Ingen tabelltopp for FFK

Godset for sterke i Drammen.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Strømsgodset-FFK 1-0.

Strømsgodset-trener Ronny Deila varslet i forkant av ettermiddagens kamp mot Fredrikstad at hver lille stein i klubben hadde blitt snudd etter den begredelige forestillingen mot HamKam på Briskeby på mandag og mot Bodø/Glimt på Marienlyst for tre uker siden.

Midtstopper Inge André Olsen medgir at det har vært mye møtevirksomhet og mental trening den siste uken.

- Etter førsteomgangen på Hamar satt jeg med følelsen av at vi hadde tatt del i den dårligste og kjedeligste fotballkampen som noensinne har blitt spilt direkte på riksdekkende tv i Norge. Vi har virkelig fått fylt opp hodene våre denne uken, sier Olsen til Dagbladet.no.

Selv om de tre siste kampene har endt uten Strømsgodset-seier, og klubben ennå ikke har vært under nedrykksstreken i Tippeligaen, er Olsen glad for at Deila har tatt affære og kveler gryende problemer i fødselen.

- Men all ære til Ronny som har sett en uønsket tendens og gjort noe med det så tidlig. Selv om vi har vært inne i en svak periode, har det aldri vært snakk om noen krise, men likevel er det ingen som har vært fornøyde. Derfor var det godt å ta et steg i riktig retning i dag, understreker midtstopperen på lån fra Stabæk denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjipt og surt

At det kvalitetsmessige steget kom mot Fredrikstad, innebærer at østfoldingene ble snytt for det som før sesongen ville blitt betraktet som en høyst overraskende serieledelse.

MATCHVINNEREN: Stian Ohr feirer scoring sammen med David Nielsen (bak) og Komlan Amewou. Foto: Lise Åserud, Scanpix
MATCHVINNEREN: Stian Ohr feirer scoring sammen med David Nielsen (bak) og Komlan Amewou. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

Fredrikstad-trener Anders Grönhagen ville etter kampen ikke skylde på noe annet enn eget lags udyktighet i avgjørende situasjoner.

- Det er skuffende, men vi har sjansene, og kan bare skylde på oss selv. Dette var kanskje en nødvendig smell på fingrene, sier FFK-sjefen etter kampen.

Tarik Elyounoussi og Ardian Gashi er enda enklere i sine oppsummeringer.

- Kjipt, sier Elyounoussi.

- Surt, mener Gashi.

En som derimot og naturlig nok er fornøyd er matchvinner Stian Ohr.

- Vi møter et veldig godt lag i dag, og vi har ikke vært på hugget i det siste. Imidlertid klarte vi å heve oss, og det gir inspirasjon i fortsettelsen.

Jeg synes ikke vi er heldige, men det sier seg selv at det kunne tippet begge veier da Fredrikstad hadde to-, tre forsøk i stolpen. Det var jevnt, men vi trakk det lengste strået, og det er det som teller, påpeker moldenseren.

Frekkis-forsøk

Ingen tabelltopp for FFK

Ardian Gashi hadde åpenbart gransket kampopptaket fra Briskeby på mandag, hvor det fremste høydepunktet var da Juha Pasoja overlistet en uoppmerksom Espen Johnsen fra noenogførtimeter.

FFK-spilleren lempet i alle fall av gårde kampens andre spark på ballen i retning Strømsgodsets mål i håp om å bli noe som måtte bli historiens raskeste mål.

Forsøket seilte imidlertid over Johnsens tverrligger med god margin, og noen reprise fra Briskeby skulle det aldri bli.

Heldigvis var dette det eneste likhetstegnet man kunne sette mellom fotballterroren på Hedmarken og ettermiddagens forestilling badet i ettermiddagssolskinn i Drammen.

Reddet av tverrliggeren

Det var en åpen og begivenhetsrik førsteomgang, hvor spillet bølget frem og tilbake, men hvor Fredrikstad hadde høyest presisjon og produserte de giftigste farlighetene.

Etter drøye 12 minutter tok Kasey Wehrman kapteinsansvar hos gjestene etter at Abgar Barsom og Tarik Elyounousssi kombinerte fint på venstresiden. Sistnevnte inntok servitørrollen, og trillet ballen til Wehrmann som klinket til i god posisjon.

Espen Johnsen var muligens en halvmeter for langt ute fra streken, og det harde og velplasserte skuddet duppet over Godset-keeperen, som var heldig og ble berget av tverrliggeren.

Den frie ballen ble fanget opp av Godset-kaptein Alexander Aas, men med hånda, og det rett utenfor 16-meteren. På det påfølgende frisparket skrudde Wehrmann ballen over muren, men også utenfor nærmeste stolpe.

Et steg foran

Hjemmelaget manglet som sagt litt presisjon på den siste tredjedelen av banen. Anført av en livlig Stian Ohr på høyresiden kom innleggene der de skulle, men FFK-forsvaret leste bevegelsene til David Nielsen og co forbilledlig, og hadde en tendens til alltid å ligge steget i forkant.

Dermed var hjemmelaget stort sett avspist med hjørnespark og innkast på Fredrikstads halvdel.

Men etter halvtimen skulle Godset komme med for alvor og med intensjon, og en inntil da anonym Mattias Andersson var den som tok grep. Svensken satte fart mot et ryggende FFK-forsvar.

Med to mann på seg ble jobben for tøff for svensken, men ballen var fri og David Nielsen uten markering. Godset-spissen fikk tid og plass til å sikte, men forsøket snek seg like på utsiden av krysset til en utspilt Staw i full strekk.

Stolpetreff

I neste bølge var det Fredrikstad som kom rullende. Et hjørnespark fra høyre ble slått inn foran i en målgård med midlertidig høyest befolkningstetthet i Norge, hvor GardarJohansson var høyest og fikk skikkelig fart i headingen.

Espen Johnsen ble tvunget til å sprelle som en yr makrell helt oppunder tverrliggeren for å avverge.

Returen havnet imidlertid ferdigscoret på foten til Ardian Gashi inne i kaoset, men midtbaneterrieren var ikke fininnstiltog blåste ballen i innsiden av stolpen. Fredrikstad og Wehrman skulle få en tredje mulighet i samme angrep, men skuddet var ikke godt nok til å true Johnsen.

Dette var det siste Espen Johnsen gjorde denne ettermiddagen, for like etterpå måtte reservekeeper Adam Larsen kallestil tjeneste uten at det fremstod som klart hva som var galt med Johnsen.

Det fikk man imidlertid svar på etter kampen: Johnsen fikk føling med en gammel lårskade.

- Jeg har fått meg en liten trykk i låret, men det er ikke snakk om noen strekk.

Tidligere har jeg hatt en liten kjenning, men det begynner å bli en stund siden sist jeg merket noe til det. Etter rundt 25 minutter av kampen, stivnet det imidlertid til, og da var det bare å kaste inn håndkle, sier Johnsen.

Ohr fikset ledelse

Om keeperbyttet var utslagsgivende for det som skulle skje like ut i overtiden av førsteomgang, er tvilsomt, men hjemmelaget skulle uansett få tellende resultat på gunstigst mulig tidspunkt.

David Nielsen dro opp i angrepet, brøt gjennom bortelagets forsvarsverker, og avsluttet halvhardt og lavt mer eller mindre rett på Staw. FFK-keeperen var imidlertid ikke i stand til å holde ballen og ga retur.

Den signaliserte Stian Ohr med hele kroppsspråket at han aktet å komme først på og dunket ballen i langhjørnet bak en sittende Staw.

Dermed kunne hjemmelaget gå i garderoben med ledelsen på tross av et lite FFK-overtak.

Angrepsvilje

Annenomgangen fortsatte i samme spor som første, med rikelig med angrepsvilje fra begge lag.

Fredrikstad hadde igjen de fleste sjansene, men Godset den største da Mattias Andersson viste storhet som i opprykkssesongen i 2006 da han med en enkel, men genial dragning dro seg fri fra fire FFK-spillere nede ved dødlinja.

Venstrekanten dro seg inn i banen og serverte Stian Ohr midt foran mål med et lavt og presist legg med læreboksmessige 45 graders vinkel.

Målscoreren Ohr klarte imidlertid ikke doble da han hadde selet opp med vel tung ryggsekk, og forsøket forsvant over tverrliggeren uten å true gjestenes nettmasker.

Etter halvspilt annenomgang og noen uinspirerte distanseforsøk fra Fredrikstad, skulle innbytter Hans Erik Ramberg komme til østfoldingenes feteste mulighet.

Ramberg ble fint frispilt og kom alene mot Larsen på høyresiden i Godset-feltet. Vinkelen ble imidlertid småspiss, og forsøket på å løfte ballen over keeper, ble mer som en pasning foran mål å regne. Tarik Elyounoussi luktet, men var ikke helt på høyde med situasjonen og nådde aldri fram.

Kontringer

10 minutter før slutt fikk FFK den siste store muligheten til å utligne da Elyounoussi stakk i rommet bak stopperne, og mottok ballen på femmeteren, men ballen trillet langs streken og forbi Adam Larsens bortre stolpe.

Mot slutten, etter hvert som Fredrikstad ble tvunget høyere fram i banen, fikk Godset uunngåelige kontringsmuligheter.

Nærmest var vertene da Andersson, Nielsen og Ohr stormet tre mot to mot Fredrikstads mål. Ballen ble rullet ut til Ohr som fikk for spiss vinkel og satte ballen rett på Staw.

Men den bortkastede sjansen fikk ingen konsekvenser for Strømsgodset som tok sin tredje hjemmeseier av fire mulige for sesongen. For Fredrikstads del, ble muligheten til å innta tabelltopp i hvert fall til i morgen, misbrukt.

Kloakk og kaldt vann

I pausen måtte Fredrikstad ta i bruk et alternativt garderobeanlegg under kortsiden på Marienlyst i stedet for de vanlige bortegarderobene.

Årsak: Et kloakkanlegg som oversvømte gulvet i garderoben, og som om ikke det var nok var varmtvannet forsvunnet fra dusjene etter kampslutt, så dusjhungrige Fredrikstad-spillere krysset intervjusonen kun iført håndkle og sandaler.

Mediesjef i Strømsgodset Helge Helgesen tar begge episoder med et smil:

- Om ikke annet viser det at vi har evnen til å improvisere og finne løsninger, smiler Helgesen.