Ingen syting - bare sinne

Åge Hareide satt pekefingeren til tinningen og viste hva han mente om dommeren. Som to ganger ødela alt for Norge og John Carew.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Jeg vil egentlig ikke syte på dommeren, men vi fikk i hvert fall ikke noe gratis, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Og:

-  Han linjemannen som dømte John i offside ble tidlig svimmel.

Det holder å se Åge Hareides raseri for å skjønne at spanske Manuel Enrique Mejuto Gonzales ødela mer enn godt var i går kveld. Først da han lot Cannavaro slippe unna med et regelrett forsøk på å stjele shortsen til John Carew bare 22 sekunder inn i andre omgang - deretter da han var enig med sin landsmann ute på linja og dømte en onside Carew til offside da han endelig var dønn aleine. Pluss at han i tillegg tok fra oss et par cornere.

Det var ikke kvelden for høy dømming.

-  Han (dommeren) var god i Champions League-finalen, men i denne kampen slapp han seg ned, sier Åge Hareide.

-  Det er en dårlig trøst for oss at vi var uheldige med dommeren.

God følelse

RASERI PÅ LINJA: Da dommer Manuel Enrique Mejuto Gonzales ikke ga John Carew et straffespark etter bare 22 sekunder i andre omgang, ble det for mye for Åge Hareide. - I kampens hete evt man ikke alltid hva man gjør, sier Hqreide. Foto: Aleksander Nordahl
RASERI PÅ LINJA: Da dommer Manuel Enrique Mejuto Gonzales ikke ga John Carew et straffespark etter bare 22 sekunder i andre omgang, ble det for mye for Åge Hareide. - I kampens hete evt man ikke alltid hva man gjør, sier Hqreide. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  I kampens hete vet man ikke alltid hva man gjør, fortsetter Åge Hareide. -  Nå, etterpå, er det enklere å være mer nyansert. Og faktum er at jeg sitter igjen med en god følelse sjøl om det bare ble ett poeng.

-  Jeg synes vi gjorde en veldig god kamp.

De første tjue minuttene var ikke Norge bare gode - vi var veldig gode. Da så vi den andre varianten av Åge Hareide - den rastløst blide. For Norge hadde tatt midtbanen, vi kjørte overganger og vi truet italienernes bakrom.

Det eneste vi satt og ventet på var den første store målsjansen.

Men den kom ikke - det var Italia som kom. Sakte men sikkert. Ikke farlig, bare veldig italiensk. Og inntil Martin Andresen tok tak i omgangen for alvor var plutselig Norge i faresonen for å slurve seg vekk.

Sjøl om viljen og ærligheten i hver eneste duell var optimal var det presisjonen i overgangsspillet og dødballene som viktet oss.

Enorm innsats

-  Riktig, sier Norges landslagstrener. -  Vi har fortsatt en god del å gå på der. Men det kan ha noe å gjøre med den enorme innsatsen vi legger ned defensivt. Vi vil så gjerne få styringa i kampen at vi kanskje bruker litt vel mye energi og krefter.

Martin Andresen er en type fotballspiller som har evner og frekkhet nok til å dra av sjøl et par italienere på egen banehalvdel. Da tryggheten tok ham midt i det norske laget skapte han ekstremt gode overgangsmuligheter med sine unorske varianter. Men så var det det med presisjonen da - vi manglet det siste ekstra.

Og det var det pausepraten til Norge handlet om.

Åge Hareide er en tydelig mann i sin fotballretorikk og i går kveld må presisjonen ha vært overveldende. Det tok nemlig ikke mer enn 22 sekunder av andre omgang før John Arne Riise, som var litt heit i toppen før pause, spilte John Carew inne i den italienske boksen. Og plutselig satt mottaket, vendingen og plutselig kom vi til en god avslutning også.

Norges første skikkelige målsjanse tente dermed håpet.

Dratt vekk

Men den burde altså gitt oss straffespark. John Carew ble dratt vekk fra en skikkelig avslutning. Men sånn er dessverre den internasjonale fotballen, full av feige og halvblinde dommere.

Hvis motstanderen ikke står igjen med drakta di i handa så kan du glemme straffespark.

-  John var meget god, han ble bare bedre og bedre, sier Åge Hareide. -  Han herjet jo med klassespillere som Cannavaro og Materazzi. Og sånn er den gutten - han er en mann for de store anledningene.

-  Når John Carew spiller mot Italia så er han god.

En annen mann som får skryt av landslagstreneren er Kristoffer Hæstad.

-  Med tanke på at han bare hadde en omgang mot Costa Rica før denne kampen er jeg mektig imponert, sier Åge Hareide.

-  Doffen er en ballvinner av høy klasse.

Åge Hareide forventet en tett kamp mot italienerne. Og det var akkurat det han fikk.

-  De er så sterke defensivt som vi visste på forhånd, sier han. -  Og når de i tillegg er veldig fornøyd med uavgjort så blir det ikke lett. Og derfort skapte vi ikke mange sjanser. Men som sagt, jeg er veldig fornøyd.

-  Og spillerne er skuffet?

-  Ja, og det liker jeg. Det forteller en del om hvor dette laget ønsker seg. Og sjøl om Italia fortsatt er fire poeng foran så har jeg ikke gitt opp håpet om å vinne gruppa.

-  Det er ikke gitt at Italia ikke kan gå på en smell.

Hviterussland-Slovenia 1- 1 var Åge Hareides kanskje største lyspunkt denne kvelden.

Med resultatet i Minsk holder vi fortsatt andreplassen i gruppe 5.

-  Det er bra, sier Norges landslagstrener. Her blir det fight helt inn. Og det er lett å tro nå etter denne gode kampen mot Italia.

-  Når jeg ser spillerne sitter og henger med hodet etter 0- 0 mot Italia blir jeg glad.

-  Det gjør meg stolt, sier Åge Hareide.