- GRATTIS: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupåpningen i langrenn i Gällivare. Her gratuleres han av Petter Northug jr. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
- GRATTIS: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupåpningen i langrenn i Gällivare. Her gratuleres han av Petter Northug jr. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIXVis mer

- Ingen overraskelse for oss som har trent med ham

Petter Northug ikke sjokkert over Sundbys sjokkseier.

GÄLLIVARE (Dagbladet): Petter Northug hadde varslet at han ville kjempe om seieren i verdenscupåpninga på 15 km fristil i Gällivare. Slik gikk det ikke. Northug måtte ta til takke med en sjuendeplass.

Likevel skulle det bli norsk jubel. Og det var Martin Johnsrud Sundby som ble dagens mann, med karrierens andre verdenscupseier - nokså nøyaktig fire år etter at han vant den klassiske 15-kilometeren i Kuusamo.

Uventet for de fleste. Sjokkerende for mange. Men ikke for Petter Northug.

- Dette er ingen overraskelse for oss som har trent med ham. Det var artig at han fikk det ut i en konkurranse, sier Northug til Dagbladet.

- Artig for laget Slik beskriver han jobben Sundby har gjort:

- Han har jobbet veldig mye teknisk innenfor skøyting, og han treffer mye reinere enn han gjorde før, og har vanvittig god kapasitet. At han får det ut, synes han sikkert er veldig artig, og det er jo veldig artig for oss som lag også at vi får fram Martin som leverer og tar en seier i Sverige.

Sundby innrømmer at han selv er overrasket over seieren, men ikke over at han fikk til et godt løp. Som han fortalte Dagbladet på Beitostølen forrige helg, har den tidligere klassiskspesialisten jobbet ekstremt hardt med skøytinga de to siste årene.

Målet: VM-gull Og vinterens hovedmål, er nettopp gull på 15 km fristil under VM i Val di Fiemme i februar.

- Jeg hadde så sinnsykt lyst til å bli en god skøyter og kunne kalle meg en allrounder, og da startet jobben for to år siden. Det har vært et ekstremt hardt arbeid for å komme dit jeg er. Å få betalt her ute på Hellner-stadion, det er helt sinnssykt, erkjenner han.

Foranledningen var Sundbys skuffende innsats i Vancouver-OL i 2010. Etterpå tok han et oppgjør med seg selv. Prosjekt skøyting ble stablet på beina.

LEVERTE IKKE: Petter Northug snakket om seier, men ble nummer sju på Hellner-stadion. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LEVERTE IKKE: Petter Northug snakket om seier, men ble nummer sju på Hellner-stadion. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg måtte begynne helt på scratch. Jeg måtte inn i en gymsal og gjøre skøytesimuleringsøvelser som man gjør med 9-åringer på første langrennstrening. Derfra har jeg tatt steg for steg med balansetrening, koordinasjonstrening, styrketrening, rett og slett for å få kontroll på skiene og kroppen, forteller Sundby.

- Lykkefølelse - Hvordan oppleves dette sammenlignet med seieren i Kuusamo?

- Dette er noe helt annet enn Kuusamo, det er viktigere for meg. Det betyr så mye for hvem jeg er. Kuusamo var gøy, det var første gangen, men å følge opp i den andre stilarten så lenge etterpå ...

- Det er sånn kjempe lykkefølelse, at jeg endelig har klart det, sier Sundby.

I morgen belager han seg på å gå klassisk i stafetten i Gällivare. Men i VM vil han helst skøyte og være den som sender Petter Northug ut på ankeretappen.

Petter Northug var for øvrig godt fornøyd med sitt åpningsrenn. Det endte altså med sjuendeplass. Sjur Røthe fikk også en god start på sesongen med sin femteplass.