JUBELJENTER: Det norske stafettlaget hadde ingen problemer med å ta hjem seieren på Beitostølen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
JUBELJENTER: Det norske stafettlaget hadde ingen problemer med å ta hjem seieren på Beitostølen. Foto: Jon Olav Nesvold/BildbyrånVis mer

Norges ankerkvinne på stafett

Ingen vil ta over etter Marit: - Redd for å tape og kjenne på presset

Ingen slår de norske kvinnene i verdenscupstafett. Likevel sliter trenerne med å finne en utøver som ønsker å gå ankeretappen.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Hvem skal ta over som Norges ankerkvinne etter Marit Bjørgen abdiserte som langrennsdronning etter forrige sesong?

Det har vært det store spørsmålet før sesongens første verdenscupstafett. Norge har ikke tapt en slik siden Beitostølen for ni år siden, men nå måtte de norske kvinnene ha en ny løper på den avgjørende etappen.

Det ble et vellykket forsøk med Ingvild Flugstad Østberg som Norges ankerkvinne på stafetten på Beitostølen. Det til tross for at Østberg selv ikke ønsket å gå etappen.

- Ja, det gikk jo veldig bra og jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg løste det. Men jeg vet ikke, jeg har ikke alltid så god tro på meg selv. Du skal ha litt lyst og litt trua for å ta en slik etappe.

For til tross for skepsisen økte bare Østberg distansen bakover gjennom rennet fra de elleve sekundene hun ledet med, til nesten førti sekunder ned til Russland 2 i mål. Finland tok tredjeplassen.

Ingen ønsker etappen

Det har vært snakket om at Norge kan bruke verdens beste langrennsløper på den siste etappen, men selv er ikke Therese Johaug særlig villig til å ta på seg oppgaven.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- At jeg passer best på andre eller tredje etappe er det ingen tvil om, konkluderer hun selv.

Heidi Weng vikarierte ved et par anledninger som ankerkvinne i Bjørgens fravær tidligere og har blitt sett på som den naturlige arvtakeren, men har vært langt unna vanlig form i denne sesonginnledningen. Det gjør at hun foreløpig avskriver seg selv til fjerde etappe.

- Jeg har gått sisteetappe før. Hadde jeg vært like god form som jeg har vært før så hadde jeg hatt lyst til å gå siste etappe. Akkurat nå så føler jeg mer litt mer usikker, da er det best å velge noe litt tryggere, sier Weng.

Dermed begynner det å bli tynt med alternativer til Østberg. Årsaken til at de norske kvinnene ikke ønsker å ta over pinnen fra Bjørgen er at de ikke ønsker det ekstra presset, mener Johaug.

- Det er vel det at vi er redd for å få en spurt, og redd for det å tape og kjenne på det presset der. Men som jeg sier, alle ledd er like viktige i en stafett og det er ikke bare siste etappen som skal avgjøre, sier Johaug.

Kun en på det norske stafettlaget ser annerledes på saken.

- Det er typisk jentegreie å snakke seg ned, vet du. Jeg synes det er en uting, jeg, sier Ragnhild Haga og ler.

Samtidig lanserer fjorårets olympiske mester seg selv som en kandidat til ankeretappen om formen er på plass.

- Jeg er offensiv med tanke på den jeg. Jeg liker å skøyte fem kilometer og føler selv jeg har en ålreit spurt, men det har Ingvild og Heidi og flere på laget som er aktuelle. Jeg synes ikke man skal se seg blind på spurtegenskaper egentlig. Man ser det i dag at mye blir avgjort før spurten også, sier Haga.

Overlater helst til noen andre

For landslagstrenerne Ole Morten Iversen og Geir Endre Rogn blir utfordringen å finne ut hvem som passer best til ankeretappen i VM-løypene i Seefeld. Rogn forteller Dagbladet at Østberg styrket sine aksjer søndag.

- Det er nok formbasert hvem vi velger, men det er klart nå fikk hun mer trygghet med det i dag, så hun svekket ikke sine sjanser i dag, sier Rogn.

Selv er ikke Østberg like overbevist om hun er den rette personen for ankeretappen.

- Hvis Ragnhild eller noen andre litt lyst eller har trua er det bedre at de tar den enn jeg som ikke har helt trua.

- Overlater du helst denne siste etappen til noen andre i VM?

- Ehm, ja. Er det noen andre som har veldig, veldig lyst skal de få lov til det, sier Østberg.

Russisk skremmeskudd

Også det norske herrelaget gikk seirende ut av stafetten på Beitostølen. Finn Hågen Krogh spurtslo russiske Andrej Melnitsjenko på oppløpet etter at Norge og Russland hadde byttet på å ha initiativet på de tre tidligere etappene.

Finn Hågen Krogh synes løpet var et steg i riktig retning for ham.

- Ja, helt klart. Jeg følte meg veldig bra i dag. Jeg klarte å presse meg bra, det var en god opplevelse. Det er alltid deilig å vinne stafett, sier Krogh selv.

Det var først etter at Aleksandr Bolsjunov hadde sendt ut et skikkelig varsko til konkurrentene på sin andre etappe. 21-åringen regelrett moste Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Sundby bare måpte over russerens prestasjon.

STERK: Aleksandr Bolsjunov hentet inn og kvittet seg med Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby på den andre etappen. Foto: NTB Scanpix
STERK: Aleksandr Bolsjunov hentet inn og kvittet seg med Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby på den andre etappen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er helt vilt det han gjør. Jeg synes vi gjør gode løp, Holund og jeg. Vi går maks, alt vi kan, og likevel henger vi ikke med. Jeg tror aldri jeg har sett maken i klassisk noen gang, sier Sundby.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum kaller russerens løp et skremmeskudd før verdensmesterskapet i februar.

- Det er kanskje det råeste jeg har sett blitt gjort noen gang, det Bolsjunov gjør. Det er et skremmeskudd, ikke bare til stafetten, men også 15 km klassisk i VM. Det var ekstremt imponerende, sier Nossum.

Norge 2 tok tredjeplassen.