FEIRER JUL PÅ TOPPEN: Sergio Agüero og Manchester City topper for første gang i Premier League-æraen tabellen til jul. Åtte av 19 seriemestere har gjort det samme.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
FEIRER JUL PÅ TOPPEN: Sergio Agüero og Manchester City topper for første gang i Premier League-æraen tabellen til jul. Åtte av 19 seriemestere har gjort det samme.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

- Ingen sportslige grunner til at United holder følge med City

Alsaker tror serieledelsen holder fra jul til mai.

Fotballstudio kl. 21: Tottenham - Chelsea

(Dagbladet): Etter gårsdagens sterke tremålsseier mot Stoke, kan Manchester City for første gang siden 1929 feire jul på toppen av serietabellen i den øverste divisjonen i engelsk fotball.

- Jeg er fornøyd med at vi er på toppen i jula. Jeg er glad på fansens vegne. De kommer til å få en fin 1. juledag, sa Mancini etter sesongens 14. trepoenger av 17 mulige.

Selv tenker imidlertid italieneren først og fremst på hvordan tabellen kommer til å se ut etter 38 spilte kamper i mai, og i første omgang handler det om bortekampene mot West Bromwich og Sunderland i romjula og nyttårshelgen.

- Som jeg har sagt mange ganger: Det viktigste er å bli der resten av sesongen. Det er ingen enkel oppgave. United fortsetter å vinne hver eneste kamp, og andre lag fortsetter å vinne, som Arsenal og Tottenham, sa Mancini, ifølge Press Association.

- Det er uansett bedre å være nummer én enn nummer to, legger han for ordens skyld til.

Fem av siste sju Siden Premier League ble innført i 1992, har tilsammen åtte av 19 seriemestere (42,1 prosent) toppet tabellen i det julehøytiden ringes inn. Manchester United har gjort det fire ganger, Chelsea tre og Blackburn én gang (se faktaboks nederst i saken). Samtidig har 84,2 prosent av dem som ledet ved jul havnet i topp tre.

Samtidig har det skjedd hyppigere i seinere tid: Siden 2004/2005-sesongen har fem av sju seriemestere (Chelsea ganger tre, United ganger to) også ledet ved jul, inkludert de to siste sesongene.

VENTER TIL MAI: Roberto Mancini gleder seg over å kunne gi City-fansen fortsatt serieledelse i julegave, men selv tenker han ikke tabell før i mai.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
VENTER TIL MAI: Roberto Mancini gleder seg over å kunne gi City-fansen fortsatt serieledelse i julegave, men selv tenker han ikke tabell før i mai.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker tilskriver det kvaliteten i Chelsea og Manchester Uniteds gullvinnende årganger. Samtidig tror han begrepet «top at Christmas» først og fremst er noe dem som betrakter ligaen utenfra bryr seg om.

- Jeg tror det er noe media og vi som observerer ligaen og er glad i sånne statistikker er mest opptatt av. For klubbene handler mer om den perioden de nå er i ferd med å gå inn i. Som Alex Ferguson sier: «Er vi to til fire poeng bak teten etter juleprogrammet, er vi der vi skal og vil være for å slåss om ligagullet». Det handler om å prøve å få maksimalt betalt og få fordelt ressursene i spillergruppa. Det er nok det som opptar klubbene, og som de tillegger vekt, sier Alsaker til Dagbladet.

Rekordfangst Erik Thorstvedt spilte sju år i Tottenham, men opplevde aldri å toppe tabellen ved juletider. Han bekrefter Alsakers inntrykk av at tabellsituasjonen ikke er noe spillerne tenker nevneverdig på før status gjøres opp ved sesongslutt.

- I Tyskland har de nok fokus på det, men ikke i England. Det å komme først til mål i mai er det som teller. Dette er ingen big deal, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Uansett: Citys fangst av 44 poeng (14-2-1) fra sesongstart og fram til romjulsprogrammet overgås bare av Chelsea under José Mourinhos ledelse høsten 2005. De tok 46 poeng (15-1-1). Samtidig er City med sine 53 scoringer langt foran skjema til scoringsrekorden i Premier League på 103.

- Jeg er mektig imponert over City i høst. Vi må huske på at laget har gjennomgått en fullstendig transformasjon fra i fjor. Da Mancini kom til klubben handlet det om å bygge et solid, defensivt fundament og gjøre dem vanskelige å slå. Nå har vi sett en enorm offensiv utvikling, noe vi kan se blant annet på at de med 53 goaler har scoret mer enn dobbelt så mange som på samme tid i fjor (24 mål).

- De fremstår som et komplett mannskap, noe som understrekes av at den beste defensive midtbanespilleren i Premier League, Nigel de Jong, ikke får plass på laget. De imponerer ikke bare med poengfangsten: De spiller også feiende flott angrepsfotball og vinner med mange mål. Jeg føler at når vi først har med et såkalt kjøpelag å gjøre, er dette den helt korrekte måten å forvalte det på. Det er vanskelig å se hvem som skal stoppe dem, sier Alsaker

United eneste utfordrer Han trekker fram byrival United som den eneste klare utfordreren - utelukkende basert på vinnerkulturen som råder på Old Trafford.

- Det eneste som tilsier at United henger med helt inn, er at det nettopp er United og Alex Ferguson. Jeg ser ikke noen sportslige grunner til at de skal holde følge med City, fortsetter han, men understreker samtidig at ingen har bedre evne til å disponere ressursene enn den seiersglade skotten.

I POSISJON: Sir Alex Fergusons Manchester United virker å være de eneste som kan forhindre at Manchester City holder seg på tabelltoppen helt fram til mai.Foto: SCANPIX/EPA/ANDY RAIN
I POSISJON: Sir Alex Fergusons Manchester United virker å være de eneste som kan forhindre at Manchester City holder seg på tabelltoppen helt fram til mai.Foto: SCANPIX/EPA/ANDY RAIN Vis mer

Uansett hva julestatistikken måtte fortelle: Thorstvedt holder i likhet med TV 2-kollegaen City som favoritter til å løfte ligapokalen i mai.

- Det er jo utrolig få klubber som har vunnet Premier League. Men i år står det mellom United og City, jeg tror ikke de andre vil melde seg på.

- Ikke Chelsea heller?

- Nei, da tror jeg heller på Tottenham. Chelsea har sitt å stri med. Selv om de skulle ta en haug med poeng herfra og inn, er det langt fra sikkert at det er nok. Det kan bli et rekordhøyt poengantall for seriemesteren i Premier League denne sesongen.

PS! En mer statistikk som taler et langt tydeligere språk, er forbannelsen som hviler over lagene som ligger sist på tabellen ved jul: På 19 sesonger har bare West Bromwich Albion (i 2004/2005) har klart å redde plassen til slutt, og det skjedde til gjengjeld etter et aldri så lite mirakel i siste serierunde. I så måte ligger Blackburn særdeles tynt an.