«Ingen» vil se Norge: - Glissent

Det er ikke håndballfeber i Japan, og Norge spiller for tusenvis av tomme seter. Arrangøren har flere knep på lur for å få opp stemninga.

TOMME TRIBUNER: Norges kamper i håndball-VM har blitt spilt for relativt tomme tribuner. Video: Rødt Kort Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KUMAMOTO (Dagbladet): Japan satser hardt på håndball, og har høye ambisjoner for sitt landslag. Hjemmenasjonen har vist gode takter under VM på hjemmebane, og skal være enda sterkere under OL i Tokyo neste år om alt går etter planen.

Interessen for håndball er voksende i «soloppgangens land», og under åpningskampen i VM var det over 9000 til stede på tribunen. Under flere av de andre kampene, når ikke Japan spiller, har imidlertid interessen vært langt lavere.

Kapteinen: - Litt lite

Norge spiller i Aqua Dome, som har en publikumskapasitet på 7500. Det har vært glissent på tribunene under samtlige av Norges kamper, og statistikken er dyster lesning:

  • Norge - Cuba: 900 tilskuere
  • Norge - Slovenia: 975 tilskuere
  • Norge - Serbia: 925 tilskuere

- Det er selvfølgelig litt lite. Men det er ofte litt sånn innledningsvis i mesterskap. Jeg er glad for at det er 900 der, det er bedre enn ingenting. Men jeg håper jo at det kommer flere etter hvert, sier Norges kaptein, Stine Bredal Oftedal.

Hun er glad for at mindre håndballnasjoner - og ikke bare de tradisjonelle europeiske - får muligheten til å arrangere store mesterskap.

- Japan er ikke den største håndballnasjonen, og da blir det gjerne sånn. Det er bra at vi får spredt sporten, og da er det nesten sånne ting som skal til, mener hun.

Se flere norske reaksjoner i videoen øverst i saken.

- Ser sinnssykt ut

Camilla Herrem har vært med på landslaget siden 2006. For henne er ikke det sviktende frammøte noe nytt.

- Jeg har jo vært i Kina og spilt mesterskap der. Da var det også ekstremt lite folk, men for å være helt ærlig så bryr jeg meg ikke så mye om det. Samtidig elsker jeg å spille for mange folk. Du får en helt annen energi og motivasjon når det er mange og ser på, sier Herrem, som har forståelse for at lokalbefolkningen ikke flokker til for å oppleve håndballjentene.

- Jeg skjønner at de prioriterer å se på Japan. Det hadde nok skjedd hjemme også, det koster jo penger å komme inn. Jeg har sett når Japan har spilt, og det ser helt sinnssykt kult ut.

Russlands kamper har også hatt stort frammøte her i Kumamoto, med over 6000 tilskuere. Den korte avstanden mellom Russland og Japan, kan være en forklaring på det.

Arrangørens knep

Dagbladet var til stede da Russland møtte Kongo i Park Dome - den samme arenaen som Japan spiller sine kamper i. Da var tribunene fylt opp av skolebarn, noe som kan være med på å forklare de voldsomme publikumstallene på den stadionet.

Arrangørene har også tatt andre grep for å skape stemning på de ulike arenaene. En klappemaskin dundrer over anlegget og storskjermene i hallene, og oppfordrer de frammøtte til å klaske håndflatene sammen.

Arrangøren har også et siste knep på lur. Se mer om det her:

SUPPORTERHJELP: Håndball-VM spilles i Japan, og slik skal arrangøren sørge for stemning på tribunen når Norge spiller. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer