STORFINT SELSKAP: Jozef Venglos, her sammen med et knippe av Europas beste fotballtrenere på UEFAs trenerkonferanse i 2001. Fabio Capello, Marcello Lippi, Fatih Terim, Gerard Houllier, Arsene Wenger og Vicente del Bosque er bare noen av de som deltok. Foto: AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB Scanpix
STORFINT SELSKAP: Jozef Venglos, her sammen med et knippe av Europas beste fotballtrenere på UEFAs trenerkonferanse i 2001. Fabio Capello, Marcello Lippi, Fatih Terim, Gerard Houllier, Arsene Wenger og Vicente del Bosque er bare noen av de som deltok. Foto: AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB ScanpixVis mer

Ingen utlendinger har ledet Celtic siden den «mystiske doktoren»

Deila kan bli tredje manager på 126 år som ikke er fra de britiske øyer.

(Dagbladet): Celtic er en klubb med sterke og ikke minst stolte tradisjoner. Og skulle Ronny Deila få jobben på Celtic Park vil det være som klubbens tredje manager gjennom tidene som ikke er fra Fotballøya.

Det er ganske spesielt i en klubb som har eksistert i 126 år.

Men de to «utlendingene» som faktisk har sittet i sjefsstolen i den grønne delen av Glasgow har så absolutt satt sitt preg på klubben. Dette til tross for at de bare fikk én sesong hver.

Signerte «Henke» Wim Jansen var første mann ut i 1997, og tok da over en klubb som ikke hadde vunnet den skotske ligaen siden 1988. For en klubb som da hadde samlet 35 ligatitler var det for en alvorlig trofétørke å regne.

Men Jansen visste råd. Noe av det første han gjorde etter å ha tatt turen fra Japan hvor han trente Sanfrecce Hiroshima, var å signere en ikke ukjent svenske.

Da Henrik Larsson takket for seg for «The Bhoys» sju år senere hadde han scoret 242 mål for Glasgow-klubben, og vunnet fire ligatitler. Dessverre ble bare ett av dem under Jansen.

Nederlenderen takket nemlig for seg etter bare ett år i sjefsstolen - ganske nøyaktig 48 timer etter at han vant serien og knuste erkerival Rangers' drøm om ti strake titler med to poeng.

«Doktoren» Suksessen med Jansen hadde tydeligvis gitt sjefene på Celtic Park troen på at det fantes trenertalenter også på kontinentet, og nestemann til å lede skottene var Jozef Venglos - en ansettelse som overrasket fansen.

- Venglos er en litt «mystisk» mann. Han er ikke det navnet vi forventet, sa lederen for Celtic-supporterne til BBC den gang.

Og skepsisen var ikke ubegrunnet. Venglos hadde riktignok overrasket alle ved å ta Tsjekkoslovakia til VM-kvartfinalen i Italia i 1990, men da han etter mesterskapet tok over Aston Villa som første ikke-britiske manager i England, var han alt annet enn en ubetinget suksess.

Villa unngikk såvidt nedrykk, og Venglos var innom både Tyrkia, Slovakia og Oman før han igjen returnerte til Storbritannia som Jansens etterfølger.

Sloveneren, som bare gikk under tilnavnet «Doktoren» på grunn av sin akademiske bakgrunn, hadde en habil 1998/99-sesong, men måtte se at Rangers vant både serien, cupen og ligacupen. Han klarte heller ikke å ta Celtic til Champions League.

Kort regjeringstid Likevel, Doktoren får ei stjerne i boka av mange Celtic-supportere for overgangsvirksomheten det året. Klubbikoner som Johan Mjällby, Mark Viduka og L'ubomir Moravcik kom alle inn portene den sesongen.

TØRKEN OVER: Wim Jansen ble bare i Celtic i én sesong, men rakk å hente hjem ligatrofeet til Celtic Park for første gang på ti år. Foto: Jeff J. Mitchell / NTB Scanpix
TØRKEN OVER: Wim Jansen ble bare i Celtic i én sesong, men rakk å hente hjem ligatrofeet til Celtic Park for første gang på ti år. Foto: Jeff J. Mitchell / NTB Scanpix Vis mer

Han ga også tilhengerne et annet plaster på såret da de på høstparten pulveriserte Rangers hele 5-1 hjemme på Celtic Park, men også slovenerens regjeringstid ble kort.

Sommeren 1999 takket han for seg, og ble erstattet av den tidligere Liverpool-legenden John Barnes som i tur og orden ble fulgt av Kenny Dalglish, Martin O'Neill, Gordon Strachan, Tony Mowbry og Neil Lennon før sistnevnte la inn årene i vår.

Så gjenstår det å se om Ronny Deila skal følge opp arven etter Jansen og Venglos. Men selv om konkurransen i den hjemlige serien ikke akkurat er det samme som den var da hans to forløpere var aktive for halvannet tiår siden, har han store sko å fylle på overgangsmarkedet.

KLUBBLEGENDE: Henrik Larsson ble en stor hit i Glasgow. I løpet av sine sju sesonger i hvitt og grønt noterte han seg for svimlende 242 scoringer. Wim Jansen er mannen som hentet svensken til Celtic Park. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell/NTB Scanpix
KLUBBLEGENDE: Henrik Larsson ble en stor hit i Glasgow. I løpet av sine sju sesonger i hvitt og grønt noterte han seg for svimlende 242 scoringer. Wim Jansen er mannen som hentet svensken til Celtic Park. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell/NTB Scanpix Vis mer