Drew Brees satte ny NFL-rekord med flest passing yards

«Ingen» trodde på ham - i natt satte Drew Brees (39) ellevill rekord

Drew Brees ble kalt for lav og hatt karrieretruende skader, men har overkommet alle hindre. I natt slo han rekorden for mest passing yards i NFLs historie.

39 år gamle Drew Brees satte natt til tirsdag norsk tid en rekord som trolig vil bli stående lenge.

New Orleans Saints-quarterbacken passerte både Brett Favre og Peyton Manning for flest passing yards i NFL-historien i en knusende 43-19 seier over Washington Redskins.

Brees brøt Peyton Mannings rekord på 71 940 passing yards på best tenkelig vis da han kastet det som skulle bli en touchdown på 62 yards til Tre'Quan Smith.

Som om ikke det var nok spilte 39-åringen en av sine beste kamper i karrieren med 23 av 26 pasninger, 363 yards totalt og tre touchdowner. Han traff med 89,7 prosent av pasningene sine, det beste han har oppnådd i sine 18 år lange proffkarriere.

- Det endte opp enda bedre enn jeg kunne drømt om, sa Brees til ESPN etter kampen.

Kampen ble midlertidig stoppet da Brees satte rekorden for å markere bragden. Brees klemte og takket lagkameratene, blåste kyss til fansen og fikk et lite øyeblikk med kona og sine fire barn.

MED FAMILIEN: Drew Brees fikk blant annet besøk av familien midt under kampen etter at han satte rekorden. Foto: NTB Scanpix
MED FAMILIEN: Drew Brees fikk blant annet besøk av familien midt under kampen etter at han satte rekorden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En tydelig rørt Brees fortalte ungene sine at «de kan oppnå alt i livet om du er villig til å jobbe for det».

- Det er vanskelig for meg å reflektere for mye akkurat nå fordi karrieren min ikke er over. Det er fortsatt mål jeg ønsker å oppnå, det er fortsatt utfordringer i møte. Så jeg er fortsatt veldig fokusert på det. Samtidig er jeg veldig glad at jeg har så mange her som betyr så mye for meg og har hjulpet meg mye for å komme hit, som kunne dele dette øyeblikket med, fortsatte Brees.

Fremst i rekken av gratulanter var Peyton Manning, mannen Brees hadde passert. På sitt vante vis fant Manning en morsom og kreativ måte å gratulere sin mangeårige venn på.

Trodde karrieren var over

At det er Drew Brees som nå er den lengstkastende quarterbacken i historien er noe de færreste ville trodd i starten av karrieren. Brees er relativt lav for posisjonen, rett over 180 centimeter og ble knapt rekruttert av collegelag etter high school.

- Det har mye med følelsen mer enn hva jeg faktisk ser. Folk tror det kanskje ikke, og muligens er det annerledes for høyere typer, jeg vet ikke, men det er ganger hvor jeg ikke ser (hvor jeg skal kaste, journ.anm.). Jeg kan ikke faktisk se det med øynene mine. Men jeg kan føle det, har Brees tidligere sagt om egen høyde.

TAKKET FANSEN: Drew Brees takket Saints-supporterne for støtten under en kort seremoni under kampen mot Redskins. Foto: NTB scanpix
TAKKET FANSEN: Drew Brees takket Saints-supporterne for støtten under en kort seremoni under kampen mot Redskins. Foto: NTB scanpix Vis mer

Brees ble heller ikke valgt i første runde i NFL-draftet, men falt til San Diego Chargers i andre runde i 2001. Karrieren tok aldri helt av sør i California og da han fikk en alvorlig skulderskade i 2005 virket karrieren å være i trøbbel.

Chargers hadde også plukket den svært lovende quarterbacken Phillip Rivers i første runde i 2004 og var villig til å satse på ham over Brees.

Brees måtte operere skuldra og de aller fleste fryktet at karrieren til quarterback var ferdig. Den anerkjente idrettslegen Dr. James Andrews opererte ham.

- Alle forventninger var at han hadde hatt en skulderskade som ville sette en stopper for idrettslivet hans. Men han hadde en helt fantastisk arbeidsinnsats … Han gjorde et helt utrolig comeback. Og han spiller ennå, sier dr. Andrews om pasienten sin 13 år seinere.

Super Bowl-mester

Det skulle vise seg å bli vendepunktet i karrieren til Brees. Quarterbacken fikk kontrakt med New Orleans og pila pekte bare en vei. Sammen med trener Sean Payton har han utgjort en av tidenes beste offensive duoer over de siste tretten åra.

Suksessen kulminerte da Saints vant Super Bowl i 2009-sesongen. Laget startet sesongen med å vinne 13 strake seire og til slutt slo de nettopp Peyton Manning og hans Indianapolis Colts 31-17 i Super Bowl-finalen.

SUPER BOWL-MESTERE: Trener Sean Payton (t.v.) og Drew Brees med Super Bowl-troféet etter seieren mot Indianapolis Colts i februar 2010. Foto: NTB Scanpix
SUPER BOWL-MESTERE: Trener Sean Payton (t.v.) og Drew Brees med Super Bowl-troféet etter seieren mot Indianapolis Colts i februar 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden den gang har Brees levert sesong etter sesong med spill på ypperste nivå, men som oftest har lagets forsvar ikke kunne matchet det offensive.

Forrige sesong var riktignok en opptur for Brees og Saints. Laget var bare en mirakuløs touchdown fra Minnesota Vikings' receiver Stefon Diggs unna å spille om en plass i Super Bowl.

Denne sesongen har Saints også startet svært godt og er 4-1 og leder divisjonen sin i NFC South. Igjen kan Brees og Saints være med i kampen om et nytt Super Bowl-trofé, nesten ett tiår etter forrige seier.