- Ingen selvfølge at jeg vinner

Bente Skari mente hun gikk et løp i verdensklasse. Det mente ikke trener Egil Kristiansen. Nå er Bente lei av at folk tar det som en selvfølge at hun vinner.

RUKA, KUUSAMO(Dagbladet): For det virket nesten litt pinlig paradoksalt at damenes hjelpetrener, Egil Kristiansen, stod i målområdet og virket «småskuffet» etter at Skari hadde utklasset nærmeste konkurrennt med nesten et halvt minutt.

- Dette var ikke noe kanonløp av Bente. Hun har mer å gå på, sa Kristiansen til Dagbladet.

Bente sjøl var av helt motsatt oppfatning.

- Dette var et løp i verdensklasse. Det er jeg ikke redd for å si. Hva annet kan jeg mene når jeg vinner med nesten et halvt minutt.

Ikke enkelt

For det ser så lekende lett ut når Bente suser avgårde med sin velutviklede klassiskteknikk. Men hun bedyrer at det ikke er lett.

- Det er ingen selvfølge at jeg vinner. Jeg er nødt til å forberede meg godt til hvert renn, og ingen seier er enkel.

Det har Bente lært på den harde måten.

- Da jeg vant mine to første renn i verdenscupen så trodde jeg det kom til å være lett å vinne de neste. Men det fikk jeg kjapt erfare at det ikke nyttet å ha en sånn holdning. Det må hard jobbing til.

I går tok hun sin 29. seier i verdenscupen. Hun nærmer seg kanonnavn som Vladimir Smirnov, Bjørn Dæhlie og Jelena Välbe som har aller flest med 42.

- Det er langt opp dit til Välbe. Det kommer til å ta meg lang tid å vinne tretten løp til. Men jeg satser selvsagt på det. Jeg har lyst til å vinne mest mulig. Det er derfor jeg holder på med dette.

Maskin-Bente

For Bente innrømmer at det er vanskelig for henne å forholde seg til media som eterhvert begynner å søke andre vinklinger enn de sportslige hver gang hun vinner. Fordi hun gjør det så ofte.

- Jeg er like glad hver gang jeg vinner, og har mest lyst til å snakke om langrenn etterpå. Spesielt i mesterskap er rart. Da jeg vant det andre gullet mitt i Lahti så skrev avisene mer om pengene og inntektene til broren min, enn det langrennet jeg hadde gått samme dagen. Det synes jeg er litt kjedelig, flirer hun.

Da er det kanskje en liten trøst at lagkameratene lar seg imponere av det hun gjør.

- Jeg fatter ikke hvordan det går an å være så god. Bente er en maskin. Helt sinnssyk, sier Vibeke Skofterud til Dagbladet.

Skofterud var sjøl fornøyd med sin sjuende plass i går. Men hun tror ikke folk forstår hvor mye det ligger bak å bli nest i langrenn.

- Bente trener enormt hardt. Og selv om vi kan være jevn med henne på trening, så ligger hun noen år foran oss andre i erfaring og utholdenhet. Men det kommer. Målet for sesongen er å fylle pallen med norske jenter, smiler hun.

Julenisse

Bente reiser videre til Europa senere i kveld. Neste helg er det renn i Davos, og hun vurderer å stå over noen av dem.

- Ja, for Vm er viktigst, og kommer til å prioritere å få trent skikkelig. Sånn sett er ikke verdenscupen vktig nå. Den blir først prioritert etter VM.

Hun ser ikke mørkt på å være borte helt til 22. desember.

- Jeg har en snill mann vet du. Han baker, vasker og steller til jul. Vi har likestilling hjemme hos oss, ler hun.

Og etter et møte med nissen på skistadion i går, kan Bente røpe et av sine julegaveønsker.

- Jeg ønsker meg en shaker, sånn cocktailshaker.

- Hva, drikker du cocktails?

- Å nei, nei. Den er selvsagt kun til milk shake, he, he, he.