SAMMEN I FALUN IGJEN:  Justyna Kowalczyk og Petter Nortug sammen på podiet i VM-byen etter sammenlagtseieren i verdenscupen for to år siden. FOTO: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand.
SAMMEN I FALUN IGJEN: Justyna Kowalczyk og Petter Nortug sammen på podiet i VM-byen etter sammenlagtseieren i verdenscupen for to år siden. FOTO: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand.Vis mer

Ingen ville det mer enn de to

Nå er Diesel-Doris og Petter blitt Faluns aller vakreste par.

DET tok noen timer for å skjønne det; på første forsøk i Falun fikk Petter Northug full match.

Du husker kanskje at han fleipet med det forleden? At han ikke hadde testet sjekketjenesten Tinder i VM-byen. Det var muligens før den første svenske tjejen kom med håpefulle hint om noe annet, og definitivt før Petter bare måtte gråte på seierspallen idet dette mesterskapet ble helt annerledes enn den vante kjekkaseriet.

For imens hadde han funnet sin sportslige sjelevenn.

HUN heter Justyna Kowalczyk; eller Diesel-Doris som Petter spøkefullt kalte henne den gang langrenn litt for ofte dreide seg om å passere målstreken som sånn passe interessert vinner på mest mulig overlegent vis.

Kallenavnet har noe med drivkraften å gjøre. Justyna på full speed gjennom skogen var helt i starten ikke akkurat noe syn for snerpete skiinstruktører. Hun gikk langtfra like lekkert som man målt etter den strenge norske knikkerstradisjonen skal skli seg framover i sporet, men av og til sprenger selve drivstoffet alle definerte skitekniske grenser. Det også på lovlig vis.

Som for Justyna og Petter; Faluns vakreste par fra sprinten i går.

DER må de to ha gått på nøyaktig det samme; den fresende viljen til å vinne uansett. Sånn så det akkurat like rått ut da de begge bøyde nakken på de siste seige meterne opp den lange motbakken fra stadion, glemte at de hadde ski på beina og bare løp og løp.

Vi nordmenn har lært at sånn beinflying ser stygt ut på ski, men der og da var det bare flott:

•• To av skihistorien aller beste utøvere måtte komme seg fortere fram enn det egentlig var teknisk mulig, og bare gjorde det.

Det er jo nettopp slik de begge har vunnet så mye.

AT Justyna ikke vant denne gangen forteller noe om den smarte norske taktikken som stengte henne inne i bunn av den samme bakken, men mest om nivået til Marit Bjørgen og et par andre i jentetoppen. I de fleste andre utholdenhetsgrener ville Justynas vilje seiret igjen.

Den har løftet henne gjennom nesten alt. Det er ikke mange uker siden hun kollapset opp monsterbakken i Tour de Ski, og ble fraktet vekk med helikopter. Da var det ingen ting som tydet på at Justyna med skader og plager skulle slå tilbake i VM. Nå kan hun like gjerne vinne den klassiske 3-mila neste lørdag.

PETTER har allerede vunnet. Om du husker hvordan han slet med teknikken bak lillebror Tomas på NM-sprinten på Røros forleden, skulle dette knapt være mulig:

•• VM-gull på klassisk sprint var enda en barriere. Som 5-mils gullet i OL-2010 på gamlemåten, den første VM-seieren i tradisjonell intervallstart i 2013 og alle de andre milepælene han har passert underveis.

Likevel var dette annerledes. Nå var det ikke konkurrentene som skulle beseires, men han selv. Eller rettere sagt: Den langrennsløperen han var blitt etter alle de støyende årene på toppen.

DET oppgjøret startet i våres i myrene rundt Meråker. Der skvulpet det time etter time så tett rundt skoene at det til slutt ble mulig å komme igjennom havet av melkesyre som førstemann opp den lange bakken i går.

Der på toppen lugget det farlig i klisteret, men noen er bare ikke til å holde igjen.

Som Petter og Justyna nå i Falun.

Langrennssporten flotteste par.