I SUPERFORM: Marit Bjørgen var i en klasse for seg i gårsdagens NM-renn. Foto: Thomas Rasmus Skaug
I SUPERFORM: Marit Bjørgen var i en klasse for seg i gårsdagens NM-renn. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Ingen vits å ha med løpere som ikke skal gå noe

Bjørgen vil ikke ha turister på VM-laget.

HAMAR (Dagbladet): Ettersom Marit Bjørgen og Therese Johaug gjorde rent bord under VM i Holmenkollen for to år siden, kan Norge stille med fem jenter på samtlige distanser i kvinnelangrenn under VM i Val di Fiemme.

Likevel er det knalltøff plass om plassene på både 10-, 15- og 30-kilometeren. Sju-åtte jenter er med i kampen. Og med en totalkvote på 12 jenter, kan i prinsippet Norge sende alle sammen.

Det synes imidlertid ikke Marit Bjørgen, som har tre individuelle titler å forsvare, er noen god idé.

- Frustrasjon - Det er ingen vits i å ha med løpere som ikke skal gå noen distanser. Det blir bare frustrasjon for dem, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Vil det påvirke resten?

- Ja, det påvirker miljøet og dem som skal konsentrere seg om å gå skirenn.

Derfor mener Bjørgen eventuelle løpere med reservestatus bør forberede seg et annet sted enn i Val di Fiemme.

- Vi bør finne en løsning som gjør at de kan trene en annen plass. Det er det beste også for dem det gjelder. Det er mer positivt enn å gå og trykke, og se andre konkurrere, poengterer 32-åringen som selvfølgelig får gå alt hun selv vil i VM.

Har mye klart I samme situasjon er Therese Johaug i alle øvelser unntatt sprint. Men hvilke andre jenter som skal gå, er fortsatt uvisst - i hvert fall sett utenfra.

Landslagstrener Egil Kristiansen innrømmer likevel at han ser konturene av de fleste distanselagene i VM. Det skulle kanskje bare mangle, tatt i betraktning at uttaket skjer i morgen.

- Det kan hende vi har det litt mer klart i hodet enn det vi går ut med, innrømmer han.

Det som virker sikkert etter gårsdagens 10-kilometer i NM, er at Bjørgen og Johaug får med seg Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng på den distansen i VM. Dermed slåss Kristin Størmer Steira, Martine Ek Hagen, Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen om den siste plassen. Bildet er også ganske likt på de andre distansene.

Skofterud i trøbbel I øyeblikket ser Marthe Kristoffersen ut til å være lengst unna en VM-plass, etter å ha slitt med kyssesyke før jul.

Men også for veteranen Vibeke Skofterud ser det stygt ut. Hun måtte stå over i går på grunn av sykdom

- Vibeke er blant dem som må vise mer, fastslår Kristiansen overfor Dagbladet.

- Kan hun føle seg sikker på noen distanser?

- Nei, ikke per nå.