Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har endelig fått svar

Ingen visste om Jacobsens mørke tanker under medaljeseremonien: - Hva i all verden er det som har skjedd?

Først ble Astrid Uhrenholdt Jacobsen trist og lei. Til Dagbladet forteller hun hvor vondt det var å se NM på TV. Nå er hun lettet for at problemene ikke skyldtes en psykisk svikt, men i stedet en infeksjon. Nå lever VM-drømmen.

FRISK IGJEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen går fortsatt på antibiotika, men friskmelder seg selv. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FRISK IGJEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen går fortsatt på antibiotika, men friskmelder seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) slet med sykdom i høst og var litt på etterskudd da sesongåpningen fant sted på Beitostølen i november. Derfor var hun positivt overrasket over hvor nærme hun var teten og sikker på at hun ville ta nye steg jo nærmere vi kom hovedmålet i VM i Lahti.

Da det endelig begynte å se lyst ut med 4. plass i verdenscupen i Ulricehamn, ble fremgang plutselig til motgang i Falun helga etter. Jacobsen fortvilte da hun til Dagbladet fortalte at hun ikke skjønte hvorfor det ikke gikk raskere. Heming-jenta følte seg helt tom. Den samme tomhetsfølelsen fulgte henne også under NM på Lygna.

Da fikk hun nok, ble sykmeldt og dro hjem fra norgesmesterskapet. Det gjorde svært vondt for 30-åringen som har vært NM-dronninga så mange ganger og kanskje verdsetter NM mest av alle landslagsløperne.

- Det var vondt å se NM-stafetten på TV. Det var vondt å se skiathlon også. Hvis jeg skal se bort ifra VM, er det NM-stafetten som betyr mest for meg personlig, forteller Jacobsen til Dagbladet.

- Veldig kjipt

Det positive var at hun fant svar på hva som var galt.

- Hvordan reagerte du da?

TUNGT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen  hadde det ikke godt da hun så NM på TV. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde det ikke godt da hun så NM på TV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var veldig tveegget. Først ble jeg veldig lei meg, fordi jeg ikke fikk gå mer i NM. Rennet på lørdag var viktig for å kvalifisere seg for VM, og stafetten var viktig i seg selv. Det var første gang jeg ikke gikk NM-stafetten siden 2005. Det var veldig kjipt, forteller Jacobsen.

- Men da jeg fikk tenkt meg litt om, var jeg glad for at jeg fikk svar og fant ut hva som var galt. Jeg fant ut at det ikke var noe psykisk som var problemet, men noe faktisk galt. Det er ikke noe kul beskjed å få, men det er alltid positivt å få svar, i hvert fall når man får tenkt seg om litt.

Matforgiftet

Fremdeles går hun på antibiotika, men da hun møtte Dagbladet på Sjusjøen i går karakteriserte hun seg selv som frisk.

- Jeg er frisk, men må ta ferdig antibiotikakuren min. Jeg har noen dager til. Så må jeg gå fort i Estland for å få det jeg ønsker i Lahti. Jeg skulle gjerne vært kvalifisert allerede, men realiteten er en annen, forteller Jacobsen.

- Hva definerer du som fort?

- Jeg må ta et steg videre fra det jeg presterte i NM. Jeg må være nærmere det jeg gjorde i Ulricehamn enn det jeg har gjort etter det. Nå er jeg i hvert fall frisk, sier 30-åringen og smiler.

Det var hun ikke for en uke siden. Problemene startet i Falun etter at hun ble matforgiftet.

SVAR: Det var en ambivalent følelse for Astrid Uhrenholdt Jacobsen  da hun fant ut hva som var problemet i Falun og i NM. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SVAR: Det var en ambivalent følelse for Astrid Uhrenholdt Jacobsen da hun fant ut hva som var problemet i Falun og i NM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg følte meg veldig daff. Jeg gikk veldig sakte på ski uten å bli stiv. Hvis man er i dårlig form blir man i hvert fall stiv, forteller Heming-jenta.

- Jeg ble matforgiftet uka før og tenkte at det var det som heng igjen. De treningsøktene som fulgte etter Falun, var blytunge. Åpningsrennet i NM var like tungt og daft. Det blir en kamp hele veien. Da er det ikke noe gøy å gå skirenn, sier hun.

Legesjekk og drama

Lite visste folk om hvile tanker som svirret i Jacobsens hode etter at hun nesten tok medalje. Da stemningen var god under medaljeseremonien på NMs åpningsdistanse, var Jacobsens svært bekymret.

- Det var fokus på at jeg var like bak bronsen, men det betød ingenting. Det eneste som sto i hodet mitt var: Hva i all verden er det som har skjedd? Jeg har aldri opplevd at formen kan forsvinne så raskt, forteller hun.

- Da ble det en legesjekk og jeg fant ut at jeg slet med en infeksjon, som jeg har trent og konkurrert med. Hvilke konsekvenser det får, er jeg spent på. Det blir veldig spennende neste helg.

- Er det matforgiftingen som har satt deg ut?

- Jeg har også hatt en luftveisinfeksjon. Det er vanskelig å si. Det kan hende at i all denne spyinga er det en luftveisinfeksjon som har satt seg igjen. Det viktige er at jeg har en kropp som fungerer igjen. Så blir det spennende å se hvor raskt jeg kan gå på ski.

Kniven på strupen

Nå går det framover for Jacobsen, som er med landslaget på Sjusjøen og trener for fullt igjen.

- Ja, jeg gjør det og følger opplegget, kanskje med et par forbehold på de hardeste av de hardeste øktene. Jeg tror ikke det er så lurt å legge inn ekstra hardøkter for å ta igjen det tape. Det er viktig å følge planen og koble av mentalt. Jeg får noen viktige dager for meg selv på hytta før Otepää, forteller Jacobsen.

- Hvor viktig blir det å vise form der?

- De rennene der avgjør veldig mye. Jeg får håpe at jeg er i samme form som Ulricehamn. Enten vipper det den veien og det blir et bra VM, som redder sesongen. Hvis det vipper andre veien, blir det en fiaskosesong, mener Heming-jenta.

- Jeg trenger ikke å gjøre et superløp i Otepää, men må kjenne at formen er stigende. Det normale skal være godt nok, så nei, jeg spisser ikke formen der for å sikre meg en plass på ulike VM-distanser.

Nøkkelen til VM-suksess

Javobsen er normalt sett dyktig til å toppe formen. Det må hun klare det bedre enn konkurrentene om det skal bli medalje.

- Det blir spennende å se hvem som klarer å toppe formen i Lahti. Nå får vi virkelig se hvem som er dyktigst til å være i form når jeg skal. Jeg tror Marit Bjørgen og Charlotte Kalla vil være bra. De bruker å være flinke til det, forteller Jacobsen.

- Det gjør du også?

- Ja, jeg har vært det tidligere. Det er viktig å ikke gjøre noe ekstraordinært, men gå rolig nok, ikke trene for mye, være fornøyd med livet, ikke tenke så mye på langrenn før man kommer til VM-byen. Det blir nok langrenn der, mener hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling