Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM Lahti 2017:

Ingen VM-krise at Northug blir utklasset

God nok tid til å finne form for alle.

I GANG: Petter Northug går renn igjen etter det lange ufrivillige treningsavbrekket. Det holder foreløpig. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
I GANG: Petter Northug går renn igjen etter det lange ufrivillige treningsavbrekket. Det holder foreløpig. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

SIST uke diskuterte jeg med et par langrennsreportere om hvor mye Petter Northug måtte være foran de beste i Norgescupen på 15 km skøyting for å gå et løp på internasjonalt nivå. Vi ble vel enige om et sted mellom 45 sekunder og ett minutt:

  • I stedet kom Northug nesten halvannet minutt bak Mathias Rundgreen på Sjusjøen i dag.

Det forteller at norsk herrelangrenn har bedre bredde enn noen gang før, men det sier ingen ting om hva vi kan håpe på fra Petter Northug i Lahti-VM seint i februar.

FOR Petter kom rett fra trening i tynn luft og brukte som vanlig et treningsrenn halvannen måned før et mesterskap til det slike konkurranser skal være. Trening; altså.

Først i Falun om en uke kan vi begynne å se hva han egentlig er god for etter den lange, ufrivillige pausen. Så vil det komme et slags svar i løpet av NM tidlig neste måned.

Det trenger faktisk landslagsledelsen for å vite om det igjen er trygt å satse på at Petter Northug rekker å finne tilbake til vanlig mesterskapsnivå.

DET er selvsagt uaktuelt å vrake den løperen som med ett unntak har vært Norges desidert beste gjennom en serie mesterskap fra 2009 og som uansett kan bruke to friplasser. Selv med litt usikker form er Petter i Lahti for å teste seg på sprinten. Da er han også aktuell inn mot sprintstafetten, og har en vanlig stafett som enda en mulighet. Så får 5-mila (friplass) komme som en uventet bonus.

På de andre distansene kreves det en bra form allerede i de neste ukene. Det er en klar fordel for landslagsledelsen å få gitt klarsignal til de som skal konsentrere seg om 15 km klassisk og 30km med skibytte.

DER er den norske bredden en utfordring. Egentlig framstår bare Martin Johnsrud Sundby som helt i rute. Avslutningen under skifesten i Ulricehamn i dag var formidabel, og fortalte at han med enda noen ukers hardt treningsregime kommer til VM i vesentlig bedre form enn det han foreløpig har vist. Og her snakker vi altså om løperen som leder verdenscupen klart sammenlagt.

I Lahti er Finn Hågen Krogh ment å være på samme nivå. Det kan skje. Også han hadde en bra avslutning i dag, men den kom etter et ellers svakt løp.

For bak Martin er det ingen stabilitet. Det eneste som er sikkert, er at han får ok følge av en eller flere norske løpere.

DENNE gangen var det Daniel Stock. Femteplassen hans kom totalt uventet både på ham og oss. Riktignok var finnmarkingen heldig som fikk ligge lenge bak en formsterk Dario Cologna, men resten av denne flotte prestasjonen har ingen ting med flaks å gjøre:

  • Daniel Stock er bare enda et eksempel på hvordan den store gruppen med norske langrennsproffer på eller utenfor landslagene jevnt og trutt produserer sterke internasjonale løpere.

24-åringen fra Thomas Alsgaards sitt privatlag trenger flere slike resultater de neste ukene for å bli VM-aktuell, men han behøver ikke mye mer for å skjønne at han har ressurser til å bli en toppløper. Det i seg selv er en interessant historie nå som diskusjonen går rundt hvert eneste barne -og juniorrenn om viktigheten av å redusere jaget på antall ski og rådyr, høyfluorisert supersmøring. For Daniel Stock var slett ingen bortskjemt barnestjerne.

LANG HOLDBARHET er blitt adelsmerket til norsk langrenn. Det er derfor Marit Bjørgen klarer å komme tilbake med seier i enda et verdenscuprenn.

Også jentenes oppkjøring til VM er preget av ujevne resultater, men med enda et finsk toppløp og Charlotte Kalla på pallplass kunne ikke oppkjøringen vært bedre.

Folkehavet i småbyen Ulricehamn (10 000 innbyggere) med 40 000 tilskuere viser hvor sterkt langrenn står i Norden. Da passer det med vinnerkandidater fra alle tre vinterlandene i Lahti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling