LITT FOR ALENE: Kari Aalvik Grimsbø var den viktigste spilleren bak Norges første OL-seier. Men favoritter er vi fortsatt. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LITT FOR ALENE: Kari Aalvik Grimsbø var den viktigste spilleren bak Norges første OL-seier. Men favoritter er vi fortsatt. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Ingen penger i norske tap

Nå er det svakt, men det kommer sikkert til å bli bra nok. Skjønt neppe til å spille like nyskapende som Spania.

OM DU VAR nervøs på håndballjentenes vegne etter åpningstapet mot Frankrike, skyldtes det visst bare nasjonale nerver. I utlandet var det knapt noen av de interesserte som tvilte på at den norske seiersrekka kom kjapt på plass igjen. For hvilket svar fikk den spillinteresserte leseren på Aftonbladet.se som rett før kampstart lurte på om drøyt sju ganger igjen for pengene var verdt en satsing på en svensk sensasjon:

 _Det blir tøft; det blir litt for tøft. Norge er damehåndballens svar på Spania, svarte Aftonbladets ekspert.

MIDT i gruppespillet kan det være vrient å se slikt selv. For oss er det lettere å bli dratt mot alt som fortsatt går treigt; på alle feilvalgene, det tidvis stokkete angrepsspillet og stjernene som ennå ikke er i form.

Sett utenfra er imidlertid alt som det skal være. De norske favorittene har riktignok tapt mot sin hardeste konkurrent, men det var bare med ett mål på en elendig kveld. Nå ser det meste ut som det skal for en av sommerlekenes største lagspillsfavoritter.

I hvert på resultatene.

I SELVE SPILLET er jo dette langt fra noe svar på fotballens Spania. Vel har Norge utviklet mye av sporten internasjonalt  i løpet av  jentenes mange triumfer de siste årene, men den suksessen er mer basert på kloke trener -og spillerhoder utenfor banen enn det å trette ut motstanderen ved å holde ball lengst mulig i laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egentlig har de lange, malende etablerte angrepene tilpasset håndballens tidsgrenser aldri vært disse jentenes kjennetegn hverken under Thorir Hergeirsson eller hans legendariske eks-sjef Marit Breivik. Disse to trenerne har begge lyktes bedre med å utvikle andre faser av spillet, og det altså så til de grader effektivt at de fleste konkurrentene forlengst har inntatt tilbedernes posisjon. 

DENNE OVERDREVNE respekten kan hjelpe i OL-kampene framover. For nå mangler tilsynelatende mange av de ulike ferdighetene som til sammen har gjort de norske håndballjentene tilnærmet uslålige.

I påvente av at Kristine Lunde-Borgersen finner formen som spillfordeler og Heidi Løke sitt vante nivå på linja, er det aller svakest nettopp i de lange etablerte angrepene. Der savner jentene en inspirerende sjef, trygg rytme og en klippefast tro på sitt eget avtalte spill.

Med andre ord; hittil i OL er det knapt fnugg å se av de kvalitetene som har gjort at spanjolene har revolusjonert fotballsporten. 

SLIK BLE det i stedet den tidvis røffe forsvarsjobbinga og de påfølgende kontringene som ga den nødvendige seieren mot Sverige. Pluss selvsagt målvakt Kari Aalvik Grimsbø.

Med en redningsprosent lenge vippende rundt 60 prosent var det egentlig bare hun som holdt verdensklasse i denne kampen, men det er jo også en vane på den plassen. Gjennom gullalderen i norsk kvinnehåndball har det alltid vært med en monsterkeeper.

Fortsatt har Norge en enda bedre målvakt på vent i Katrine Lunde Haraldsen pluss all den tryggheten som de siste års seiersrekke har gitt. Midt i kaoet er det denne tryggheten trenerne bygger opp ved systematisk å gi spiller etter spiller sjansen til å finne sitt vante nivå.  I alle mesterskapene har denne tenkningen gitt en bred spillergruppe nødvendig vekst underveis. Der ligger den viktigste årsaken til håndballjentenes imponerende seiersrekke.

Da blir det uansett vrient å vinne noe særlig penger på å satse på norske tap.

 REVOLUSJONERTE SPORTEN SIN:  De spanske fotballgutta har forandret sporten sin på et mer grunnleggende vis enn det selv vinnende norske håndballjenter har klart. FOTO: AFP/ Franck Fife.
REVOLUSJONERTE SPORTEN SIN: De spanske fotballgutta har forandret sporten sin på et mer grunnleggende vis enn det selv vinnende norske håndballjenter har klart. FOTO: AFP/ Franck Fife. Vis mer