- Ingen tror du jukser, Thomas

NOVE MESTO (Dagbladet): - Jeg kan jo ikke se bort fra at noen tror jeg jukser, sa Thomas Alsgaard til Dagbladet i går. Dagbladet har foretatt en mini-gallup i langrennsmiljøet, og Thomas kan ta det helt med ro: Ingen tror noe annet enn at Thomas er en glimrende langrennsløper som oppnår resultatene sine på hederlig vis.

- Jeg skjønner problemstillinga godt. Det er på en måte typisk norsk å mistenke alle utlendinger som gjør det bra for uhumskheter. Det kan slå andre veien også. Utlendingene lurer jo litt på hvorfor nordmenennene med Alsgaard og Dæhlie i spissen er så veldig gode, sier Hallgeir Lundemo, smøresjef i det østerrikske laget.

- Men jeg har aldri hørt om noen mistanker mot noen av de norske løperne. De er jo gode over hele sesongen, og ingen tror noe annet enn at resultatene skyldes knallhard trening og en strømlinjeformet norsk langrennsorganisasjon, sier Lundemo til Dagbladet.

Nysjerrige

- Så det er ingen utbredt oppfatning i mellom-Europa at nordmennene gjør noe annet enn det som er lovlig?

- Nei. Man er jo nysgjerrige på hvordan de norske løperne klarer å oppnå så gode resultater over så lang tid, men ingen har antydet noe mer enn det.

- Tror du langrenn er en ren sport?

- Ja, det er jeg tilbøyelig til å tro. Tidligere var det nok en del grums. Men det virker ærlig talt som om det meste, kanskje alt, er borte nå.

- Og bra er det, sier Hallgeir Lundemo til Dagbladet.

Ulf Morten Aune, som er trener for de sveitsiske løperne, er ikke like sikker som Lundemo når det gjelder langrenns-sportens friskhetsgrad, men heller ikke han har noen oppfatning av at utlendingene tror de norske jukser.

Enkelte stusser

- Det er i alle fall ingen allmenn oppfatning. Men det er klart at enkelte stusser når nordmennene har sju eller åtte løpere inne blant de ti beste, eller når det dukker opp ukjente folk som plutselig gjør det bra.

- Og jeg kan vel tenke meg at de som eventuelt jukser i langrenn tror de norske gjør det samme, fordi de går så fort.

- Men som sagt, det er ingen allmenn oppfatning at Thomas Alsgaard eller noen av de andre norske langrennsløperne driver med ulovligheter.

- De går bare forferdelig fort, sier Aune til Dagbladet.