- Ingen vet om det er agenter som forfølger oss

Danskene krever svar fra Kina.

• VM-sluttspillet mål for mål i dag:  Argentina - Japan, England - Tyskland, Sverige - USA, Nord-Korea - Nigeria

(Dagbladet.no): - Det var som en spionfilm, sa de danske jentenes pressesjef Pia Schou Nielsen i går.

Problemet er bare å finne ut hvem som er agentene, og hva de er ute etter.

I går gikk danskene knallhardt ut mot VM-vertsnasjonen Kina, etter at landslagsjentene fant to kinesere bak et speil under taktikkmøtet på spillerhotellet.

Går til myndighetene

Det internasjonale fotballforbundet la saken død i går, Fifa uttalte etter en rask granskning at kineserne bak speilet ikke var fotballspioner.

Men verken Fifa eller noen andre kan fortelle hvorfor de satt der og filmet - med både videokamera og kamera.

- Det danske fotballforbundet går med på at Fifa har gjort undersøkelser som viser at de to personene ikke hadde et ærend som hadde noe med fotball å gjøre, sier DBUs delegasjonsleder Erik Hjorth.

FØLER SEG TRYGGE: Danmark-trener Kenneth Heiner-Möller frykter ikke for sikkerheten, han tror kineserne har full kontroll på jentene hans. Foto: Scanpix
FØLER SEG TRYGGE: Danmark-trener Kenneth Heiner-Möller frykter ikke for sikkerheten, han tror kineserne har full kontroll på jentene hans. Foto: Scanpix Vis mer

DBUs hjemmeside karakteriserer episoden som grotesk, og forteller at både Fifa, politiet og hotellet ble varslet.

Men:

- Den danske delegasjonen sitter fortsatt igjen med spørsmålet om hvem de er, og hvorfor de gjorde et opptak av det danske landslag. DBU vil naturligvis forsøke å forfølge dette spørsmål hos de kinesiske myndighetene, sier Hjorth til avisa Politiken.

Mens saken surrer videre ønsker danskene å konsentrere seg om fotballen. Laget tapte 2-3 mot nettopp Kina onsdag og trenger en stor seier mot New Zealand lørdag, for å gå videre til kvartfinalen i VM.

- Vi forfølger denne saken hos de kinesiske myndighetene. Det er er utilfredsstillende at sånt kan skje. Så spionsaken er ikke lukket, sier Hjorth som ikke er veldig fornøyd med Fifas undersøkelser.

Musikkorps på treninga

- Ingen vet om det er agenter som forfølger laget vårt. Vi har ikke fått vite noe om hva dette gjelder, hvis det ikke er sportslig.

En rekke uheldige hendelser de siste dagene hadde gitt danskene hadde god grunn til å tro at Kina ønsket å svekke selve laget.

- Ingen vet om det er agenter som forfølger oss

I går fortalte ledelsen om dårlige baner, forsinket transport, skjulte kameraer på treningsfeltet og vanningssystemer som skrudde seg på under spill.

I dag kommer det fram at de danske jentene i tillegg ble forstyrret av et musikkorps under den siste treninga før Kina-kampen, med blåseinstrumenter som redskap for å stresse danskene.

Dessuten slo arrangørene av lyset et kvarter før tida da landslaget skulle teste ut matchbanen i Wuhan Stadion.

DBU ønsker seg nå mer informasjon om hvordan Fifa har kommet fram til at de danske problemene ikke har sportslig bakgrunn.

Garderoben ikke avlyttet?

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua dekker også spion-saken, men valgte i går å fokusere på at den danske treneren beklaget sin oppførsel mot Kinas svenske trener Marika Domanski etter tapet.

Den danske treneren Kenneth Heiner-Möller går med på at det er direkte feil at garderoben på stadion var avlyttet. Gutta bak speilet på hotellet kommer ikke nyhetsbyrået utenom, men treneren virker ikke veldig opprørt av filmingen.

- Jeg vet ikke hvem de var, kanskje de var journalister eller arbeidere på hotellet. Jeg ba dem om å gå, før vi byttet rom for møtet. Det var ikke så farlig, siden vi ikke har noen hemmeligheter og bare nyter å spille fotball, sier Heiner-Møller til Xinhua.

Overfor DBUs hjemmeside er treneren mer sarkastisk.

- Hvis vi skal se på det positive i situasjonen, så trenger vi i hvert fall å ikke å frykte for sikkerheten vår med all overvåkingen her, sier Heinzer-Møller.

VANT ÅPNINGSKAMPEN: Fifa mener det kinesiske landslaget ikke kan klandres for rekka av uheldige episoder som rammer Danmarks i Kina.