Ingenting å klage over

MARKUS GANDLER er direktør for skiskyting og langrenn i Østerrike og presterte i går å si at han følte seg utsatt for en kampanje. Selvsagt er han det. Det heter antidoping-kampanje.

ØSTERRIKSK langrenn fikk et voldsomt oppsving foran hjemme-VM i Ramsau i 1999. Det er nok å minne om stafett-spurten Thomas Alsgaard for en gangs skyld tapte, mot Christian Hoffmann. Allerede midt i mesterskapet, hvor Mika Myllylä for øvrig tok to gull, begynte dopingryktene å svirre. Det har de fortsatt å gjøre. Ikke så rart egentlig. Etter OL i Salt Lake City ble det funnet mengder av utstyr ment brukt til diffuse prestasjonsfremmende tiltak i huset østerrikerne leide like ved langrennsarenaen i Soldier Hollow.

SENTRALT I ALLE rykter har Walter Mayer stått. Landslagssjefen ble dømt til å holde seg borte fra all OL-relatert virksomhet etter skandalen i Salt Lake. Problemet er at han fikk lov til å fortsette med alt mulig annet. Han har jobbet i det østerrikske skiforbundet som trener, og ingen nektet ham å besøke utøverne sine i OL-landsbyen. Når vi vet at også den livstidsutestengte finske treneren Jarmo Riskin er i OL for å følge og støtte Virpi Kuitonen, som han er personlig trener for, er det at en virkelig nærmer seg problemet.

AT DET ØSTERRIKSKE og finske skiforbundet lar disse idretts-sabotørene få holde på, er langt på vei det samme som å akseptere metodene deres. Og det bør ikke være noen som helst overraskelse for Markus Gandler at Mayer nå igjen er i søkelyset for å bringe idretten i vanry. Derfor er det bare dumt når Gandler hevder å være utsatt for en kampanje.

LIKE DUMT SOM at han og resten av sjefene i skiforbundet har latt Mayer ture fram som trener. Og like dumt som at finnene tillater Riskin å være personlig trener for Kuitonen med billett på langrenns-arenaen. Om ikke annet bidrar de på denne måten til at ryktene florerer som en kreftbyll innen idretter som ikke tåler så mange doping-skandaler.

GANDLER ER IKKE utsatt for noen kampanje. Han er derimot utsatt for at noen i idretts-verden, deriblant Norge, fortsatt tror på dopingfri idrett og er villige til å betale det det koster for å holde illusjonen ved like. Derfor må Gandler og østerrikerne tåle å bli vekket av dopingpolitiet midt på natta. Aksjonen det italienske politiet gjorde på anmodning fra IOC, var framprovosert av østerrikernes egen oppførsel.

JEG HÅPER disse aksjonene fortsetter. I alle fall helt til de nasjonale særforbundene viser såpass respekt for antidopingarbeidet at de ikke tillater dopingdømte trenere å snike seg inn i OL bakveien uten en gang å sjekke hva de har i håndbagasjen.