Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen sport for unger

Det kommer ikke noe raskt generasjonsskifte som forandrer landslaget.

PERFEKT ALDERSSNITT: Esten O. Sæther mener de fleste landslagsgutta holder et mesterskap til. Her er Norge representert ved Kjetil Wæhler, Steffen Iversen og Simen Brenne under trening på Bislett Stadion mandag. Foto: Scanpix
PERFEKT ALDERSSNITT: Esten O. Sæther mener de fleste landslagsgutta holder et mesterskap til. Her er Norge representert ved Kjetil Wæhler, Steffen Iversen og Simen Brenne under trening på Bislett Stadion mandag. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOT SLUTTEN av det som foreløpig er en mislykket VM-kvalik, er det lett å rope etter nye spillere. De er det selvsagt mange av i en tid der fotballen dominerer norsk idrett mer enn noen gang, men de er neppe gode nok til at det vil skje et raskt generasjonsskifte på landslaget.

Det er to viktige grunner til det. For det første blir gamle spillerne stadig bedre i internasjonal fotball; dernest er selve spilleruttaket til troppen ganske opplagt.

Norges omtrent 20 beste fotballspillere danner grunnlaget for prestasjonen mot Skottland i kveld, og de fleste av dem vil være aktuelle for nye kamper uansett resultat.

SNITTALDEREN i treningsgruppa fram til denne VM-kvaliken er 28,2 år. På de fleste landslag blir det sett som tilnærmet perfekt; også i  to, tre års perspektiv der neste mesterskap er EM i 2012.

Økt kunnskap innen idrettsmedisin har de siste tiårene gitt grunnlag for den markante utvidelsen på en vanlig profesjonell fotballkarriere. De  bedrete økonomiske betingelsene har trukket i samme retning. Nå er det gode grunner selv for hjemlige baserte proffspillere til å utvide den aktive perioden sin helt fram til slutten av 30-åra.

MED den fysiske formen helt på plass, er det lettere å se at fotball er en erfaringsidrett. Der den hjemlige debatten etter landslagets resultater denne sommeren mest har kretset om hvordan de tilsynelatende beste norske småungene skal bli tryggere med ballen, er det nødvendig å minne om helheten som er nødvendig for å oppnå suksess i fotball.

Guruen i norsk talentutvikling, den gamle Lyn-kjempen og trenerlæreren Andreas Morisbak, trakk nylig inn nettopp dette perspektivet i  diskusjon på fotball.no ved å minne om sportens egen definisjon av hva som er en ferdighet:

«Fotballferdighet er hensiktsmessige handlingsvalg og handlinger for å skape og utnytte spillsituasjoner til fordel for eget lag».

Klarer du å skrelle deg gjennom denne språklig sett klumsete definisjonen, sitter du i hvert fall igjen med en avgjørende forståelse av hva erfaring kan bety ute på banen. Det er ikke tilfeldig at de beste lagene som regel er de eldste, selv om en så stor sport selvsagt  har nok av lysende unntak både når det gjelder lag og enkeltspillere.

DA er det heller ikke tilfeldig at den såkalte "fornyelsen" av landslagstroppen de siste årene har bestått av svært rutinerte spillere. De spillerne som den siste tida er blitt hentet til landslaget gjennom flotte prestasjoner i Tippeligaen er egentlig forbløffende gamle:

• • Jon Knudsen, født 1974, var 33 år gammel da han i fjor stod fram som den sikreste keeperen.
• • Fredrik Winsnæs, født 1975, var like gammel da han sist høst utmerket seg som Norges beste spillfordeler.
• • Simen Brenne, født 1981, har vært formspilleren bak årets flotte Odd-sesong.
• • Magne Hoseth, født 1980, er høstens ferskeste funn snart 29 år gammel.

Det går an å bortforklare disse landslagsplassene ved at de faller sammen med en serie triste resultater for Norge, men de kommer også i en periode der de  norske aldersbestemte landslagene klarer seg ganske bra. Poenget er bare det at spranget fra aldersbestemt suksess til stabile A-prestasjoner er ganske langt for de fleste internasjonale spillerne.

SLIK vil de fleste fra Skottlands-troppen danne grunnlaget for arbeidet inn mot den neste EM-kvaliken selv om de svake resultatene fortsetter i dette VM-forsøket.

Norges beste internasjonale klubbspillere som John Carew (født 1979) , John Arne Riise (født 1980) , Morten Gamst Pedersen (født 1981) , Daniel Braaten (født 1982)  og Brede Hangeland (født 1981) ville alle passere 30 år før sluttspillet i Polen/Ukraina, men det er vanskelig å se at de er mindre aktuelle av den grunn.

I dag er troppens yngste spiller Per Ciljan Skjelbred allerede 22 år. Jeg er blant dem som lenge har ønsket ham  oftere i sentrale posisjoner for Norge, men rent formmessig er han ikke på laget fra start i kveldens kamp.

På Ullevaal er de gamle fortsatt eldst, og det er greit nok.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!