Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen vinner for skøytesporten

Håvard Bøkko kan vinne hva han vil under Peter Mueller. Det blir uansett lite igjen til skøytesporten.

MER OMSORG: Peter Mueller blir ingen god trener for skøytefamilien før han bryr seg om alle de største talentene i den lille sporten. Her jobber han i hvert fall bra med med Ida Njåtun. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MER OMSORG: Peter Mueller blir ingen god trener for skøytefamilien før han bryr seg om alle de største talentene i den lille sporten. Her jobber han i hvert fall bra med med Ida Njåtun. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

||| JEG vet ikke hva Peter Mueller sa til Maren Haugli en sein hotellkveld i Berlin forleden, og trenger heller ikke vite det. Det eneste jeg vet er at amerikaneren for meg er så langt fra nivået til en god landslagstrener som mulig.

En ting er mannens tilsynelatende jevnt grinete humør og den endeløse rekken av klaging og syting for å beholde jobben i Norges Skøyteforbund. De fleste som sitter godt i det i hverdagen vil vel gjerne at arbeidslykken skal vare, og skøytelederne har forlengst lært Mueller at det lønner å mase seg til fornyet tillit.

UT FRA gjeldende arbeidskontrakt skal vi bære over med Peter Mueller til etter 2011-sesongen. Da har han herset med hver fjerneste slektning i den stadig skrumpende skøytefamilien siden 2 003. Det blir til sammen åtte år med idrettsminner som bryter med alt jeg som ung skøytevenn lærte å bli glad i gjennom iskalde nyttårsløp, deilig lange radiosendinger med sesongbok for hver eneste rundetid, jubelårene med alle S'ene og så den store gjenfødselen i Vikingskipet med Johann Olav Koss.

Bare gammelmanns nostalgi? Joda, men sjekk avgrunnen mellom Koss sitt smittende samfunnsengasjement og Muellers egoistiske manipulering og du finner i hvert fall en dyp grunn til at den tidligere nasjonalsporten er blitt en ganske likegyldig nisjeaktivtet.

KANSKJE kommer Håvard Bøkko til å dra mange tilbake igjen til TV-skjermen om han lykkes i OL denne vinteren. Ingen ting ville vært bedre enn det bortsett fra om nettopp skøytesportens kommende gullgutt selv begynte å sette sosiale krav til treneren sin. Snart bør Bøkko være gammel nok til å se at dagens trenerregime ikke bærer med seg noen god framtid for skøytesporten med mindre Mueller totalt endrer framferd.

Det står ikke på treningsmetodene; bare på ganske alminnelig folkeskikk og vennlighet. Sånn som får folk flest til å tenke at skøyteløp er ganske trivelig hver gang de ser bustehodet til amerikaneren. Eller sånn som får de få som bruker tida si på sporten, til å jobbe for hverandre.

UNDER Muellers nykker og barnslige regime er familien mer splittet enn noen gang. Det er sikkert ikke hans skyld alene, men som landslagssjef er amerikaneren betalt for å få maksimalt ut av de skøytetalentene som finnes.

Da holder det ikke om sesongen ender med Bøkko-gull i Vancouver. Så lenge Peter Mueller anliggende er redusert til mest å gjelde ham selv, kommer norsk skøytesport ikke til å vinne noe som har varig verdi. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media