Ingen tukter muskel-Marit

Marit Bjørgen (23) løfter uten å kny 160 kilo i knebøy. Viktigere er det at hun løper fortere enn noen andre på ski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): To seirer (sprint og 5 kilometer) og en andreplass (10 km skøyting) er Bjørgens fasit etter langrennsåpninga på Beitøstølen i helga.

Både sprinten og gårsdagens femkilometer luktet det internasjonal klasse av. I begge løpene fikk hun virkelig vist fram musklene sine. De har hun nok av. Kombinert med en stadig bedre skiteknikk kan kreftene vise seg å holde til plasseringer langt opp på vinterens resultatlister.

Ikke bare i sprint, hvor hun allerede er dronning og regjerende verdensmester, men også på lengre løp.

Eksepsjonell

- Jeg håper virkelig jeg kan levere noen gode løp utover vinteren, spesielt på klassiske fem-kilometre burde jeg ha muligheter, sier hun.

Visst har hun det. Spesielt om hun får servert løyper der den eksplosive muskelstyrken kan utnyttes maksimalt.

Ingen følger taktomslaget hennes i motbakkene. Skyvet er eksepsjonelt, og styrken høyst uvanlig for ei jente på 23 år.

- Jeg er bare lagd sånn, flirer Marit når lårmuskulaturen er tema.

- Jeg trener ikke noe spesielt for å utvikle den, gjør ingen rare øvelser eller noe sånn.

- Hvor mye løfter du i knebøy?

- Tja, i alle fall 160 kilo.

Det skal styrke til for å få slike mengder jern til værs. Den styrken fikk særlig Vibeke Skofterud merke i går. Skofterud er klart på gang, men ble parkert da Bjørgen satte inn klatrekreftene på slutten av løpet i går.

Savner ikke Bente

Det ble mye snakk om Marit Bjørgen i helga. Desto mindre om Bente Skari. Sistnevnte er på jorda rundt-tur og lå kanskje på ei asiatisk strand da Bjørgen i beste Bente-ånd satte standard for sesongen.

Det er skrevet mye om at Bjørgen ligger foran Skari i utviklingen. Og det er sant, som 23-åring har hun oppnådd mer enn Bente hadde gjort ved samme alder.

Men det er først nå det virkelig begynner å bli vanskelig. Det er et ekstremt sprang fra å være god til å bli aller best, som Bente var.

En slik posisjon krever ekstreme egenskaper. Egenskaper som folk som kjenner Marit Bjørgen godt, er overbevist om at hun har, både fysisk og ikke minst mentalt.

- Marit har både motivasjonen og tålmodigheten som skal til for å utvikle seg videre, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen til Dagbladet.

Etter helga på Beitostølen er det i alle fall lite i veien med selvtilliten.

- Når jeg er i form, er det ingen som går fortere enn meg på fem kilometer klassisk, sa hun i går.

Vel, det vil vise seg utover vinteren. Men se ikke bort fra at hun har helt rett.

VISTE STYRKE: Marit Bjørgen vant femkilometeren på Beitostølen i går. Vibeke Skofterud hadde lite å stille opp med da Bjørgen tok fram kreftene i de siste stigningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer