- Ingenting er avgjort

Håvard Bøkko fortsatt med i VM-gullkampen etter god 5000 meter.

FORNØYD: Håvard Bøkko klarte ikke personlig rekord, men er likevel tilfreds med 500-meteren i allround-VM.Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKY
FORNØYD: Håvard Bøkko klarte ikke personlig rekord, men er likevel tilfreds med 500-meteren i allround-VM.Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKYVis mer

Håvard Bøkko (24) har på ingen måte gitt opp gullkampen i VM.

Etter to av fire distanser ligger Bøkko på fjerdeplass sammenlagt. Men i toppen er det svært jevnt, og hallingdølen henger med i tetkampen.

- Alt er mulig. Ingenting er avgjort. Det er ingen som har tapt VM ennå, sa Håvard Bøkko til NTB.

- Håvard er med for fullt, slo landslagstrener Jarle Pedersen fast.

Foran søndagens 1500 meter i Olympic Oval i Calgary har Bøkko ett sekund opp til ledende Koen Verweij fra Nederland. VM-favoritt Ivan Skobrev, som gikk en svært sterk 5000 meter, ligger på annenplass. Mellom russeren og Bøkko skiller det 0,6 sekund.

- Koen kan overraske søndag, men det er kanskje duket for Skobrev. Vi får se. Ingen har råd til å gjøre feil eller dårlige løp, mente Bøkko.

- Det er absolutt mulig å ta litt på 1500-meteren. Det er ikke sikkert de slår meg der.

På tredjeplassen ligger nederlandske Jan Blokhuijsen. Pedersen tror kvartetten i front er de som kommer til å kjempe om gullet.

- Det er de fire i teten det handler om nå, sa landslagstreneren.

Men Skobrev er fortsatt favoritten.

- Han har egenskaper på slutten av langdistanseløpene, som ikke de andre har, sa Pedersen.

Pallplass Bøkko leverte en god 5000 meter og fikk tredje beste tid med 6.12,98, kun slått av Skobrev (6.10,99) og Verweij (6.12,20).

- Det gikk som planlagt. Jeg visste jeg kom til å få følge fra den nederlandske parkameraten min (Renz Rotteveel). Jeg brukte ham så mye jeg kunne selv om han prøvde å ødelegge litt i vekslingene. Det var han som tapte på det.

På åpningsdistansen 500 meter skulle han gjerne ha gått enda litt fortere. Bøkko var 4/100 sekund fra sin personlige rekord, men klarte bare sjuende beste tid (35,90).

- Man skulle alltid hatt noen ekstra tideler. Det var ikke en maks 500 meter, men denne dagen får godkjent, sa Bøkko.

Bedre enn i EM Landslagstrener Jarle Pedersen var også fornøyd med det Bøkko viste lørdag.

- Håvard gikk en flott 5000 meter. Det er ikke bare å hente en førsteplass. Han viste en helt annen side enn i EM. På 500 meter ble han for lett i frasparket. Han ville så mye og fikk en oppjaget takt, sa Pedersen til NTB.

Etter den skuffende femteplassen i EM fikk Bøkko en liten skjennepreken fra Pedersen. Det norske medaljehåpet innrømmer at han var ekstra tent før VM.

- Men det var ikke på grunn av det. Jeg ble skuffet over plasseringen min i EM. Jeg har ikke lyst til å bli nummer fem. Jeg fikk litt inspirasjon, sa Bøkko.

Kramer-fravær Verdensmesteren fra de fire siste sesongene, Sven Kramer, er ikke på plass i Calgary. Nederlenderen har tatt et hvileår. Bøkko mener rivalen ville fått en tøff kamp med å forsvare gullet sitt i dette mesterskapet.

- Han hadde vært favoritt, men det ville ikke vært så langt opp til Sven for oss andre hvis han hadde vært her. Han hadde ikke kunnet cruise inn til gull, sa Bøkko.

Perser for Pedersen
Juniorløperen Sverre Lunde Pedersen (18) gikk inn til personlig rekord i begge sine løp i allround-VM lørdag.

Han ligger på tolvteplass sammenlagt etter halvgått mesterskap i Calgary. Fana-løperen ble nummer 15 på 500 meter (36,56) og nummer tolv på 5000 meter (6.22,83). Begge løpene var klare «perser».

— Det er betryggende å gå gode løp her. Det gir selvtillit foran junior-VM. Det er godt å ta med seg, sa Pedersen til NTB.

Spesielt 5000-meteren var han fornøyd med.

— Jeg gikk jevnt og fint hele veien, selv om jeg gikk litt opp på de siste to rundene.

Henrik Christiansen ligger på 15.-plass i sammendraget. Asker-løperen satte personlig rekord med 37,19 på 500 meter. Han ble nummer elleve på 5000-meteren med 6.20,74.

— Jeg hadde lyst til å perse på 5000-meteren også, men jeg mangler de avslutningene jeg hadde i fjor. Men dette var vesentlig bedre enn tidligere i sesongen, sa Christiansen.

(©NTB)