Ingen vil sende TV2s dementi

Finske journalister har ikke stor tro på tilbakevisingene av dop-anklagene i forrige ukes «Rikets tilstand»

Aktualitetsredaktør Stein Kåre Kristiansen og informasjonssjef Geir Mikalsen i TV 2 gjentok det som ble sagt på «Den store dementi- og beklagelsespressekonferansen» i Oslo sist fredag, og de gjentok avtalen som ble inngått mellom TV 2 og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité mandag.

De fleste utenlandske journalistene så ut til å ta det som ble sagt med stor ro. Finnene virket derimot langt fra fornøyd.

- Kommer dere til å offentliggjøre blodverdiene til de norske løperne fra 1990-tallet, spurte journalistene.

- Det må vi ta med Det internasjonale skiforbundet (FIS). Men vi er ikke prinsipielt imot det i utgangspunktet, svarte skipresident Seeberg, som ikke virket helt komfortabel i sine forklaringer.

Ikke fornøyd

For selv om Seeberg poengterte at det som framsatt i programmet «Rikets tilstand» er beklaget og tatt tilbake, var det tydelig at ikke alle var like fornøyd med det som er beklaget.

- Har dere egentlig bevist noe som helst, fortsatte representanter fra finsk TV.

- Vi får ta den juridiske biten med hva vi kan offentliggjøre straks vi kommer hjem, sa Seeberg.

- Burde ikke en medisinsk ansvarlig vært her for å svare for dere? At temaet doping ville dukke opp, måtte dere vite, spurte NTB.

- Ja, det kan jeg være enig i sett i etterkant. Men i utgangspunktet var dette TV 2s pressekonferanse, og vi ville forsøke å være så kort mulig, repliserte Seeberg.

Provosert

- Er det som er gjort for å slå tilbake mot TV 2, tilstrekkelig nå?

- Ja, i Norge. Internasjonalt er det et større spørsmål. Det tar nok lengre tid i dette landet enn i andre, trodde Seeberg.

Seeberg ble også presset på om de norske ville ha boikottet VM i Val di Fiemme om de dopingtatte finnene ville fått lov til å stille.

- Jeg forsøkte å si til dem at dette var tull. Vi har aldri sagt noe slik.

Det kunne virke som om mange finner var provosert over at det i det hele tatt ble arrangert en pressekonferanse av TV 2 i Finland. Blant dem som lot seg irritere var Finlands skipresident Paavo M. Petäjä.

- Jeg begriper ikke hvorfor det ble arrangert en slik pressekonferanse her i Finland før konkurranse. Dette burde vært ryddet av veien i Norge, sa Petäjä.

Akkurat nå eksisterer det en isfront mellom norske og finske utøvere. Hvordan det finske publikummet vil reagere, er for tidlig å si.

- Det vet jeg ikke, men jeg frykter ingenting, sa Seeberg.

Ingen vil vise renvaskelsen

TV 2 har laget en dementivideo for å renvaske norsk idrett for kanalens dopinganklager, men ingen ledende utenlandske nyhetskanaler vil vise videoen.

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og idrettspresident Kjell O. Kran sørget for en kompensasjon fra TV 2 til idretten verdt 5 millioner kroner. Som en del av avtalen skulle TV 2 sende ut en dementivideo til internasjonale nyhetsorganisasjoner, men de færreste av disse videreformidler ferdigredigert stoff, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen har vært i kontakt med BBC, CNN, Svensk TV og Danmarks største TV-kanal DR sier det er svært usannsynlig at de vil sende dementivideoen.