Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen over - ingen ved siden

KITZBØHEL (Dagbladet): Kjetil Aamodt gliste mot Lasse Kjus og sa det alle konkurrentene føler: - Please stop winning! Men i øyeblikket er Kjus døv på det øret. Og i dag kan han bli alpinlegende.

Lasses seier i sprint-utforen i går var det perfekte vorspielet til verdenscupens aller største fest: Det klassiske Hahnenkamm-rennet i Kitzbühel i dag.

Og hvis Lasse Kjus ikke følger oppfordringen fra lagkompis Aamodt, blir han en av de aller største i alpinhistorien; da har han vunnet utfor i Val d'Isere, Val Gardena, Wengen og Kitzbühel de fire store - på én vinter.

- Det ville være stort å vinne Hahnenkamm-rennet. Det er en helt spesiell konkurranse. Men det blir vanskelig - vanskeligere enn i dag, sier han som østerrikerne kaller «utforkongen».
Og akkurat det har østerrikerne greie på.

Spesiell skifølelse

I går tronet han øverst igjen, etter en oppvisning med den skifølelsen og bakkekontakten han er aleine om i alpinverdenen. Men den egenskapen er ikke medfødt, slik mange tror.

- Den kommer av erfaring og tusenvis av treningstimer siden jeg var liten. Jeg har prøvd alt mulig på ski, og har kjent på alt som finnes av snø og underlag. Den egenskapen er ikke noe jeg har fått gratis, sier Lasse til Dagbladet.

- Det handler om å ha det gøy på ski.

- Har du det ennå?

- Ja, og det er fortsatt like morsomt å vinne skirenn. Men programmet er så hektisk at jeg ikke alltid kan nyte seieren med en gang. Kanskje seiersfølelsen kommer neste dag, en uke eller en måned etterpå. Gleden kommer når som helst.

Lasse Kjus har hatt uvanlig mye å glede seg over denne sesongen. Fem utfor-seirer på fem forsøk står i skarp kontrast til forrige vinter da veldig mye handlet om frustrasjoner for Lasse. Forvandlingen handler om mindre sjukdom, mer grunntrening, forbedret utstyr og et godt støtteapparat.

Bedre støtteapparat

- Støtteapparatet er på et helt annet nivå i år. Alt er bedre forberedt og mer fokusert. Jeg kan stort sett konsentrere meg om å stå fort på ski. Sånt gir ekstra energi. Det er rett og slett enklere å bli en vinner denne sesongen, sier Lasse.

Som særlig peker på det godt utbygde medisinske støtteapparatet. Og det er viktig for en med bihuler som ikke er bygd for alpint.

Maier på defensiven

Mens Lasse kjørte inn nye hundre verdenscup-poeng i går, forsvant hovedkonkurrent Hermann Maier poengløs inn i sikkerhetsnettet i Kitzbühel.

Dermed har Kjus snart spist opp det forspranget Maier fikk i sammenlagt-cupen mens Lasse var sjukemeldt. Nå skiller det 69 poeng, og når helga er over, kan verdenscupen ha fått en ny leder. For ennå gjenstår utfor, slalåm og kombinasjonen på Kitzbühel-programmet.

Det håpet klamrer Hermann Maier seg til:

- Jeg frykter at Kjus leder verdenscupen når denne helga er over. Men etter VM er det også renn, og mitt håp er at Kjus ikke har den samme motivasjonen da, sier Maier.

For akkurat nå virker Lasse uovervinnelig. I utforløypa er det ingen over og ingen ved siden.

- Jeg tenker ikke på verdenscupen i det hele tatt. Det er fortsatt lenge igjen av sesongen, sier Lasse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media