VENTER PÅ SENDING: Flere i Skiforbundet har allerede sett dopingdokumentaren SVT varslet allerede før VM. Onsdag får alle se hvilke påstander og beskyldninger som kommer fram. Her er Vegard Ulvang,  Espen Graff og  Erik Røste i samtale ved skistadion i Val di Fiemme i forrige uke.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VENTER PÅ SENDING: Flere i Skiforbundet har allerede sett dopingdokumentaren SVT varslet allerede før VM. Onsdag får alle se hvilke påstander og beskyldninger som kommer fram. Her er Vegard Ulvang, Espen Graff og Erik Røste i samtale ved skistadion i Val di Fiemme i forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Ingen norske eller svenske trenger å frykte dop-dokumentaren

Men Norges Skiforbund har kontaktet dem som blir navngitt.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Onsdag sender SVT dokumentaren der det spekuleres i doping blant norske, svenske og finske langrennsløpere på 90-tallet.

«Uppdrag Granskning» - som tilsvarer «Brennpunkt» på NRK - har fått tilgang til blodverdier som angivelig kaster et mistenkelig slør over enkelte av våre gamle skistjerner.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, har sett programmet sammen med skipresident Erik Røste, den svenske generalsekretæren Niklas Carlsson og FIS' danske antidopingekspert Rasmus Damsgaard.

Han ser ingen grunn til at det skal bli rabalder når folket selv får ta stilling til innholdet som presenteres - i hvert fall ikke det som gjelder norske og svenske løpere.

- Folk som har fulgt litt med på dette tidligere, og kan litt om langrennshistorien og bakgrunnen for blodverdier, vil tenke at dette ikke er noe nytt. Det har vært åpenhet rundt hemoglobinnivå i Norge, og de fleste utøverne har presentert verdiene sine i full offentlighet, sier Graff til Dagbladet.

- Ingen unormale verdier hos norske og svenske
Damsgaard uttalte til Expressen i dag at blodmålingene i dokumentaren ikke er gyldige, fordi SVT har brukt en utdatert og unøyaktig blodscanner.

- Det gjør at programmet går fra å være veldig bra til... Det er nesten så man trekker på skuldrene, enda en gang, sa han.

Samtidig fortalte han at det definitivt var interessante ting i dokumentaren også: Blodverdiene på enkelte løpere var skyhøye - selv på en maskin som ikke er helt pålitelig.

Ifølge Graff gjelder ikke dette noen av de norske eller svenske løperne.

- Jeg vet hva han (Damsgaard) sikter til, og når du får vite innholdet, tror jeg du skjønner hva han mener. Jeg er enig med ham i at de burde fokusert på det som gjelder. Jeg tror han tenker på en del andre elementer, som ikke har med norske løpere å gjøre.

- Han sier blodverdiene hos enkelte var skyhøye?

- Ingen av de blodverdiene som er presentert av norske og svenske løpere er unormale, sier Graff.

Har tatt kontakt med navngitte utøvere
Kommunikasjonssjefen sier de har påpekt flere forhold til programskaperne som de mener er faktiske feil. Men han vil ikke ut med hva.

- Det som gjør det vanskelig, er at vi ikke helt vet hva som kommer i dokumentaren. Derfor vil det være relativt tullete å påpeke ting som kanskje aldri dukker opp. Men det kommer ikke fram noe som vi opplever som nytt, verken blant norske eller svenske løpere, heller ikke når det gjelder blodverdier. Alt tåler dagens lys. Det er merkelig at norske løpere skal mistenkeliggjøres.

- Har dere snakket med dem som er navngitt?

- Jeg kan bekrefte at vi har hatt dialog med norske utøvere i forbindelse med dokumentaren, sier Graff.

Estil fikk blodsertifikat
I 2001 gikk en rekke norske langrennsløpere ut og offentliggjorde sine blodverdier, i kjølvannet av dopingskandalen i Lahti-VM samme år. Dette skjedde som en konsekvens av en meningsmåling, der én av tre nordmenn trodde norske utøvere var dopet.

Lenge var det en øvre grense på hemoglobinnivå på 17 for herrer og 16 for damer. Passerte man den grensa, fikk man startnekt. Disse grensene er nå fjernet.

Frode Estil var en av de norske utøverne med naturlig høye blodverdier, og opplevde i 2005 at han nektet å stille til start.

Året etter fikk han et blodsertifikat som bevis på at han av naturlige årsaker hadde høye nivåer.

- Det er betryggende å ha fått et sertifikat som tillater 17,4 i hemoglobinverdi. Jeg slipper å grue meg til tester, jeg har til tider følt meg som en forbryter, sa Estil.