Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ingen norske utøvere hadde blodverdi over 17,5

FIS med uttalelse i dag: Tar avstand fra SVT-dokumentaren.

(Dagbladet:) Det internasjonale skiforbundet  FIS har i dag publisert en pressemelding hvor de presiserer at blodtestene det vises til i «Uppdrag gransking», ikke er tilstrekkelige til å antyde dopingbruk på 90-tallet.

Kan ikke bekrefte verdiene
«Det er ikke mulig for FIS å bekrefte verdiene som er blitt utgitt av Kari-Pekka Kyrö (finsk trener med langvarig dopinghistorikk, journ.anm.), eller følgelig å kommentere disse. Testingen som ble utført på denne tida ble gjennomført av forskningseksperter i FIS' medisinske komité for statistiske formål, med ønske om å finne nivået på hemoglobinverdiene for helsekontroller», heter det i uttalelsen.

Videre:

«Disse testene var ikke dopingkontroller, og kan ikke nå bli evaluert som om de er blodpass-tester utført i dag, med klare kriterier og prosedyrer definert av Wada (Det internasjonale dopingbyrået).»

«Blodtestingen som ble gjort på den tida ble også brukt for å utvikle dopingkontroller, og på 90-tallet og tidlig 2000-tall var det en rekke dopingtilfeller i langrenn.»

Ingen skandinaver over 17,5
I dopingdokumentaren hevdes det at alle medaljevinnere i Thunder Bay-VM i 1995 hadde hemoglobinverdier over 17,5.

«Dette bestrides av Peter Hemmingsson, FIS' medisinske oppsynsmann ved 1995-mesterskapet i Thunder Bay, som var involvert i testingen der. Han bekrefter at blodtester bare ble utført ved tre langrennsøvelser og én kombinertøvelse, og ingen svenske eller norske utøvere hadde hemoglobinnivåer over 17,5».

Avslutningsvis i dagens FIS-uttalelse heter det:

«Diskusjoner og forskjellige meninger mellom forskere og eksperter finnes på mange felter i samfunnet, men faktaene i sammenheng med disse påstandene er klare, slik de framsettes overfor.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling