GØY NOK UNDERVEIS:  Oskar Svendsen, her på seierspallen etter VM-gullet i 2012,  trivdes som syklist i sin korte karriere. Likevel ville han etter hvert heller studere enn å gjøre sykling til jobb. FOTO:  REUTERS/Michael Kooren.
GØY NOK UNDERVEIS: Oskar Svendsen, her på seierspallen etter VM-gullet i 2012, trivdes som syklist i sin korte karriere. Likevel ville han etter hvert heller studere enn å gjøre sykling til jobb. FOTO: REUTERS/Michael Kooren.Vis mer

Ingen ny Hushovd hvert år

Først knuste Oskar Svendsen verdensrekorden i O2-opptak. Så ville han gjøre noe annet enn å sykle.

DET er ikke gitt at sykkel-VM denne uka blir en norsk suksess, men det er uansett grunn til å vente framgang:

•• Litt etter litt utvikler Norge seg til en sykkelnasjon.

Underveis lærer vi oss også mer om det å få fram nye stjerner, og at det ikke kommer noen ny Thor Hushovd hvert eneste år.

DET var nettopp det 18 år gamle Oskar Svendsen ble kalt da han vant junior-VM på tempodistansen i 2012. Betegnelsen var kanskje ikke så faglig fundert ettersom Hushovd mest var en eksplosiv rytter, mens Svendsen sprengte rekorder i oksygenopptak; men for bare tre år siden hadde vi ikke så mange ord for å beskrive en mulig ny norsk sykkelstjerne.

Nå er det annerledes. I fjor tok Norge gull, bronse og 5.plass på VM-fellesstarten for U-23. Svein Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping og Sondre Holst Enger er seinere blitt proffer, men fredag er norsk sykkelsport på plass igjen i VM-feltet i denne aldersklassen med et nesten helt nytt sterkt lag. Daniel Hoelgaard; Truls Engen Korsæth, Odd Christian Eiking og Anders Skaarseth har alle kapasitet til å bli med teten inn. Det viste for eksempel Korsæth allerede på tempoløpet for U-23 i går da han syklet inn til en flott 4.plass.

Den bredden i yngre senior -og juniorfeltene kommer over tid til å forandre oppfatningen vår av det å være lovende norsk syklist.

FOR alle får det ikke helt til, eller har kanskje ikke lyst nok.

EKSTREMT TALENT :  Oskar Svendsen hadde de beste fysiske forutsetningene til å bli toppsyklist, men så hadde han bare lyst til å fylle livet med noe annet. FOTO:AP Photo/Peter Dejong.
EKSTREMT TALENT : Oskar Svendsen hadde de beste fysiske forutsetningene til å bli toppsyklist, men så hadde han bare lyst til å fylle livet med noe annet. FOTO:AP Photo/Peter Dejong. Vis mer

Det siste gjaldt Oskar Svendsen. Selv om Lillehammer-gutten har ekstreme fysiske forutsetninger for utholdenhetsidrett, var syklingen egentlig ikke hans greie. Oskar var alpinist og kom han litt tilfeldig med i sykkelmiljøet som 15-åring. Så opplevde han en sensasjonell utvikling i den nye sporten sin uten at det alene fikk bety alt i livet. For Oskar ble det ikke nok hverken å stryke Bjørn Dæhlie fra rekordlista med 97,5 i oksygenopptak, eller å bli sammenlignet med Thor Hushovd. Det ensidige profflivet fristet ikke.

Etter VM-gullet trente Oskar likevel så dedikert og sterkt at han fort fulgte de beste internasjonale klatrerne selv i prestisjetunge ritt. Det manglet ikke på tilbud fra utenlandske profflag etter fortsatt framgang, men Oskar ville det annerledes. Han valgte studier i stedet for tilværelsen som sykkelproff; en beslutning han ikke har angret på en eneste gang etterpå.

DET er da heller ikke noe spesielt i et slikt valg. Norsk idrettshistorie er full av fortellinger om utøvere som kunne ha nådd et høyt nivå, men som selv ville noe annet.

Det nye for sykkelsporten er at disse valgene ikke lenger vil bli så godt lagt merke til. Der Oskar Svendsen var en sensasjon i 2012; ville han nå flere norske VM-medaljer seinere vært en av mange.

Det sikreste tegnet på den fine utviklingen i sykkelsporten er nettopp at vi ikke trenger å hause opp en ny Hushovd hvert eneste år.

En slik spesiell syklist kommer uansett ikke så ofte, men det kommer mange nok av gode unge syklister til at denne sporten likevel står seg bedre internasjonalt enn noen gang.

FOTNOTE: Oskar Svendsen var selv hele tida herlig svært avslappet i forhold til sitt rekordsterke oksygenopptak. "-Jeg er blitt slått av mange syklister med mye lavere opptak, kommenterte han testene. Resultatene hans på O2-testingen var imidlertid så sensasjonelle at de testansvarlig på laboratoriet på Lillehammer fikk sjekket utstyret sitt for å være sikre på at alt stemte. Det gjorde disse måleapparatene, men det alene var altså ikke nok til at Oskar synes det var verdt å satse på en karriere som proffsyklist. 

BRED FRAMGANG:  Daniel Hoelgaard er en av de unge syklistene som fronter den norske framgangen i sporten. Fredag er han blant håpene på fellesstarten i VM. FOTO: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
BRED FRAMGANG: Daniel Hoelgaard er en av de unge syklistene som fronter den norske framgangen i sporten. Fredag er han blant håpene på fellesstarten i VM. FOTO: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Vis mer