Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen russere, ingen stjerner og nok en dopingsak

Velkommen til innendørs-VM i friidrett.

EN IDRETT I KRISE: Friidretts-VM innendørs i amerikanske Portland rammes av at nesten ingen av de store stjernene kommer. Foto: AFP  / Mark Ralston / NTB Scanpix
EN IDRETT I KRISE: Friidretts-VM innendørs i amerikanske Portland rammes av at nesten ingen av de store stjernene kommer. Foto: AFP / Mark Ralston / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen russiske utøvere, få stjerner og en dopingkrise som stadig skaper overskrifter, preger friidrettsmiljøet foran innendørs-VM.

Fredag innledes mesterskapet i amerikanske Portland, og friidrettstoppene håper medaljejaktende utøvere skal bidra til å flytte fokuset fra den siste tidens dopingsaker til det som skjer på banen.

Det kan vise seg å bli lettere sagt enn gjort. Deltakerlisten i VM inneholder få store navn, samtidig som en av idrettens aller største nasjoner, Russland, er utestengt på grunn av utstrakt dopingbruk og dertil hørende korrupsjon.

Dopingskandaler som involverer både russiske, kenyanske og etiopiske utøvere har kastet mørke skyer over friidrettsmiljøet og vil trolig også påvirke mesterskapet som nå venter.

Stjernene uteblir Fraværet til sprintstjernen Usain Bolt, som ikke løper innendørs, vil ta vekk mye av interessen for formel 1-øvelsen 60 meter. På plass er heller ikke det canadiske stjerneskuddet Andre De Grasse eller amerikanerne Justin Gatlin og Tyson Gay.

De amerikanske VM- og OL-mesterne Allyson Felix og Sanya Richards-Ross, samt den britiske langdistansekongen Mo Farah, dropper også innendørs-VM.

Det har skapt bekymring for at arrangørene i Portland vil slite med å fylle de 7.000 setene VM-arenaen rommer.

Den amerikanske verdensrekordholderen i tikamp, Ashton Eaton, blir dermed et av de største trekkplastrene i det som er det største friidrettsarrangementet i USA siden 1987.

Russland utestengt Russland, som tradisjonelt kjemper hardt med USA om å være friidrettens mest dominerende nasjon, har ingen utøvere på plass i Portland. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har utestengt russerne som følge av WADA-rapporten som avdekket det som ble omtalt som statlig sponset dopingbruk.

De russiske utøvernes fravær vil blant annet bli merkbart på VMs åpningsdag, da gullet i kvinnenes stavkonkurranse skal deles ut. Den dobbelte OL-mesteren og verdensrekordholderen Jelena Isinbajeva er naturlig nok ikke med.

Innendørs-VM har for øvrig allerede blitt rammet av en dopingsak. Natalija Lupu, tidligere nasjonal mester i Ukraina på 800 meter, har trukket seg som følge av en positiv dopingprøve. Lupus prøve viste spor at det nylig forbudte stoffet meldonium - det samme stoffet som tennisstjernen Maria Sjarapova har tatt.

Mellomdistanseløper Hedda Hynne er eneste norske deltaker i Portland.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart