Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen ødelegger så mye for Finland som finnene selv

Oksygenmaskene var dessverre ingen makaber spøk.

RIKTIG BRUK AV OKSYGENMASKE;  Den amerikanske toppalpinisten Caroline Lalive får pustehjelp etter et fall. Det er noe ganske annet enn kunstig oksygentilførsel under trening og konkurranse. FOTO:AP/Rudi Blaha.
RIKTIG BRUK AV OKSYGENMASKE; Den amerikanske toppalpinisten Caroline Lalive får pustehjelp etter et fall. Det er noe ganske annet enn kunstig oksygentilførsel under trening og konkurranse. FOTO:AP/Rudi Blaha. Vis mer

I GÅR tok skipresident Erik Røste saken om de finske langrennsløpernes bruk av oksygenmasker offisielt opp med det internasjonale Skiforbundet (FIS). Det var tilsynelatende ikke nødvendig. Røste fikk som svar på henvendelsen at FIS allerede var i gang med arbeidet for å få innført et forbud i sporten mot et slikt apparat.

I praksis betyr det at oksygenmasken må komme på forbudslista til det internasjonale Antidopingbyrået (WADA). Det er som regel en tung prosess, men gir til slutt den klare fordelen at det kan innføres en felles norm for alle landene. Da er det kanskje ikke så farlig at saken kommer til å ta lang tid.

Når det gjelder disse oksygenmaskene er det uansett finsk langrenn som har usedvanlig tungt for å skjønne hvordan de totalt ødelegger for seg selv både på hjemmebane og i resten av skiverdenen:

•• Det var jo den finske skipresidenten som forlengst burde ha forsikret FIS at denne flotte skinasjonen aldri mer så skamløst skulle minne om sin nitriste dopingfortid.

I stedet har han tillatt testing av maskene, og blitt kraftig kritisert også av det finske hjemmepublikummet.

MENS de første bildene av finske langrennsløpere med oksygenmasker dukket opp fra treningsleirene i fjor høst, framstod dette som en makaber spøk. Det er tross alt ikke mer enn snaue fem år siden det finske rettsoppgjøret om sitt eget dopmisbruk endte med dødsfallet til Mika Myllylä.

Da hadde en nedkjørt Mika som vitne i rettsaken akkurat innrømmet et tungt EPO-misbruk, men slike troverdige oppgjør var visst ikke nok for å få enkelte finner til å ta innover seg sannheten:

- Det sies at dop dreper deg. Men her er det utvilsomt antidopingen som har drept, uttalte den finske skihistorikeren Erkki Vettenniemi i et intervju med VG. Han hadde da utgitt en studie om finnenes syn på doping og oppfatning av norsk langrenn, og konkluderte med at moralismen ble for tung å bære for Myllylä.

VETTENNIEMI er en finsk provokatør som har foreslått å erstatte begrepet «doping» med betegnelsen «idrettsutøveres farmasøytisk omsorg". Uansett er det i dopingspørsmålet viktigst å passe på oss selv. Misbruk stopper ikke ved landegrensene, men samtidig former ulike kulturer også slike handlinger.

Det er grunnen til at vårt eget idrettsting i 2003 innførte et særnorsk forbud mot bruk av kunstig oksygentilførsel. Poenget var å dempe eliteidrettens fremmedgjøring og preg av teknologi opp mot de etiske gråsonene; eller mer konkret:

•• Ta vekk det som får deg til å tenke at alle disse norske medaljene er resultatet av fanteri og juks.

FALSK GLEDE:  Mika Myllylä kastes i været etter liksom-gullet på stafetten i Lahti-VM 201. Rett etterpå ble det finske jukset avslørt. FOTO: Ulf Palm/SCANPIX.
FALSK GLEDE: Mika Myllylä kastes i været etter liksom-gullet på stafetten i Lahti-VM 201. Rett etterpå ble det finske jukset avslørt. FOTO: Ulf Palm/SCANPIX. Vis mer

Nettopp disse tankene var finnenes grunnlag for å dope nesten hele landslaget sitt under VM i Lahti 2001. Alle andre gjorde det, så hvorfor ikke også vi?

DENNE etiske kortslutningen ødela nesten hele langrennsporten deres. Siden Lahti-avsløringen har ski mer og mer blitt en nisjesport uten rekruttering og ressurser til å kjempe jevnt med svensker og nordmenn.

Det kommende verdensmesterskapet i den gamle skimetropolen neste vinter, blir sett på som en siste mulighet til å snu den negative trenden. Desto mer overraskende er det at finnenes fomling med oksygenmasker kommer etter at rutinerte Reijo Jylhä har overtatt som landslagstrener.

Sist gang Jylhä fikk det vervet var etter skandalen i 2001. Da var jobben å gjenreise troverdigheten, men forsøket stoppet brått bare to år seinere da det nye stjerneskuddet Kaisa Varis ble tatt for doping:

- Det vil ta lang, lang tid før finsk skisport kan reise seg etter dette, sa Jylhä etter den smellen. Nå sier han at det er greit å bruke oksygenmasker på trening, og at finnene vil utrede om det er mulig å få ha dem på også under konkurranse:

- Tidligst tror jeg vi vil bruke dem i Seefeld-VM 2019. En flaske holder i 15 minutter, og da kan det være aktuelt i sprintstafett, uttalte Jylhä nylig til Expressen.

DET blir neppe aktuelt nå som FIS går inn for et forbud i konkurranse, og WADA er i gang med å utrede saken. Desto mindre grunn for finnene til å ødelegge for seg selv.

For i finsk langrenn er det fortsatt kultur for arvesynden doping. Som Reijos sønn, sprinteren Martti Jyhlä, kommenterte bildene fra  treningsleiren deres i Alpene i fjor høst:

- Det er litt som Star Wars eller dykking. Vi får mange blikk fra de andre nasjonene når vi går på ski med slikt utstyr, men det er ikke noe spesielt.

Jo, dessverre. Det er visst fortsatt noe spesielt ved forståelsen av dopingproblemet i Finland.

TAPT SAK:  Den finske landslagstreneren Reijo Jylhä fortviler etter avsløringen av nok en dopingsak i 203. Nå lar han løperne sine trene med oksygenmasker som har kunstig effekt. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX.
TAPT SAK: Den finske landslagstreneren Reijo Jylhä fortviler etter avsløringen av nok en dopingsak i 203. Nå lar han løperne sine trene med oksygenmasker som har kunstig effekt. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media