Ingen vits å krangle med morgendagens dommer

Dommeren som leder Norge-kampen på Ullevaal har universitetsgrad i retorikk

KRANGLEFANT: Dommer Liran Liany gir gult kort til Makedonias Boban Grncharov under tirsdagens landskamp mellom Norge og Makedonia på Ullevaal Stadion. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRANGLEFANT: Dommer Liran Liany gir gult kort til Makedonias Boban Grncharov under tirsdagens landskamp mellom Norge og Makedonia på Ullevaal Stadion. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Blant annet er 33-åringen svært aktiv på Twitter («om alt annet enn konkrete avgjørelser i egne og andres kamper»), og han har en universitetsgrad i retorikk.

Ken Hansen har åpent fortalt at han i begynnelsen av karrieren hatet å være fotballdommer. Han gruet seg til hver kamp og hadde bestemt seg for å slutte. I stedet valgte han å fortsette, avanserte i dommerhierarkiet og fikk fra 2008 dømme i Superligaen.

Den første tiden som dansk toppdommer fikk han mye kritikk og vurderte igjen å legge opp.

- Jeg dømte med en jovial og avslappet stil, for det var det jeg hadde gjort på veien opp. Det gikk ikke i Superligaen. Så fikk jeg prestasjonsangst, begynte å tvile på meg selv og tenkte at jeg heller måtte slutte, sa han til B.T. da han i fjor ble kåret til årets dommer i Danmark.

Med hjelp fra dommersensor og tidligere toppdommer Peter Mikkelsen endret han stilen sin helt. I stedet for å slå an en kameratslig tone med spillerne, valgte han å opptre strengt.

- Det ble en meget «old school»-lederstil, men plutselig følte spillerne at jeg tok ansvar. De trenger grenser, og paradoksalt har det ført til at jeg har kunnet gå tilbake til den joviale stilen, for nå er jeg akseptert.

Fredag får vi se om Hansen tar den strenge eller den joviale tonen på Ullevaal. Havner noen av spillerne i unåde, hjelper det neppe å prøve å snakke seg ut av det. Dommeren kjenner alle de retoriske knepene fra før.

NTB