- Ingen rampegutt

Glem Espen Askeladden. Adil Dyani er samboer med fjorårets miss USA, bor 40 sekunder fra California Beach og tjener fett på det han liker best - skateboard. I dag kjemper han om NM-tittelen i Oslo.

- Det er ikke sånn at når Adil kommer hjem til Norge, så vil alle prøve å slå ham. Folk gleder seg heller til å skate sammen med ham og lære nye triks. Adil sprer alltid mye glede, sier kompis og konkurrent Carl Edvard Heisholdt.

Det er stas når Adil Dyani kommer på et sjeldent besøk til gamlelandet. Tidenes beste norske skater bor til vanlig i Los Angeles og kommer bare hjem cirka en gang i året.

- Ubrukelig

Et land med vinter halve året er nemlig ikke noe godt sted å bo når du er en av verdens ti beste skatere. Derfor pakket Adil en koffert full av dårlige odds og satte kursen mot USA.

Det var i 1996. Tre år seinere kjører Adil BMW 328i og bor sammen med Miss USA 98, Shawney Jebbia. Det høres ut som et moderne eventyr?

- Det var ikke mange som trodde jeg ville lykkes, og i starten innrømmer jeg at det var tøft, sier Adil.

Dagbladet treffer ham bare timer etter touchdown på Gardermoen, og planen er å skyte noen tøffe actionbilder i rampen på Marienlyst. Ingen har dessverre tenkt på at rampen nesten er ødelagt og at ingen har kjørt der siden i fjor. Adils kompiser erklærer rampen for «ubrukelig».

Hard asfalt

- Drit i det. La oss sette i gang, sier Adil og spenner på seg beskyttelsesutstyret. Fryktløs kaster han seg utfor de fire meter høye vertikale veggene.

- Det var ikke noe problem, sier han etterpå.

- Rampen jeg vokste opp med var mye verre enn dette.

I 1995 vant Adil VM i «high jump», hvor poenget er å komme så høyt som mulig opp i lufta. Han kom 12 fot over kanten, og hvis du legger til høyden på rampen, blir det til sammen sju og en halv meter opp i lufta. Den rekorden står visst ennå.

- Jeg har nok tilbrakt flere dager i sjukesenga enn på brettet, tror Adil og gir et kort resymé over en fyldig skadehistorie. Verst var det i 1992.

Da gikk det fryktelig galt.

Respekt

- Først trodde legene jeg aldri ville kjøre brett igjen. Muskulaturen var helt ødelagt. Jeg lå i senga i flere måneder og bare drømte om alle triksene jeg skulle gjøre når jeg ble frisk, forteller Adil. Han liker ikke å snakke så mye om skader. De er en naturlig del av gamet og ikke til å unngå.

- Mitt motto er: «Du kan aldri være redd. Du må mestre redselen og ha respekt.» Mange av triksene er så vanskelige at du ikke kan lære dem trinn for trinn. Du må gjøre dem fullstendig - et slags «make it or break it», forteller Adil.

Kompisene nikker anerkjennede. Adil er kongen, men fortsatt en av gutta.

Det er viktig. Han har beholdt mange av de gamle vennene fra Oslos østkant. Noen har han måttet kaste. Ikke alle har kjørt et rent løp.

- Jeg prøver å te meg skikkelig, men synes det er skremmende å se hvor stor påvirkningkraft du kan ha på andre. Tenk om jeg hadde vært et dårlig menneske? undrer Adil.

I dag fyller han 27 år og han feirer høyst sannsynlig dagen med en NM-tittel. - Medaljer og premier er ikke så viktig. Det som teller er å få til nye og vanskelige triks.

<B>HØYT: </B>Adil har vært sju og en halv meter over bakken på skateboard.