Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TOUR DES FJORDS:

Ingen ville hjelpe Edvald i Tour des Fjords

Bruddet snøt spurterne i Førde. 

SKUFFET: Edvald Boasson Hagen kritiserte de andre lagene etter målgang i Førde. Bilde fra Tour of Norway forrige uke. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKUFFET: Edvald Boasson Hagen kritiserte de andre lagene etter målgang i Førde. Bilde fra Tour of Norway forrige uke. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (procycling.no): Det var lite hjelp å få for storfavoritt Edvald Boasson Hagen og Dimension Data på den første etappen av Tour des Fjords. Etter den tøffe klatringen opp til Gaularfjellet slet en gruppe på fem ryttere seg løs, og uten noe spesiell bistand klarte ikke hovedfeltet å hente dem.

Inn mot avslutningen i Førde fikk feltet stadig dårligere tid på å hente utbryterne, men noen skikkelig reaksjon kom aldri. Dermed stod seieren til slutt mellom Hector Saez (Caja Rural), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Dries Van Gestel (Sport Vlaanderen) og Torkil Veyhe (Coloquick-Cult).

I spurten var det belgiske Van Gestel som var raskest og tok sin aller første proffseier. Etter målgang var det elleville jubelscener med lagkameratene i Sport Vlaanderen, som omfavnet hverandre og jublet hemningsløst.

- Det var hardt. Når vi hadde 60 kilometer til mål hadde vi fremdeles seks minutter, så hvis du kalkulerer så blir det close. Når vi var 30 kilometer før mål hadde vi fremdeles 4 minutter, og det er mer enn ett minutt per tiende kilometer. Vi holdt sammen og på den siste runden var det angrep på den lille klatringen og den siste kilometeren var veldig hard, full gass, og i spurten klarte jeg det såvidt, fortalte han til TV2 etter målgang.

Boasson Hagen kritisk til konkurrentene

Den manglende hjelpen til Dimension Data fikk forrige ukes Tour of Norway-vinner til å reagere. Edvald Boasson Hagen var langt ifra fornøyd med bidraget til de andre lagene.

- Er du skuffet? spurte TV2s reporter ham etter målgang

- Vi kan jo ikke ta ansvaret helt alene. Lotto kommer frem når det er fire kilometer igjen og da er det jo for seint. Vi tok mye ansvar i hele dag og prøvde å kjøre inn (bruddet), men det var ingen som ville være med før helt på slutten og da blir det vanskelig.

Han mente også at de norske kontinentallagene burde tatt mer ansvar og vist seg frem mer i rittet, selv om han presiserte at Team Coop bidro i jakten på slutten.

- Det er jo dumt. Det er jo hjemmeritt og man bør jo vise seg frem da, og når du har mulighet internasjonalt, så da er det jo lurt å vise seg frem og ligge foran.

Resultater finner du nederst i artikkelen!

Slik gikk det til:

Etter starten i Balestrand kl. halv to i ettermiddag ventet en tøff utfordring for rytterne allerede etter 30 kilometer. Det gjorde bruddkampen til en todelt affære. I det lettkjørt partiet etter start kom en gruppe på elleve ryttere seg avgårde. I gruppen satt Jonas Abrahamsen (Uno-X Hydrogen Development Team), Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo), Jonathan Lastra (Caja Rural), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Hernando Sanchez (Manzana Postobon),Isac Lundgren og Niklas Gustavsson (begge Team Tre Berg), Markus Hoelgaard (Joker-Icopal), Jonas Rasmussen og Torkil Veyhe (begge Coloquick-Cult) og Eirik Bruland (Team Sparebanken Sør). Gruppen hadde omtrent to minutter ledelse på hovedfeltet inn i den krevende stigningen opp Gaularfjellet, syv kilometer à ni prosent.

I bruddet prellet flere av rytterne av, mens det ble kjørt hardt i hovedfeltet. Det skapte en utskillelse som gav en gruppe på 25 ryttere som hadde slitt seg løs fra hovedfeltet over toppen på Gaularfjellet. I front var det Markus Hoelgaard var førstemann over og sikret klatrepoeng.

Rittet restartes

Nedover Viksdalen og innover mot dagens neste utfordring, Rørvikfjellet, ble utbryterne etter hvert hentet inn igjen, noe som gav oss en ny start på rittet, med en ny bruddkamp. Flere ryttere prøvde seg uten å få noen luke, men til slutt var det fem mann som klarte å slite seg løs.

De fem: Hector Saez (Caja Rural), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Dries Van Gestel (Sport Vlaanderen), Ole Forfang (Joker) og Torkil Veyhe (Coloquick-Cult), som raskt fikk en god luke i det feltet slapp opp på gassen. Mot toppen av Rørvikfjellet var avstanden seks minutter og 30 sekunder. De siste par kilometerne av bakken var det som ble regnet som den kategoriserte delen av stigningen og det ble kamp om klatrepoengene. Over toppen var Dries Van Gestel først, foran Torkil Veyhe, Hector Saez, Daniel Turek og Ole Forfang.

Innlagte spurter

25 kilometer etter toppen av Rørvikfjellet, etter 100 kjørte kilometer, var det duket for to av tre innlagte spurter rundt Jølstravannet. Med 3, 2 og 1 sekunder i potten til de tre første er spurtene en god mulighet til å sikre seg en høyere plassering. På den første i Vassenden var det Turek som var raskest, og vant spurten foran Forfang.

På den neste i Skei ble det stor fart inn mot spurten, og her skulle det bli revansj for Forfang, som tuktet Turek og sikret seg verdifulle sekunder. Van Gestel tok det siste sekundet.

Etter Skei fulgte man veien rundt enden av vannet og tok fatt på veien tilbake på motsatt side av der de kom fra. Kvintetten i front samarbeidet godt og hovedfeltet måtte jobbe for å holde tritt med dem. Med 50 kilometer til mål var stadig ledelsen deres på hele fem minutter.

I det man gikk inn i Førde, hvor det skulle sykles to lokale runder, kom den siste av de tre innlagte spurtene. Her var det jevnt, men det var igjen Turek som var raskest, og sikret seg dermed to av tre innlagte spurter, og totalt åtte bonussekunder.

Tidsnød for hovedfeltet

I det man nærmet seg målgang så det lysere og lysere ut for bruddet. Med 20 kilometer til mål var luken fremdeles nesten tre minutter, og feltet begynte å få dårlig tid. Dimension Data fikk lite hjelp inntil da, men ble etter hvert avløst av Team Coop og Wanty-Groupe Gobert.

Men det viste seg å være for sent. Ut på den siste runden, med 10 kilometer til mål, hadde de fem fremdeles to minutter og begynte nok å innse at det ikke kom til å gå. Opp den ene bakken som var på den lokale runden fikk Ole Forfang det for tøft på den siste runden og Joker Icopal-rytteren måtte slippe. Dermed var det ingen nordmenn med å kjempe om seieren i Førde.

På oppløpet var det færøyingen Veyhe som åpnet fra front, etter et mislykket angrep, men han hadde ikke beina til å ta seieren. Han ble til slutt passert av alle de tre andre, og raskest av dem var belgiske Van Gestel, som tok karrieren første proffseier. Andre- og tredjeplass gikk til henholdsvis Turek og Saez. I hovedfeltet var det Youcef Reguigui (Dimension Data) som var raskest.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!