RAMMER HARDT: Dopingrapporten som ble lagt fram i Canberra i går rystet australsk idrett. Nå får den kritikk for å ramme alle, og ikke peke ut de skyldige. Her blant andre sportsminister Kate Lundy og justisminister Jason Clare. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCH
RAMMER HARDT: Dopingrapporten som ble lagt fram i Canberra i går rystet australsk idrett. Nå får den kritikk for å ramme alle, og ikke peke ut de skyldige. Her blant andre sportsminister Kate Lundy og justisminister Jason Clare. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCHVis mer

- Ingen navn er nevnt, ikke én klubb, ikke én sport

Australske idrettstopper raser mot dopingrapporten.

(Dagbladet): I går slapp den australske krimkommisjonen bomben over australsk idrett: Omfattende doping har foregått i en rekke sporter, tilrettelagt av leger, trenere og forskere, med kriminelle som bakmenn.

Samtidig avviste kommisjonen å navngi noen utøvere, eller peke fingeren mot visse idrettsgrener. Det opprører sportsledere i landet.

- Denne rapporten er full av ord som «kanskje», «muligens», «mistenkt» og «potensiell». Ingen navn er nevnt, ikke én klubb, ikke én sport, sier rugbytopp Phil Gould, ifølge Sydney Morning Herald.

Spekulasjoner
Han styrer klubben Penrith, og kaller doprapporten «et oppsiktsvekkende angrep på australsk idrett».

- Det er en fordømmelse av australsk idrett overalt, med bred pensel. For øyeblikket er alle skyldige, og dersom de finner ulovligheter er jeg ikke engang sikker på hvordan du skal få reparert integriteten til alle de som faktisk er uskyldige, sier Gould.

Rugbybossen får støtte av New South Wales-trener Laurie Daley.

- Uten flere detaljer er jeg som alle andre, litt i villrede, sier han.

- Jeg skulle likt å vite hva anklagene er, og hvor vi faktisk står når det gjelder hva som er avslørt. Per nå er ingen sikre på noe. Og da blir det bare spekulasjoner, mener Daley.

En svart dag
Ifølge den offentliggjorte rapporten har dopbruken har vært mer omfattende enn det dopjegerne noen gang har klart å spore opp. 

Enkelte utøvere skal ha fått medikamenter som ikke engang er godkjent av legemiddelverket for bruk på mennesker.

- Dette er ikke en svart dag for australsk idrett, det er den svarteste dagen, sa tidligere sjef for australske dopingmyndigheter, Richard Ings under presentasjonen i går.

- Dette er en stor sak med potensielt mange utøvere involvert, sier Ings.

Det er også avdekket at kriminelle kretsers rolle i jukset også kan ha ført til omfattende kampfiksing og manipulasjon av gamblingmarkedet.

Bekymret
Justisminister Jason Clare sier at ingen av sportsligaene i landet er immune mot avsløringene, men rettslige hensyn gjør at ingen idretter eller utøvere er blitt identifisert.

Tidligere statsminister Kevin Rudd støtter også dem som mener det er uheldig.

- Hovedutfordringene nå er å etablere fakta, sier han.

- Hvilke spillere, hvilke klubber - for nå er jeg litt bekymret over at hver eneste person der ute som vi har sett på med beundring går rundt med en stor sky over seg, mener Rudd.