Ingen skjønner hvordan «sjakkens James Bond» bløffet en hel verden

Nektet å ta av seg sokkene og skoene under turnering.

LA OPP ETTER ANKLAGER:  Borislav Ivanov fra Bulgaria ble sett på som et stort sjakktalent. Nå legger han opp etter anklager om juks. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz
LA OPP ETTER ANKLAGER: Borislav Ivanov fra Bulgaria ble sett på som et stort sjakktalent. Nå legger han opp etter anklager om juks. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: BlitzVis mer

(Dagbladet): Bulgarske Borislav Ivanov er blitt en snakkis i sjakkverden etter at han angivelig skal ha blitt avslørt som en jukser.

Ivanov nektet å ta av seg skoene og sokkene etter mistanke fra turneringsledelsen i Grand Open Blagoevgrad forrige uke - og rett etterpå annonserte 26-åringen at han legger opp.

- Det spesielle er at ingen vet hvordan han har klart det, hvis han har jukset, sier Espen Agdestein, manageren til Magnus Carlsen, til Dagbladet.

Kjendis i Bulgaria Ivanov er blitt en kjendis i hjemlandet og gikk under kallenavnet «sjakkens James Bond» i Bulgaria.

Han bykset plutselig på rankingene og slo antatt sterkere spillere med sitt lynraske spill. Men så kom beskyldningene og han har vært mistenkt for juks over en lengre periode.

Bulgareren har levert en rekke sterke prestasjoner, men den siste tiden har meritterte stormestre nektet å stille til kamp etter at ryktene om juks begynte å svirre.

- Dette er på et lavere nivå enn det Carlsen spiller på. Der er det mer oppmerksomhet rundt hvert parti. Sikkerheten er større, sier Agdestein til Dagbladet.

Ifølge flere sjakk-nettsteder har Ivanov spilt på en måte som minner om trekkene til sjakkcomputeren Houdini, en maskin som har vist seg å være bedre enn menneskelige spillere.

Selv om han er anklaget for juks, er det ingen som har klart å bevise dette. Sjakkspillere får ikke motta hjelp, verken fra personer eller computere, underveis i partiene.

Gikk rart Ifølge Chessbase.com var det motstanderen Maxim Dlugy som ante juks og startet skandalen i forrige uke.

Han hevdet Ivanov gikk rart.

THE TOILETGATE: Det ble oppstyr rundt kampen mellom  Veselin Topalov og Vladimir Kramnik i 2006 da Kramnik benyttet toalettet i overkant ofte. Foto: AP Photo/Mergen Bembinov
THE TOILETGATE: Det ble oppstyr rundt kampen mellom Veselin Topalov og Vladimir Kramnik i 2006 da Kramnik benyttet toalettet i overkant ofte. Foto: AP Photo/Mergen Bembinov Vis mer

Ivanov er tidligere blitt kroppsvisitert uten at noe ulovlig er blitt funnet og likte ikke dommerens krav om å ta av seg skoene.

Så hvordan er det egentlig mulig å jukse i sjakk? Agdestein sier at det skal være så godt som umulig å jukse dersom sikkerheten er på topp.

- Det er vanskelig å si hva som har skjedd. Det kan være morsesignaler gjennom skoen. I så fall må han ha hatt en medhjelper, sier Agdestein.

- Hvordan er det mulig med morsesignaler i skoen?

- Det vet jeg ikke. Men å utvikle et slags eget system kan ikke være umulig, sier Agdestein.

Større sikkerhet Noe sånt ville derimot ikke vært mulig, for eksempel når Magnus Carlsen møter Vishy Anand til VM-kamp i India, mener Agdestein.

- Når Magnus spiller er det streng sikkerhet. Lokalene blir gjennomsøkt på forhånd og spillerne kan måtte gå gjennom scannere. Før VM-kampene mot Anand er det fokus på sikkerhet, sier han.

- Det kan sammenlignes med å gå gjennom sikkerhetskontrollen og scanningen på en flyplass, sier Agdestein.

- Hva tenker Carlsen om juksing i sjakk?

- Jeg snakket med ham om denne saken i går, men denne saken er ikke noe som angår ham. Denne spilleren var ikke ranket spesielt høyt, sier manageren.

Ivan Saric fra Kroatia vant turneringen i forrige uke. Flere i sjakkeliten i Bulgaria nektet å stille opp på grunn av Ivanovs deltagelse.

Raste mot behandlingen Ivanov selv sier følgende om skandalen.

- Motstanderen ville at jeg skulle ta av skoene og sokkene, men jeg nektet fordi jeg vet at de ikke ville stoppet der. De vil straffe meg for alt, sa Ivanov.

- Nå er karrieren min over. Den psykologiske delen mot meg er for sterk. Jeg ønsket å bli stormester, men det skjer ikke, sa han.

Dette er ikke den første skandalen i sjakkverden. I 2006 var det The Toiletgate som stjal overskriftene i kampen mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov. Topalovs manager hevdet Kramnik brukte toalettet altfor ofte underveis i partiene.