget vårt veldig, sier han til Dagbladet.

Maskinfotball Staufenbiel forteller videre at han etter å ha sett det norske lagets trening, ikke har videre tro på at Norge skal trekke det lengste strået i kveldens kamp.

- Jeg tror på Tyskland. De er ganske enkelt mer profesjonelle. Dette var for meg som en barnetrening. Nordmennene har med seg familie og snakker med pressen - det hele virker så ufokusert. I Tyskland er det nemlig den faktiske treningen som står i fokus, sier han.

Han bekrefter samtidig det som er en kjent klisjé - den tyske maskinfotballen.

- For å trekke en parallell er de tyske jentene som maskiner. Norsk fotball er en hobby, mens tysk fotball er en jobb, sier han.

PROFFER: Maren Mjelde og Ada Stolsmo Hegeberg er de eneste i den norske troppen som til daglig spiller fotball utenfor landets grenser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PROFFER: Maren Mjelde og Ada Stolsmo Hegeberg er de eneste i den norske troppen som til daglig spiller fotball utenfor landets grenser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han sammenligner også Turbine Potsdam, med Borussia Dortmund i herrenes Bundesliga.

- Vi har et eget akademi hvor unge jenter spiller fotball og går på skole. Veldig mange har spilt hos oss i sine yngre dager, men så kommer de større klubbene med større lommebøker og lokker dem vekk. Det blir litt som Dortmund og Bayern Munchen på herresiden, sier Staufenbiel.

- Kan ikke tyne oss Nevnte Jennifer Kramer er den eneste jenta i den tyske troppen som til daglig spiller sammen med Mjelde og Hegerberg i Turbine Potsdam, men hun er suspendert før kveldens kamp grunnet to gule kort.

Mjelde og Hegerberg synes det er synd, men ser samtidig at det kan ha en fordel.

- Det var litt kjipt at Kramer må stå over mot oss, men sånn er det bare. Nå kan hun i alle fall ikke tyne oss om det skulle gå dårlig, flirer Mjelde.

Staufenbiel enig med de norske jentene at det er synd venninnen ikke får stille for Tyskland når det skal gjøres opp om seieren i gruppe B.

- Hun er suspendert og det er veldig synd, men vi får i alle fall sett kampen med henne på tribunen, avslutter han.

SMØRBLID: Landslagssjef Even Pellerud var i godt humør da han møtte pressen etter treningen tirsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SMØRBLID: Landslagssjef Even Pellerud var i godt humør da han møtte pressen etter treningen tirsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer