BEKYMRET: IOC-topp Gerhard Heiberg sier at situasjonen er akutt for Vinter-OL i 2022.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BEKYMRET: IOC-topp Gerhard Heiberg sier at situasjonen er akutt for Vinter-OL i 2022. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

«Ingen» vil arrangere OL: - Situasjonen er akutt. Jeg har aldri sett noe lignende

Full krise i IOC.

(Dagbladet): Land etter land, by etter by. Den ene kandidatbyen etter den andre faller fra i «kampen» om å bli OL-arrangør i 2022.

Krise i IOC Stockholm, München, Davos og Krakow har trukket søknadene sine - og Oslos kandidatur henger som kjent i en syltynn tråd. Lviv i Ukraina har satt det hele på vent på grunn av uroen i landet.

- Situasjonen er akutt. Jeg har aldri sett noe liknende, sier den norske IOC-toppen Gerhard Heiberg til nyhetsbyrået AP.

- Vi må sette oss ned og diskutere hva som skal skje. Vi befinner oss ved et veiskille, sier han videre.

Demokratisk veiskille Det kan fort bli et dystert veiskille: For dersom Oslo og Lviv faller fra vil det stå mellom Almaty i Kazakhstan og Beijing i Kina. Det vil trolig sende et signal om at det bare er land uten et demokratisk styresett som kan bruke enorme pengesummer på OL.

Som kjent kostet vinterlekene i Sotsji hele 51 milliarder dollar.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther har tidligere skrevet en kommentar om utviklingen, og mener IOCs nyvalgte president Thomas Bach har innsett at lekene er avhengig en radikal forandring for å kunne fortsette - og at det derfor «passer dårlig at diktatoren Nursultan Nazarbayev i Kasakhstan står klar til å overta vinter-OL 2022, om Norge sier nei.»

- Nordmenn elsker OL, men hater IOC Mens det var politisk opposisjon som satte stopper for svenskenes OL-søknad, var det folkeavsteminger som gjorde at tyskerne, sveitserne og polakkene trakk tilbake sine søknader.

I Polen ble folkeavstemningen avholdt forrige helg, og der var motstanden tydelig. Hele 70 prosent stemte nei.

Oppslutningen om OL i Oslo er laber, og de siste meningsmålingene viser at flertallet er i mot at Norge skal være vertsnasjon i 2022.

- Vi har et imageproblem, innrømmer Heiberg.

- Folk i Norge sier at de elsker OL, men hater IOC, sier han til nyhetsbyrået AP.

Det internasjonale nyhetsbyrået skriver at Oslo hadde vært den åpenbare favoritten, og viser til at det er nordmenn som har vunnet flest medaljer under Vinterlekene og at OL i Lillehammer i 1994 blir beskrevet som det beste arrangementet noen gang.

- Hvis det hadde vært en folkeavstemning i dag, ville «nei»-siden ha vunnet med stor margin. Men dette kan endres, vi har fremdeles tid, sier Heiberg.