Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland

Ingen utfordring er for stor

Fotballkampene blir stadig større for Erling Braut Haaland (19). Den som venter i Paris er den største til nå.

SPØKELSESKLADDEN: Godt pakket inn på den siste Dortmund-treninga før avreise Paris. Erling Braut Haaland har gjort Champions League til sin greie. Han er i den franske hovedstaden for å bidra til at Borussia Dortmund blir et av åtte lag i kvartfinalene. Foto: Ina Fassbender - AFP/NTBScanpix
SPØKELSESKLADDEN: Godt pakket inn på den siste Dortmund-treninga før avreise Paris. Erling Braut Haaland har gjort Champions League til sin greie. Han er i den franske hovedstaden for å bidra til at Borussia Dortmund blir et av åtte lag i kvartfinalene. Foto: Ina Fassbender - AFP/NTBScanpix Vis mer
  • Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund, Viasat Sport 1 onsdag kl. 21.00

PARC DES PRINCE holdes stengt for publikum når Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund kommer til den franske hovedstaden, pressekonferansen etter kampen er avlyst, og pressens møte med spillerne i det som på offisielt mediespråk heter mixed zone er selvfølgelig stengt på grunn av frykten for coronasmitte.

Sånn sett blir det en rar fotballkamp i Paris.

En veldig annerledes fotballkamp.

Men fotballkamp blir det.

Og Erling Braut Haaland er klar.

CHAMPIONS LEAGUE STARTET som en spennende utfordring for Norges og verdens nye spiss-yndling. Den tok Erling Braut Haaland på strak arm. Hattricket i debuten var en bekreftelse på sommeren og den tidlige høsten i østerriksk fotball.

Det var også starten på en debutsesong verden aldri har sett maken til.

ALLE, SELV OM mange med en gang stilte spørsmål rundt validiteten og den faktiske virkeligheten av det de hadde sett, skjønte at noe var i ferd med å skje da Erling Braut Haaland scoret ni mål for Norge mot Honduras under U20-VM sist sommer. Da støvet hadde lagt seg viste det seg at den enorme prestasjonen ikke var et falsum.

Det var ingen svindel vi så i polske Lublin, Norges 12–0 seier var ikke et offer for asiatisk kampfiksing på høyt nivå.

Det som utspilte seg var en ung manns gjennombrudd i internasjonal fotball.

Det handlet utelukkende om skarphet, ekstreme ferdigheter og kvalitet.

MEN INGEN KUNNE ane hva som var på gang torsdag 30. mai 2019, hva verden hadde i vente. Så klare glasskuler finnes ikke. Ni scoringer vil alltid være uhørt i slike sammenhenger. Men de som kan en ting eller to om fotball, fordi de har sett en ting eller to i fotball, gikk fra kampen med forståelse om at de hadde sett noe veldig sjeldent, noe helt spesielt.

At scoringer ville følge gutten.

At Erling Braut Haaland var the real deal.

17. SEPTEMBER SCORET han sine tre første Champions League mål i sin første omgang i verdens største klubbturnering. Der og da ble Champions League Erling Braut Haalands lekegrind. Siden hattricket mot Genk har han ikke sett seg tilbake. Før returen mot Paris Saint-Germain står han med ti scoringer på sju kamper.

Bare en mann er foran ham på toppscorerlista 2019/2020, Bayern München Robert Lewandowski - nummer fem på lista gjennom alle tider (63/85 - snitt 0,74).

Verdens beste målscorere og de to eneste med pluss hundre scoringer i Champions League - Cristiano Ronaldo (129/167 - snitt 0,77) og Lionel Messi (114/140 - snitt 0,81) – er åtte bak.

ERLING BRAUT HAALAND scoret begge da Borussia Dortmund slo Paris Saint-Germain 2–1 hjemme på Signal Iduna Park for to uker siden. Siden det har han ett mål (Werder Bremen) på tre kamper i Bundesliga, to av dem fra start. Men ett mål på tre kamper etter alt det Erling Braut Haaland har levert siden sesongstart i Østerrike, er ikke tørke på dette nivået.

Det er ikke en fartsdump en gang.

Det er helt naturlig.

ERLING BRAUT HAALAND har spent buen høyt og fått folk til å forvente at han skal score mål hver eneste gang han er på banen, uavhengig av tid, sted og konkurranse. Så god er han blitt. Så stort fokus har den fotballspillende og fotballinteresserte verden på guttens prestasjoner.

19-åringen fra Jæren har flyttet de fleste grenser for hva en tenåring kan være i stand til på det øverste nivået i problem.

Det er et kvalitetsstempel.

Det er ikke et problem.

Hele Norges coronakart