Ingen tegn på juks i sporet

De russiske langrennsløperne har vært dopet ofte nok, men neppe lenger så systematisk som mange tror.

BEDRE ENN DOPERNE:  Det norske laget jubler etter stafettgull i 2005, og blir gratulert av Julia Chepalova. Litt seinere ble den russiske toppløperen tatt for doping. FOTO: Reuters/Leonhard Foeger.
BEDRE ENN DOPERNE: Det norske laget jubler etter stafettgull i 2005, og blir gratulert av Julia Chepalova. Litt seinere ble den russiske toppløperen tatt for doping. FOTO: Reuters/Leonhard Foeger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): For halvannen uke siden kom en tysk TV-dokumentar som styrket forestillingen om systematisk bruk av dop i russisk idrett. Du trenger ikke være en middels konspirasjonsteoretiker for å bli betatt av slikt; det holder å være en fragått eller fraløpt utøver.

Nettopp det siste gjør at selv de sterkeste mistanker trenger bekreftelse. Ellers er det bare en konstruert tanke til absolutt ingen nytte både for TV-seere og de som konkurrerer.

I mellomtida er det ok å sjekke det som virkelig er skjedd i russisk langrenn.

FOR russisk langrenn har som russisk friidrett i årtier vært plaget med sterke dopmiljøer. De påstandene som kom i ZDF/ARD-dokumentaren om betaling av sentrale russiske friidrettsledere for å dekke over dopingmisbruk, har likhetstrekk til avsløringene av utstrakt bloddoping helt i toppen av russisk langrenn.

Det siste fikk tidligere IOC-president Jacques Rogge i 2010 til å rette en direkte advarsel til Russlands daværende president Dmitry Medvedev om at landets langrennsløpere og skiskyttere kunne bli utstengt fra Sotsji-OL hvis ikke de russiske myndighetene innførte et strengere antidopingregime.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer