- Ingen norske utøvere hadde blodverdi over 17,5

FIS med uttalelse i dag: Tar avstand fra SVT-dokumentaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det internasjonale skiforbundet  FIS har i dag publisert en pressemelding hvor de presiserer at blodtestene det vises til i «Uppdrag gransking», ikke er tilstrekkelige til å antyde dopingbruk på 90-tallet.

Kan ikke bekrefte verdiene
«Det er ikke mulig for FIS å bekrefte verdiene som er blitt utgitt av Kari-Pekka Kyrö (finsk trener med langvarig dopinghistorikk, journ.anm.), eller følgelig å kommentere disse. Testingen som ble utført på denne tida ble gjennomført av forskningseksperter i FIS' medisinske komité for statistiske formål, med ønske om å finne nivået på hemoglobinverdiene for helsekontroller», heter det i uttalelsen.

Videre:

«Disse testene var ikke dopingkontroller, og kan ikke nå bli evaluert som om de er blodpass-tester utført i dag, med klare kriterier og prosedyrer definert av Wada (Det internasjonale dopingbyrået).»

«Blodtestingen som ble gjort på den tida ble også brukt for å utvikle dopingkontroller, og på 90-tallet og tidlig 2000-tall var det en rekke dopingtilfeller i langrenn.»

Ingen skandinaver over 17,5
I dopingdokumentaren hevdes det at alle medaljevinnere i Thunder Bay-VM i 1995 hadde hemoglobinverdier over 17,5.

«Dette bestrides av Peter Hemmingsson, FIS' medisinske oppsynsmann ved 1995-mesterskapet i Thunder Bay, som var involvert i testingen der. Han bekrefter at blodtester bare ble utført ved tre langrennsøvelser og én kombinertøvelse, og ingen svenske eller norske utøvere hadde hemoglobinnivåer over 17,5».

Avslutningsvis i dagens FIS-uttalelse heter det:

«Diskusjoner og forskjellige meninger mellom forskere og eksperter finnes på mange felter i samfunnet, men faktaene i sammenheng med disse påstandene er klare, slik de framsettes overfor.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer